belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

CSUHÉ, GYÉKÉNY, SÁS

 Nagypall Nagypall

Nagypall Baranya megyében, a Pécsváradi járásban, a Zengő hegytől délre fekszik. A mindössze 400 fős lakossággal rendelkező falu a Pécsváradi vártól mindössze 4 km-re található. Nevét 1015-ben a pécsváradi bencés apátság alapítólevelében említették először, amely szerint I. István király embereket adott a monostornak. A település elnevezése a magyar Pál személynévből alakulhatott ki. A falut egykor az apátság nemes jobbágyai lakták. A török hódoltság ellenére sem néptelenedett el, lakossága a törökök távozása után magyar volt. A németek a 18. század második felétől kezdtek betelepedni a térségbe, az első világháború után a falu lakosságának már több, mint fele volt német.

A község nevezetessége a Magyarországon utolsó, de még használatban lévő mosóforrás, és a barokk stílusban épített református templom. A település tájházként működő gyűjteménye az iskola épületében tekinthető meg. A Nagypalli Pincegalériát és annak tematikus kiállításait egy immár nagypalli díszpolgár holland házaspár hozta létre.
A régmúltban a férfias kézművesmesterségekről volt híres a község, ahol kiváló kovácsmesterek dolgoztak és a malomberendezésekhez készítettek hatalmas esztergált alkatrészeket. A híres mecseknádasdi kőfaragó hagyománynak is volt nagypalli hatás. Az elmúlt két évtizedben, a Régi Mesterségeket Felelevenítő Közhasznú Egyesületben a női mesterségek mívelői vannak többségben. A projektet megvalósító kézműves csapat csuhé-, gyékény-, sásfonó, tojásíró, mézeskalácskészítő, szabó-, népi bútorfestő-, méhész-, gyertyakészítő- és szövő mesterekből áll.

Csuhé, gyékény, sás mintaprojekt kisfilm (hosszú)

Csuhé, gyékény, sás mintaprojekt kisfilm (rövid)

Nagypall kiadványa

Nagypall füzete