belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

KEDD

23

NOVEMBER

SZERDA

24

NOVEMBER

CSÜTÖRTÖK

25

NOVEMBER

PÉNTEK

26

NOVEMBER

SZOMBAT

27

NOVEMBER

VASÁRNAP

28

NOVEMBER

HÉTFŐ

29

NOVEMBER

KEDD

30

NOVEMBER

SZERDA

01

DECEMBER

CSÜTÖRTÖK

02

DECEMBER

PÉNTEK

03

DECEMBER

Szakmai beszélgetés a MintaKINCStárról a Kéz-Mű-Helyben
Szakmai beszélgetés a MintaKINCStárról a Kéz-Mű-Helyben

Kategóriák:szakmai fórum

Helyszín: Helyszín: 1121.Budapest, Márvány utca 31.

DÁTUM
OKTÓBER
SZERDA
13
 
2021/22-es tanévtől a MintaKINCStár az alsó tagozatos tananyag része lett a művészeti alapiskolák népművészeti tanszakán
ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA
Szakmai beszélgetés népművészeti vizuális anyanyelvünkért a Kéz-Mű-Helyben
 
Sevella Zsuzsanna játéktervező és fejlesztőpedagógus módszertani szakmai beszélgetésére, a MintaKINCStár program, játékgyűjtemény és foglalkoztató füzetek módszertani ismertetésére kerül sor 
 
A beszélgetés házigazdája, moderátora Beszprémi Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének nyugalmazott tárvezetője lesz, az emlékezetes KÉZ-MŰ-REMEK kiállítás kurátora (Műcsarnok, Nemzeti Szalon 2018)
 
Időpont: 2021. október 13., szerda 17:00-19:00 között
 
Téma: MintaKINCStár Program, népművészeti vizuális anyanyelvünket kialakítani képes komplex program és módszertani gyűjtemény
 
Az esemény egy szakmai beszélgetés és termékbemutató, melynek célcsoportja a  gyermekekkel foglalkozó oktatók, nevelők, óvodapedagógusok, múzeumpedagógusok, művelődésszervezők, néprajzzal, vizuális kultúrával foglalkozók, egyetemi oktatók,kutatók és hallgatók.
 
A program regisztráció köteles: szepmuvestar@gmail.com 
 
 
A MintaKINCStár Program alapvetően a hagyományaink, népi, nemzeti gyökereink, múltunk, régiós , közösségi identitásunk, kultúrkincseink megőrzéséhez kíván hozzájárulni. A módszertani rendszer ősi vizuális kulturális anyanyelvünk átadására törekszik kortárs, modern, jelenidejű játékos, mesepedagógiai, és a gyermekek fantáziájának és kreativitásának is teret adó kézi rajz és kézműves tevékenységek bekapcsolásával, a népművészeti mintakészlet, foglalkozatók és játékokok alkalmazásával.
 
Egy igazi flow állapotban észrevétlen elemi ösztönként ivódik be vizuális kulturális anyanyelvünk,a népművészet a gyerekekkel folytatott alkotói tevékenységek során.
 
Hogy mindezt hogyan?
 
Egyszerű, klasszikus játékgyűjtemény és nagyon élő, kortárs grafikai anyag segítségével, többéves néprajzi kutató munkára és több évtizedes fejlesztőpedagógiai tapasztalatra építve. A módszer, mely régi korok, letűnt idők tárgyait, formavilágát, motívumait, mintakincsét feldolgozza, alkalmazható magyar kulturális közösségünk fenntartható értékeinek innovatív feldolgozására és jó gyakorlatának bemutatására mind az oktatás és nevelés területén, mind családi, közösségi szintéren óvodában, iskolában, múzeumban, különböző művelődési színtereken, ahol kulturális értékátadás folyik, ahol az önazonosság mintái, múltunk közös kincseinek átadása a jelenünkben természetesen folytatódik.
 
Itt az idő, hogy a több évtizedes hiánypótló, identitásunkat meghatározó népművészeti program, játékgyűjtemény és kiadványok behozza a több generációs kiesést, ami miatt a jelen urbánus e téren műveletlenség állapotában hagyott utódok idegenül, tartózkodással bánnak saját kultúrájukkal. Még talán nem késő, újból letenni az alapokat,ehhez kíván mintKINCStárat adni a családoknak, a közösségek és művelődés színterein dolgozó óvópedagógusoknak, pedagógusoknak, múzeumpedagógusoknak és az elhivatottaknak itthon és a Kárpát-medencében. A bővebb ismeretátadásra, hiányosságok pótlására továbbképzések adhatnak még segítséget a jelen és jövő pedagógusainak, múzeumi, könyvtári és művelődési szakembereinek.
 
Az értékes szakmai program módszertanát Sevella Zsuzsanna 2017 óta már többször megosztotta "Tanuljunk Népművészetül! "30 és 60 órás akkreditált pedagógus és óvodapedagógus továbbképzéseken többek között a Hagyományok Házában, Válaszúton,( https://osztondij.mma-mmki.hu/hirek-esemenyek/tanuljunk-nepmuveszetul) -Hatvanban, a Felvidéken sőt a 2021/22-es tanévtől a MintaKINCStár az alsó tagozatos tananyag része lett a művészeti alapiskolák népművészeti tanszakán. 
 
Sevella Zsuzsa MintaKINCStár bemutatkozó videó és cikk
 
 
 
Szakmai beszélgetés népművészeti vizuális anyanyelvünkért a Kéz-Mű-Helyben
 
A Szépművestár MintaKINCStárat bemutató programsorozata október 10-én a gyermekeknek és a  tudatos szülőknek szólt, október 13-án a szakmának és október 16-án a családoknak szól.
 
A szakmai közönségnek jó terepgyakorlat lehet a MintaKINCStár módszer gyakorlati alkalmazása óvodás és kisiskolás, kiskamasz korú gyermekekkel a Háló Közösségi és Kulturális Központ-S4  (1052.Bp.Semmelweis u.4.) helyszíne október 16-án a családi napon (10:00-17:00)
 

A rendezvénysorozat a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.
 
 
 
 
Amennyiben érdeklődik a MintaKINCStár program bemutatók és aktuális továbbképzések iránt, de most nem tud eljönni, híradást küldünk, mikor lesz rá alkalom. Amennyiben intézményként, szervezőként érdeklődik a képzések iránt, akkor is várjuk levelét szepmuvestar@gmail.com címre, telefonhívását 06-20-377-84-38.
 
Minden programunk regisztrációköteles: szepmuvestar@gmail.com
 
Köszönettel:
Nyéky Orsolya
MintaKINCStár program menedzsere
06-20-377-84-38