belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nekem a Balaton a Riviréra

Nekem a Balaton a Riviera,
Napozni ott szeretek a homokon,
Nekem csak jó estét a buona sera,
nem töröm más szavakon a kobakom.

Nekem a Gellért-hegy a Himalája,
bár kicsit alacsonyabb mi tagadás,
De nyári éjszakán igazi bája,
Szavamra van olyan szép, mint bármi más.

Sohase kergetek én délibábot,
Józanul járok, s nem álmodom.
Utazni szeretek, de majd kibírom,
Ha nem lesz farmom vadnyugaton.

Nekem a Balaton a Riviera,
Ettől nem tántorít el a tél, a fagy.
Szívedet akarom elvenni még ma,
Mert az egész nagy világ nekem te vagy!

Olvastam könyveket, megnéztem filmeket,
Ámultam ezer színes csodán
Ám ha meg kérdezed, elmondom most neked
Mit érzek én ezek után?

Nekem a Balaton a Riviéra,...
...Mert az egész nagy világ nekem te vagy!
Mert a Lollobrigida és a Sophia Loren,
Meg a Marina Vlady nekem te vagy!
Igen?

Akiknek a Balaton a Riviéra

2011-ben négy egységgel bővült, teljesedett ki a Balatoni Múzeum állandó kiállítása.

A múzeum főbejáratától a kiállítótermek felé haladva, fokozatosan bontakozik ki valami különleges, érdekes látvány: egy hatalmas akvárium-dioráma. A vízparti, víz alatti és meder alatti világból nyújt ez képet, mintegy bevezetve minket a kiállítás hangulatába.

A balatoni ember nyári estéken, a vízparton ülve gyakran találkozhat a jelenséggel: a Nap vöröslő korongja mintegy hidat fest a tóra. A híd végtelennek tűnik, ahogy a kiállítás is a messzi távolból, az emberileg megfoghatatlan múltból indul és közeledve korunkhoz egyre „kézzelfoghatóbbá” válnak a kiállított tárgyak is. A tizenegy teremben a kiállítás részévé válik a látogató. Az első termekben még „csak” kőzeteket, kövületeket érinthet, míg a kiállítás végén már egy hajó fedélzetén állva „kormányozhat”, és érintő képernyős játékokon tesztelheti és bővítheti tudását.

A sokféle játékon kívül a kiállítás témái, és annak bemutatása marasztalja a látogatót. Van, akit az óriásakvárium bilincsel le, mást a kitömött állatok csábítanak újbóli látogatásra, a Balaton környéki várak pedig kirándulásra, a környék felfedezésére ösztönöznek. A halászatot bemutató kiállítás életképei „Matula bácsi” mindennapjaiba engednek bepillantást.

A tárlat utolsó termei gyermekkorunk táborozási élményeit, nyaralásait elevenítik fel, az újkori balatoni fürdőélet alakulásával és a sokak számára a legutóbbi évtizedekre jellemző helyszínekkel ismerkedhetünk meg. A Balaton felfedezésétől és az üdülőtelepek kialakulásától kezdve több, hazai viszonylatban is ritkán bemutatott téma kerül elő: sportok, gyermektáborok, vendéglátás, szüret és szőlőhegyek, népművészet és emléktárgyak, szállók és üdülők, fizetővendéglátás.

Aranyhíd és a Balaton

A fürdőruhák évszázados divatját egy, az egykori keszthelyi Szigetfürdőt megidéző épített fa fürdőházban lehet megtekinteni, körülötte a sétányon a nyaralóhelyi kirakatokkal és jelenetekkel.

A „Nekem a Balaton a riviérám” retró hangulatból a hajózás történetét megismerve érkezünk ismét az úszkáló halak elé, hogy ott fotelbe süppedve kipihenhessük időutazásunk fáradalmait.

A kiállítási egységhez múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik: "Fürdőélet a Balatonon" címmel.

Részletesebben minderről a Balatoni Múzeum honlapján.