belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A programról bővebben itt és a SkanzenBlogon itt olvashat.

Demencia Program

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

 Demencia Program

A hazánkban egyedülálló foglalkozás célja, hogy a szellemi és tárgyi kulturális örökség elemeit felhasználva javítsa a demenciával élő emberek életminőségét, és ezáltal közvetetten a környezetükét is. Mivel a résztvevők rövidtávú memóriája sérült, ezért a hosszútávon megőrzött emlékekhez nyúlnak vissza a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai. A múltban átélt kedves élmények felidézése a fiatalkorukat idéző enteriőr, a programon használt tárgyak, tevékenységek során, minden érzékszervet bevonnak, amelyek segítenek a memória stimulálásában és képesek arra, hogy pozitív hatást gyakoroljanak az idős emberekre. A program kifejlesztésében orvosi egyetemek is részt vettek, az általuk végzett vizsgálatok igazolják a Demencia Progam sikerességét.

(Fotó:  Szigethy Zsófia)

A program 2020-ban az ICOM Múzeumpedagógiai különdíjában részesült

Laudáció

A magyarországi múzeumpedagógiai gyakorlatban egyre nagyobb helyet kap az egy-egy intézmény által magas szinten kidolgozott mintaprogramok bemutatása. Ezek jól átgondolt struktúrával, modern múzeumpedagógiai szemlélettel, aktuális problémákkal jelennek meg.

Ilyen kiváló és hiánypótló mintaprogram a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia programja is. A programot négy külföldi skanzennel és három egyetemmel közösen dolgozták ki, így nemzetközi tapasztalatokon és nagyfokú szakértelmen alapul.

Újszerű módszertani megközelítés, hogy a demenciával élő idős személyek nem egy múzeumi látogatásra érkeznek, hanem „vendégségbe”, mintegy időutazásra a fiatal korukba, amelyek tárgyai, illatai, ízei mélyen beléjük ivódott emlékek, így jó alapot szolgál az emlékezet, az elme használatára. A program megszokottól eltérő keretei azt eredményezik, hogy a más esetben 30 perc figyelemmel rendelkező személyek másfél- két óra időtartamban is foglalkoztathatóak. Az itt megélt jó hangulat, biztonságérzet következő napjaikra is kihat, így életminőségüket javítja és a betegség előrehaladását lassítja.

A demenciával élő időskorúakkal való foglalkozás hiányterület a magyar kulturális intézményekben, de reméljük, minél több hazai múzeum veszi át az új célcsoport számára kifejlesztett tematikát.

Dabi-Farkas Rita