belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi alapú működés a múzeumokban

A közösségi múzeum fogalmának kibontásához a Múzeumi Iránytű sorozat 21. kötete nyújt segítséget. Ebből idézünk.

"Többen és több fórumon megfogalmazták már, hogy a közösségi alapú működés nem újkeletű a múzeumi világban. Talán más megfogalmazásban, de mindig is jelen volt a társadalom bevonása a múzeumok különböző tevékenységeinek elvégzésében, sokszor egyértelműen, csak legfeljebb kimondatlanul, vagy éppen más fogalomhoz társítva. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című projektben kidolgozott módszertan tudatos, stratégiai látásmódra ösztönöz, hiszen – ahogy a projekt pályázati felhívása is megfogalmazza – a társadalmiasított intézmény nem más, mint: „Azon intézmények…, melyek[nek] legalább … aktivitásainak meghatározásában, megvalósításában és értékelésében a település, településrész lakosai tevékenyen részt vesznek, és ezek beépítésre kerülnek az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokba.” A múzeumi területen kissé idegenül hangzó „társadalmiasítás” kifejezés helyett gyakran inkább a közösségi alapú működés megnevezést használjuk." (Szu Annamária: Ami az útmutatóból kimaradt...)

"A közösségi részvételen alapuló működés a múzeumok hosszú távú eredményességének záloga lehet. A közösségek felé történő nyitás, az együttműködés erősítése a településen működő társintézményekkel, civil és egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, az aktív szerepvállalás a település életében egyaránt a társadalmi beágyazottságuk növeléséhez vezet. Egy olyan intézmény, amelyre a lakosság harmadik helyként tekint az otthon és a munkahely után, amelyet a helyiek magukénak éreznek, számíthat a közösség és a település lakosságának támogatására nehéz helyzetekben is.

A múzeumok között szép számmal vannak olyanok, amelyek működésében a közösségek aktív szerepet vállalnak. A közösségi részvételen alapuló működést azonban sokan nem azonosítják a társadalmiasítás fogalmával. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt kulturális intézmények társadalmiasított működésére vonatkozó módszertani fejlesztésének célja, hogy a társadalmiasítás – mint közösségi alapú működtetés – elvét és módszertanát minél több kulturális intézmény alkalmazza, ezáltal a közösségekkel, helyi lakossággal fennálló informális kapcsolatot tudatos mederbe terelje. A közösségi múzeumi tevékenység kialakítása és beépítése a muzeális intézmények mindennapi működésébe hosszabb folyamat, amelynek különböző szakaszai vannak. A továbblépés az állandó fejlesztési folyamatok során egyre több eredményt hozhat, s hatékonyabbá teheti a múzeum alapfeladatainak ellátását, ugyanakkor segíti a múzeumok és a hozzájuk kapcsolódó közösségek kapcsolatrendszerének megerősítését, új területeken való kiteljesedését is.

A muzeális intézmények közösségi részvételen alapuló működésének elismerésére alapította 2019-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Közösségi Múzeum díjat, amelyet első alkalommal 2019. május 19-én, a múzeumi terület egyik legfontosabb rendezvényén, a Múzeumok Majálisán vehetett át 16 intézmény. Az első felhívásra harminchárom muzeális intézmény jelentkezett, közülük tizenhat intézmény felelt meg a formai és tartalmi kritériumoknak." (Nagy Magdolna: Közösségi alapú működés a múzeumokban.)

A Cselekvő közösségek projekt zárókonferenciáján további három intézmény vehette át a rangos elismerést.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben