belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

KEDD

11

JÚNIUS

SZERDA

12

JÚNIUS

CSÜTÖRTÖK

13

JÚNIUS

PÉNTEK

14

JÚNIUS

SZOMBAT

15

JÚNIUS

VASÁRNAP

16

JÚNIUS

HÉTFŐ

17

JÚNIUS

KEDD

18

JÚNIUS

SZERDA

19

JÚNIUS

CSÜTÖRTÖK

20

JÚNIUS

PÉNTEK

21

JÚNIUS

Múzeumi ReStart online! új időpontban, októberben
Múzeumi ReStart online! új időpontban, októberben

Kategóriák:szakmai nap

Helyszín: online, élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeumból (1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.)

DÁTUM
OKTÓBER
PÉNTEK
09

Új időpontban online Múzeumi ReStart!

A világjárvány első hulláma megakadályozta májusban a Múzeumok Majálisa megrendezését, a második hullám pedig azt, hogy a Múzeumi ReStart programjai élőben szervezzék meg. 

Reményeink szerint a májusról szeptemberre, majd októberre átkerült eseményen sokan figyelemmel követik az általunk koordinált Közösségi Múzeum elismerések átadó ünnepségét.

Az élő közvetítést ide kattintva lehet majd követni.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Egy mindent elsöprő világjárvány kellett ahhoz, hogy 25 év után a magyar múzeumok ne tudják megrendezni két napos ünnepüket, a Múzeumok Majálisát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére azonban a rendezvény – kicsit másképp –, kifejezetten a szakmai közönség számára, a múzeumi kollégák részvételével az újra találkozása megújulás, az újraindítás jegyében kerül megrendezésre. A ReStart rendezvény – nevéhez híven – célul tűzte ki a járványhelyzet utáni szakmai megújulást és a látogatók új szemléletű megszólítását is.


Majális másképp – Múzeumi ReStart rendezvény szeptember 26-án, szombaton vezette volna fel a szeptember 28-án induló Múzeumok Őszi Fesztiválját, hogy új lendületet adjon a szakmai kapcsolatoknak, együttműködéseknek és az őszi programoknak. A rendezvény kiemelt pillanata lesz a megújult "Év múzeuma"- és "Év kiállítása"-illetve a 2019-ben elindított "Közösségi Múzeum"-díjátadó, továbbá a "Múzeumok Ma 2020" országos múzeumi kutatás eredményeinek bemutatására is sor kerül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járvány terjedése miatt úgy döntött, hogy több ágazatban személyes jelenlét mellett nem szervezhetők szakmai tárgyú rendezvények, a szakmai tanácskozások a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül kizárólag online módon tarthatók meg. Ennek megfelelően a Múzeumi Restart programja és időpontja is változik. A 2020. október 9-én, pénteken tartandó egésznapos online programsor a magyar múzeumok közös innovatív programja lesz, ahol az élőben közvetített díjátadó ünnepséget, szakmai nagyelőadást 11 egymás mellett futó workshop követi. Amíg a szeptember 26-i programon 22 főben kellett maximálni egy-egy szekció résztvevőinek a számát, most széles körben kerülhet sor a workshopokra, úgy hogy a távolság sem korlátozza a részvételt.

 

DÍJÁTADÓK
Az ingyenes online rendezvény kiemelt pillanata lesz a megújult "Év múzeuma"- és "Év kiállítása"-illetve a 2019-ben elindított "Közösségi Múzeum"-díjátadó, amelyet a szervezők a Nemzeti Múzeum Díszterméből élőben közvetítenek.  Ezt megelőzően a résztvevők a "Múzeumok Ma 2020" országos múzeumi kutatás eredményeit ismerhetik meg, amely nemcsak azért fontos, mert ilyen átfogó kutatás a múzeumi szakterületről évek óta nem készült, hanem azért is, mert a szakma képviselői jelentős arányban mondták el a véleményüket, válaszoltak a kérdésekre az elmúlt hónapokban. Így a rendezvény ezúttal nem csupán a legsikeresebb, legjelesebb  - díjazott - intézményeket mutatja be, hanem az ágazat egészéről képet ad.

