belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

16+ Rejtély a múzeumban - sikeres programok

A fiatalokat célzó témakör már évek óta fontos részét képezi a fesztivál programkínálatának, hiszen ennek a korosztálynak a megnyerése kulcsfontosságú. 2015-ben a rejtélyt helyeztük a középpontba, ezt a gondolatot formáltuk tovább a 2016-os évben. Tapasztalatunk, hogy azok a múzeumi programok a legsikeresebbek a fiatalok körében, ahol a résztvevőknek rendhagyó módon nyílik lehetősége a múzeum felfedezésére, interaktív elemekkel fűszerezve, így a nyomozós játékok példáit használva, az intézmények különböző izgalmas, kalandos, rejtélyes csapatfeladatokat kreáltak.

  • Magyar Természettudományi Múzeum - Budapest, VIII. kerület: 1078 fő

Testes témák – Az érzékszervek és az érzékelés

Az evolúció során hogyan alakult az érzékelés és az érzékszervek fejlődése? Miben vagyunk jobbak mi, emberek és miben profibbak az állatok? Kiállításban nem csak ezekre a kérdésekre találtuk meg a választ, hanem a résztvevőket egyedülálló módon interaktív rejtvényfejtésre is invitáltuk. A sikeres megfejtéssel a felfedezők birtokába került a kód, amivel az érzékelés legfontosabb elemét rejtő láda kinyitható. A program új kezdeményezés volt az intézményben. Céljuk volt, hogy a 12 évnél idősebb korosztály hatékonyan szólítsák meg és a rejtvény kibogozása közben játszva juttassák őket ismeretekhez. Érzékszervi próbák, óriásmodellek, tárgybemutatók várták a felfedező csoportokat, családokat, baráti társaságokat. A programot animátor irányította, hiszen elkélt a segítség a feladatok megoldásában, a testmodellek működtetésében, a lakatok csavargatásában. A felkészült animátorok rengeteg plusz információval szolgálhattak a kiállított tárgyakkal kapcsolatban.
A programhoz külön kérdőív készült.

ÖTLETEK: animátor, visszaigazolásképp - külön kérdőív

  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Budapest, XIV. kerület: 120 fő

Ki volt a tettes? - nyomozójáték

Botrány! Eltűnt a királyné medálja! Az 1896. évi ünnepségek keretében a Városligetben megrendezésre került a magyarság ezer éves történelmét bemutató kiállítás. Az ünnepélyes megnyitó ceremóniáján tiszteletét tette Őfelsége Ferenc József a feleségével, Erzsébet királynéval. A kiállítás megnyitóbeszéde után a fekete díszruhába öltözött királyné hirtelen távozott, ugyanis észrevette, hogy a ruhájához illő fekete borostyán medálja nincs a nyakában. Vajon mi történhetett? Hol a medál? És ha ellopták, ki az elkövető? - így kezdődik az a rejtély, aminek megoldásához a látogatókat hívtuk segítségül. 11 állomáson keresztül, a múzeum kiállításainak bejárásával, Erzsébet királynénk életéről szóló, tényszerű lábjegyzetekkel fedhetik fel a titkot a programon részt vevők, és válhatnak önkéntes nyomozókká. A gyerekek az állomások megkeresésében, az ott talált feladványok megoldásában brillírozhatnak, a felnőttek Erzsébet királyné életéről, a századforduló koráról kapnak háttértudást.
A program nagy sikernek örvendett, így
tervezik egész éves programként, állandó jelleggel elérhetővé tenni.
ÖTLET: játékos tudásátadás, korosztályi sajátosságainak megfelelően
  • Szatmári Múzeum - Mátészalka: 150 fő

Elgurult, de megtaláltam!

A résztvevők egy kincskereső feladat segítségével bejárhatták az egész múzeumot, de nemcsak a látogató teret, hanem a pincét és a padlást is. Egy átlagos látogatás alkalmával ezeket a „kulisszatitkokat” nem ismerhetik meg, így viszont nagyobb rálátást kaphattak a múzeumi életre. A feladat végrehajtásához mindenki kapott egy kincskereső térképet, még izgalmasabbá téve ezzel a keresgélést. A legnagyobb élményt a félig besötétített pince jelentette, ahol kis elemlámpákkal tájékozódhattak. A kincskeresőket 4 csapatba osztottuk és különböző irányokból indultak a kalandos felfedezésre. Aki a legtöbb elrejtett tárgyat megtalálta, az lett a győztes. Céljuk volt, hogy a fiatalok ne csak azért jöjjenek a múzeumba, mert kötelező, hanem mert meglássák a múzeum izgalmas oldalát, rengeteg új ismerettel gazdagodjanak mind a múzeummal kapcsolatban, mind pedig az itt kiállított tárgyakkal kapcsolatban, a múzeum legyen egy olyan hely, ahol szívesen töltik el szabadidejük egy részét.

ÖTLETEK: játékos tudásátadás, szervezettség, önálló-csoportos feladatvégzés, térkép

  • Dobó István Vármúzeum - Eger: 96 fő

Projekt IKSZ

A Dobó István Vármúzeum 2016-tól új, izgalmas és változatos programokat kínál azoknak a középiskolás diákoknak, akik a múzeumban szeretnék teljesíteni Iskolai Közösségi Szolgálatukat. Az öt, egymásra épülő modulból álló rendszerben mindenki megtalálhatja az egyéniségéhez leginkább illeszkedő, illetve a neki legjobban tetsző tevékenységeket. Céljuk, hogy a középiskolások szívesen jöjjenek a várba, új barátokat szerezzenek és megszeressék a múzeumot.
Az Iskolai Közösségi Szolgálatot népszerűsítették programuk során. Elsősorban kilencedikesek vártak, akiknek egy játék során mutatták be, hogy milyen területeken tehetik magukat hasznossá. Megismerhették Vitézi Próba alatt a fronton teljesítendő szolgálat buktatóit, a múzeumpedagógiai foglalkozások nehézségeit (egyes kézműves, tárgyalkotó fogások elsajátítását) a projektmódszer különlegességein, a vár történetének legizgalmasabb korszakait, fáklyával járhatták végig a kazamatákat, és a Várműhelyben teával, pogácsával fogadták őket, ahol lehetett jelentkezni a szolgálatra, illetve minden, az IKSZ-szel kapcsolatos információt megkaphattak.
Az IKSZ egyre inkább fontos részévé vált a középiskolai tanulmányoknak. Tanárok és diákok is örömmel fogadták, hogy a Dobó István Vármúzeumnak alaposan kidolgozott, kipróbált módszerei vannak a hasznos iskolai szolgálat eltöltéséhez.
ÖTLET: minden, ami IKSZ

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben