belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 2019-ben Közösségi Múzeum elismerést elnyert múzeumok jó gyakorlata a Közösségi alapú működés a múzeumokban  (Múzeumi Iránytű 21). könyvben olvasható

Felhívás: Közösségi Múzeum elismerés 2020

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ ünnepélyes keretek között idén is átadja a Közösségi Múzeum elismeréseket. A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket, egyéb partnereket. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” elismerés bevezetését a hazai múzeumi világba. A megtisztelő elismerést eddig már 16 muzeális intézmény vehette át.

Várjuk azon muzeális intézmények jelentkezését, amelyeknek tevékenységeit és működését a településük lakói aktívan segítik, pozitív irányba befolyásolják, és ez a tevékenység meg is jelenik a múzeum dokumentumaiban. 

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 1. 24:00

A jelentkezés feltétele a letölthető nyilatkozat és az online önértékelési teszt kitöltése. Kérjük, hogy a kitöltött, aláírt, lepecsételt és visszaszkennelt nyilatkozatot e-mailben küldjék el a kozossegimuzeum@skanzen.hu email címre. Arra is lehetőség van, hogy az önértékelési tesztfelületre töltsék fel a nyilatkozatot.

A közösségi részvételre alapozott működés korunk kulturális intézményei előtt álló nagy lehetőség. Ha nyit a közösségek felé, a múzeum a harmadik hely lehet az otthon és a munkahely után, erősödik az együttműködés a településen működő társintézményekkel, civil és egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, „kívülről” több hatás, ember, közösség, program jut be a múzeumba, jobban megismerik az emberek. A közösségi részvételen alapuló működés lehetővé teszi a közösség számára az aktív részvételt a település társadalmi-kulturális életében, hogy a lakosok cselekvő, résztvevő polgárként éljenek.

A közösségi múzeumi működés feltételeinek megfelelő intézmények az elismeréseket egy szakmai nap keretében vehetik át, mely a tervek szerint 2020. szeptember 26-án lesz.

 

Legyen az Ön intézménye is a díjazottak között!

További információért kérjük, forduljon munkatársunkhoz:

Szu Annamária

kozossegimuzeum@skanzen.hu

 

Módszertani segédlet múzeumok, muzeális intézmények számára

Közösségi múzeum az az intézmény, ahol a muzeális intézmény tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban.
A társadalmiasítás, azaz a közösségi részvételi alapú működés lényege, hogy a különböző közösségekkel stratégiai együttműködésben működjön a múzeum és valósuljanak meg tevékenységei.

A témában megjelent módszertani útmutatónkat itt találja.

A közösségi múzeumi működéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és múzeumi jó gyakorlatokr a Közösségi alapú működés a múzeumokban című kötetben (Múzeumi iránytű 21.) szedtük csokorba. A könyv letölthető innen.