 

A 2020. október 9-én, pénteken tartandó MÚZEUMI RESTART a magyar múzeumok közös innovatív programja. A szervezők a Magyar Nemzeti Múzeum díszterméből  "Az év múzeuma"-  és "Az év kiállítása"-illetve a 2019-ben elindított "Közösségi Múzeum"-díjátadót  élőben közvetítik.  Ezt megelőzően a résztvevők a "Múzeumok Ma 2020" országos múzeumi kutatás eredményeit ismerhetik meg.

Az élő közvetítést ide kattintva lehet majd követni.

 

A kutatási eredmények minden bizonnyal erős alapot nyújtanak azokhoz a workshopokhoz, amelyeken 11:30-tól és 14:00-tól a különböző múzeumi szakterületek képviselői vehetnek részt. Ennek érdekében a múzeumi szakterületek 11 online szobában ülhetnek össze  2-2 workshopon, ahol a legfontosabb kérdések merülnek fel. A workshopokon egy előadást tervezünk, majd az előadó részvételével egy kerekasztal-beszélgetést a témában. A beszélgetést szakmai felelős moderálja. A résztvevők írásban (online) tehetik fel kérdéseiket.

A workshopokon előzetes regisztrációt követően lehet részt venni, a regisztrációs felület alább a programok alatt érhető el. A workshopokra a jelentkezés kizárólag a múzeumi szakma, a múzeumi kollégák számára lehetséges. A korábbi, szeptember 26-i rendezvényre történő regisztráció érvényes, a már regisztráltakkal e-mailen vesszük fel a kapcsolatot.

Figyelem! A díjátadó és a Múzeumok Ma 2020 előadás résztvevőinek számát korlátoznunk kell az érvényes járványügyi rendelkezéseknek megfelelően, ezért előzetes regisztráció szükséges. Az ehhez szükséges adatokat a meghívottaknak e-mailben küldjük el. A résztvevőknek igény szerint lehetőséget biztosítunk, hogy bekapcsolódhassanak az online workshopok munkájába.

A workshopokra itt jelentkezhet! https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/uj-idopontban-online-rendezzuk-meg-muzeumi-restartot

Az előadók és a kerekasztalbeszélgetések résztvevői az új időpont miatt változhatnak. 

 

RESTART PROGRAMTERV

 

 

 

10.00 - 10.15

Köszöntők (a szakmai program kezdete)– élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

10.15 - 10.35

Múzeumok Ma 2020 országos kutatás eredményeinek bemutatása. 
Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkár előadása - élő közvetítés
a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

10.35 - 11.05

Díjátadó: AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díj, AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj, Közösségi Múzeum elismerés – élő közvetítés
a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

 

11.30 - 13.00

1. Délelőtti webinárium (múzeumi szakterületenként külön workshopok)

13.00 - 14.00

Szünet

14.00 - 15.30

2. Délutáni webinárium (múzeumi szakterületenként külön workshopok)


 

 

 

 Az előadók és a kerekasztalbeszélgetések résztvevői az új időpont miatt változhatnak.

 

WORKSHOP SZEKCIÓK

 A workshopokon az előadást az előadó részvételével egy kerekasztal-beszélgetés követi a témában. A beszélgetést szakmai felelős moderálja. (A kerekasztal 5 fős: előadó+moderátor+3 szakember. )  A workshopokon előzetes regisztrációt követően lehet részt venni. 

 

1. Intézményvezetőknek és helyetteseiknek szóló workshopok
Helyszín: MNM Díszterem
Moderátor: Varga Benedek, Magyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: Válság utáni újrakezdés: a kollégák motiváltsága, csapatépítés
Kerekasztal-beszélgetés: Csapláros Andrea (SAVARIA Megyei Hatókörű Városi Múzeum)

14.30-16.00: NKFT vagy GT? Mikor érdemes belevágni? Mikor nem?
Előadó: Cseri Miklós (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)
Kerekasztal-beszélgetés: Cseri Miklós (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), Baán László (Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria), Demeter Szilárd (Petőfi Irodalmi Múzeum)


2. Igazgatóhelyetteseknek szóló workshopok
Moderátor: Sári Zsolt, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

11.30-13:00 Intézményi minőségmenedzsment
Előadó: Vígh Annamária - Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria 
Kerekasztal-beszélgetés: Nagy Magdolna (Szabadtéri Néprajzi Múzeum - MOKK), Czenki Zsuzsanna (Savaria Múzeum, Szombathely), Kaposvári Gyöngyi (Damjanich János Múzeum, Szolnok)

14.30-16.00 Kollégák értékelésének folyamatai és az ebben rejlő motivációs lehetőségek
Előadó: Zsigmond Gábor (Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum)
Kerekasztal-beszélgetés: Török Petra (Petőfi Irodalmi Múzeum), Végh Katalin (Katona József Múzeum, Kecskemét), Kuczi Petra (Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár)


3. Gazdasági vezetőknek szóló workshopok
Moderátor: Zsurki Attila, Magyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: Az intézményen belüli racionalizálás lehetséges irányai (tárak összevonása, főosztályvezetők számának csökkentése)

Előadó: Kassai Hajnal, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Kerekasztal-beszélgetés: Kalla Zsuzsa (Petőfi Irodalmi Múzeum), Pokrovenszki Krisztián (Szent István Király Múzeum), Liska András (Gyulai Vármúzeum)

14.30-16.00: „Jogállásváltozás” – Nézzük inkább a pro-kat!

Kerekasztal-beszélgetés: Végh Katalin (Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége), Tusán Róbert (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), Csomborné Tóth Andrea (Magyar Nemzeti Múzeum)


4. Muzeológusoknak szóló workshopok - régészet
Moderátor: Dr. Fábián Szilvia, Magyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: Társadalmi szerepvállalás a régészetben - Kincskeresők, lelkes amatőrök és közgyűjtemények
Előadó: dr. Rácz Tibor Ákos (Ferenczy Múzeumi Centrum, Közösségi Régészet Egyesület)
Kerekasztal-beszélgetés: Vida István (Magyar Nemzeti Múzeum), Rózsa Zoltán (Várkapitányság NZrt.), dr. Péterváry Tamás (Gróf Esterházy Károly Múzeum, Pápa), Bakos Gábor (Herman Ottó Múzeum Miskolc)

14.30-16.00: Ásató felelőssége, ássunk, vagy ne ássunk?! Ha ástál, vedd nyilvántartásba (szekrénykataszter), mutasd be!
Előadó: Ritoók Ágnes (Magyar Nemzeti Múzeum, Régészeti Tár)
Kerekasztal-beszélgetés: Szabó Gábor (ELTE Régészettudományi Intézet), Pusztai Tamás (Magyar Nemzeti Múzeum, Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság), Kreiter Eszter (Várkapitányság NZrt.), Simmer Lívia (Göcsej Múzeum, Zalaegerszeg)


5. Muzeológusoknak szóló workshopok - történet- és néprajztudomány
Moderátor: Bereczki Ibolya, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

11.30-13.00: Közelítések – mikrotörténelem, közelmúlt, jelenkor, és mindezek múzeumi lenyomata
Előadó: Illés Péter
Kerekasztal-beszélgetés: Tóth Arnold, Illés Péter, Toronyi Zsuzsanna, Kotics József

14.30-16.00: Kortárs tárgyak és muzeológusok – karanténba zárva, karanténon túl…
Előadó: Frazon Zsófia
Kerekasztal-beszélgetés: Frazon Zsófia, Bánsági-Pénzes Petra (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), Simonovics Ildikó/Gál Vilmos (Magyar Nemzeti Múzeum), Terendi Viktória (Emlékpont, Hódmezővásárhely)

