belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZERDA

17

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

18

ÁPRILIS

PÉNTEK

19

ÁPRILIS

SZOMBAT

20

ÁPRILIS

VASÁRNAP

21

ÁPRILIS

HÉTFŐ

22

ÁPRILIS

KEDD

23

ÁPRILIS

SZERDA

24

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

25

ÁPRILIS

PÉNTEK

26

ÁPRILIS

SZOMBAT

27

ÁPRILIS

V. Nemzetközi Népismereti Filmszemle Sztánán

Helyszín: Sztána, Erdély-Románia

Regisztráció:a regisztrációs időszak végetért!

KEZDÉS
AUGUSZTUS
PÉNTEK
24
BEFEJEZÉS
AUGUSZTUS
VASÁRNAP
26

A filmszemlélre néprajz, szociográfia, kulturális és vizuális antropológia tárgykörben várnak, maximum 60 perc hosszúságú dokumentum, ismeretterjesztő és rövidfilmeket, filmalkotásokat.

Nevezési díj nincs, filmes szakemberek és amatőr filmesek egyaránt pályázhatnak, korhatár nélkül.

A Nevezési lapok és DVD-k beküldési határideje: 2018. június 30

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány pályázati felhívása és a nevezési lap itt érhető el.

Részletes program később: a www.drkoskaroly.hu honlapon

A filmszemle előzsűrizésére Budapesten kerül sor.

A 2017. évi program ITT érhető el.

Sztána a kalotaszegi Alszeg legkisebb települése, Zsobok és Bánffyhunyad közelében fekvő kis falu Szilágy megyében, 198 fő lakja, akik többségében reformátusok. Itt nincs betonút, nincs vezetékes víz, nincs szennyvízcsatorna, nincs orvosi rendelő, nincs iskola, nincs saját polgármestere, nincs munkalehetőség. Van viszont egy lelkes csapat a helyi református lelkész Papp Hunor vezetésével, akik újraépítik, renoválják és a közösség érdekében hasznosítják a régi épületeket, népszerűsítik a szép környezetet és a környék látnivalóit, a hagyományokat.

Látnivalók:

Református templomát a 17. században építették újjá, majd többször is kibővítették, átalakították, tornyot építettek hozzá. Csodálatos mennyezetének megalkotása Gyalui Asztalos János nevéhez köthető. A 19. században viszont szükségessé vált a mennyezet restaurálása, az eredetihez hasonló kazettás elemekkel történt. A szószékkorona megfestése és a papi szék pedig Umling Lőrinc alkotása.

A 20. század első felében építették ortodox templomát, melyet a híres építész, Kós Károly tervezett.

A környék legjelentősebb épülete, egyben Sztána legismertebb építészeti emléke Kós Károly saját háza, az eredetileg hétvégi háznak szánt Varjúvár, mely 1910-ben épült. E fölött a Dimbul Cruciin építette az 1920-as években a Varjú-tanyát, amelyet alkotóhelyként használt. A kettő között áll a mai telep legnagyobb épülete, a Kós által tervezett Szentimrei-villa. Itt, a Varjúvárban született 1919. augusztus 31-én Kós Károly negyedik gyermeke, Ifj (Dr.) Kós Károly néprajzkutató.