6. Muzeológusoknak szóló workshopok - kiállításrendezés, kurátori munka

11.30-13.00: Ha nincs tárgy, nincs kiállítás? Kiállítás tárgy nélkül
Előadó: Gulyás Gábor
Kerekasztal-beszélgetés: Szegedy-Maszák Zoltán (MKE Intermédia Tanszék), Készman József (Ludwig Múzeum), Mucsi Emese (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ), Sidó Zsuzsa (CEU)

14.30-16.00: Ha nincs múzeum, nincs kiállítás? Virtuális kiállítások
Előadó: Ruttkai Zsófia (MOME Innovációs Központ)
Kerekasztal-beszélgetés: Czifra Szabolcs (Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság), M. Lovas Krisztina (Magyar Nemzeti Múzeum), Kloska Tamás (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

7. Muzeológusoknak szóló workshopok - science (természettudomány / műszaki tudományok / agrártudomány)
Moderátor: Bárány Annamária, Magyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: Természettudományos / műszaki oktatási felelősség
Előadó: Fuszek Csilla (Budapesti Európai Tehetségközpont)
Kerekasztal-beszélgetés: Kreiter Attila (Magyar Nemzeti Múzeum Alkalmazott Természettudományi Laboratórium), Farkas Erika, Rozgonyi Sarolta (Tesloff-Babilon Kiadó)

14.30-16.00: Klímaszorongás és ökogyász, környezetvédelmi szerepvállalás
Előadó: Kádár András (Jane Goodall Intézet)
Kerekasztal-beszélgetés: Molnár Attila Dávid, dr. Vásárhelyi Tamás, dr. Bakó Botond

8. Múzeumpedagógusoknak szóló workshopok
Moderátor: Zsombéki Blanka, MAgyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: Múzeumi élet karantén idején - jelige: #kapcsoltam!?
Előadó: Kenesei Zsófia (Magyar Nemzeti Múzeum)
Kerekasztal-beszélgetés: Czékmány Anna (Petőfi Irodalmi Múzeum), György Gabriella (Ferenczy Múzeum Centrum)

14.30-16.00: Játékosítás VS. élő történelem. Csak frontális előadás? Hogy lehet bevonni a látogatót? Interdiszciplináris vagy együttműködésen alapuló múzeumpedagógiai projektet

Előadó: Bayer Árpád (Open History)
Kerekasztal-beszélgetés: Németh Ádám (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum), Faar Tamara (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), Zay Orsolya (Dobó István Vármúzeum), Pató Mária (Damjanich János Múzeum)

9. Közönségkapcsolati és kommunikációs szakembereknek szóló workshopok
Moderátor: Berényi Marianna, Magyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: Az újranyitás kommunikációs szempontból, megújuló programkínálat, brandépítés a karantén alatt és után

Előadó: Kovács Ágnes (Kultúra-marketing szakértő, Crane Kft.)
Kerekasztal-beszélgetés: Lévay Zoltán (Szépművészeti Múzeum), Fábián Tamás (Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.), Kárpáti Andrea (Corvinus Egyetem)

14.30-16.00: Múzeumi honlapok: trendek, új jelenségek a karantén időszakában. Mi az, ami megőrzendő? Milyen erőforrások szükségesek hozzá?

Előadó: Kulcsár Zsolt (az MNM, PIM, Ludwig Múzeum, Várkert Bazár webes megoldásait szállító Integral Vision ügyvezetője)
Kerekasztal-beszélgetés: Nagy Isvtán (Salt Communications)

10. Digitalizációs szakembereknek szóló workshopok
Moderátor: Kómár Éva, Magyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: Ott vagyunk már? A digitális átállás kihívásai a hazai múzeumokban

Előadó: Katona Júlia (Budapesti Történeti Múzeum)
Kerekasztal-beszélgetés: Bánki Zsolt (Petőfi Irodalmi Múzeum), Fonyódi Krisztián (Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria), Hajós Bálint (Göcseji Múzeum), Szalai Zsolt (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum)

14.30-16.00: Okos gyűjtemények – A digitális oktatás múzeumi forrásai

Előadó: Farkas Andrea (DPMK)
Kerekasztal-beszélgetés: Sóki Diána (Petőfi Irodalmi Múzeum), Hajnal Zsuzsanna (Magyar Nemzeti Múzeum), Sz. Fejes Ildikó (Magyar Nemzeti Múzeum - OMMIK), Jakab Péter (ELTE Gyakorlóiskola), Halász Annamária (Nemzeti Filmintézet)

11. Restaurátoroknak és állományvédelmi felelősöknek szóló workshopok
Moderátor: Zsámbéki Anna, Magyar Nemzeti Múzeum

11.30-13.00: a Szépművészeti Múzeum Restaurátori Főosztály –  OMRRK és az MNM Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ bemutatása, téma a műtárgymegőrzési stratégia, az oktatás és az állományvédelmi menedzsment

Előadás: Kónya Béla (Szépművészeti Múzeum Restaurátori Főosztály)

Állományvédelmi aktualitások – 3 villámelőadás közérdekű kérdésekről

 • Kovácsné Gőgös Ágota – Egy alternatív fertőtlenítési módszer bemutatása
 • Fiam Judit – Amíg nem jutnak oxigénhez a rovarok: Anoxiás kezelés
 • Orosz Péter – Az Állományvédelmi Program honlapja és adatbázisa 

14.30-16.00Mission: Impossible – Lehetetlen helyzetek lehetséges megoldásai

Mindenki a műtárgyért! – Rövid beszámoló együttműködési projektekről 
Edőcs Judit/Várfalvi Andrea és Szabó Melinda/Várhegyi Zsuzsanna 

Mindent a műtárgyért! – Bemutató és kerekasztal beszélgetés
Almásy Ivor – Restaurálás, nyomkövetés, költözéstámogatás – Digitális állapotfelmérés

Speciálisnál is speciálisabb – 3 villámelőadás különleges anyagokról, nem hétköznapi helyzetekről

 • Szemerey-Kiss Balázs – Mit tegyünk, ha nagyméretű műtárggyal állunk szemben?
 • Lencz Balázs – Az ördög a részletekben – japán hagyományok és technológia
 • Vecsey Ádám – Állati vázrészekből készült római tárgyak készítéstechnikája

12. Művészeti területek – Látkép 2020

Mivel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete 2020. szeptember 24–26. között a budapesti Humán Tudományok Kutatóházában Látkép 2020 címmel művészettörténeti fesztivált szervez, a művészeti területek szakértői számára ezt a rendezvényt ajánljuk.

Bővebb információ a programokról és jelentkezés a workshopokra itt.

 


EXKLUZÍV SÉTA - PROGRAMHÁLÓ
 

A szakmai workshopokon túl a Nemzeti Múzeumból exkluzív séták indulnak óránként. A programok nyitottak a nagyközönség és a szakmai résztvevők számára is. A jelentkező résztvevők függvényében alakítják ki a szervezők programot, amelyek korosztályi igényekhez igazodnak:

 • Családi séta – kisgyerekes látogatók számára;
 • Tematikus séták az MNM kiállításaiban és a környező múzeumokban;
 • Senior séta, idősebbeknek, ami a korosztályi sajátosságokat figyelembe véve különösen fontos mentális támogató szereppel bírhat a veszélyhelyzet elmúlta után;
 • Tárlatvezetések a Gömbsátorban, az Országjáró Múzeum•kör•út Szenvedő szerkezet - Hétköznapi Trianon című kiállításban;
 • Vendég muzeológusok tárlatvezetése a Nemzeti Múzeum állandó kiállításaiban. A rendezvényre érkező szakemberek vezetései, amelyen saját gyűjteményi tudásukat hozzárendelik a Nemzeti Múzeum kiállításaihoz.

A nap egy közös kikapcsolódással, a Bohemian Betyars koncertjével zárul, ahol az egész napos kötött szakmai tartalom és sokrétű tapasztalatcserét átveszi a könnyed szórakozás.


Reméljük, szeptember 26-án minél többen találkozhatunk az eseményen és a program részeként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által koordinált Közösségi Múzeum elismerések átadó ünnepségén.

 

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum <hirlevel@hnm.hu