belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi Múzeum díjazottak idén

Idén három muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismeréseket november 8-án a Múzeumok Őszi Fesztiválja zárásaként megrendezett 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019 óta a díjat azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

A Közösségi Múzeum elismerés egyben a múzeumokban folyó közösségépítő munkára is rá kívánja irányítani a figyelmet.

Az elismerő okleveleket ünnepélyes keretek között Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója és Horváth István a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum igazgatója adták át.

Az idei év díjazottjai: a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, a budakeszi Punktum Galéria és Műhely Alapítvány valamint a csongrádi Tari István Múzeum. Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

Bemutatkozó anyagaikat hamarosan itt olvashatják.

Közösségi Múzeum díjazottak idén

Közösségi Múzeum díjazottak idén 

A kulturális intézmények közösségi szerepvállalásának elősegítésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet Nkft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi partnerségével megvalósított Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében történt módszertani fejlesztés 2016 és 2019 között. A fejlesztés részeként született meg a Közösségi Múzeum elismerés, melynek feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszten meghatározott pontszám elérése, és a közösségi szemlélet megléte a hivatalos múzeumi dokumentumokban. 2019-ben 18 magyarországi muzeális intézmény teljesítette a szükséges feltételeket, 2020-ban pedig 14, így mostanra összesen 35 intézmény viselheti büszkén a Közösségi Múzeum kitüntető címet.

A múzeumok közösségi szerepvállalásához készült módszertanokról és a Közösségi Múzeum elismerés hátteréről és értékelési módjáról megjelent egy kiadvány is, a Múzeumi Iránytű sorozat 21. számaként Közösségi alapú működés a múzeumokban címmel. Ez a kötet tartalmazza a Közösségi Múzeum elismerést 2019-ben elnyert intézmények tapasztalatát is. A kiadvány a MOKK honlapjáról ingyenesen letölthető: 

https://mokk.skanzen.hu/20191122muzeumi-iranytu-21. 

A múzeumok közösségi alapon való működésének kialakítása több fokozatból álló, hosszabb folyamat, ennek megfelelően a díjazottak is a közösségi működés különböző szintjeit képviselik. Ezért minden évben az újonnan jelentkező múzeumok mellett arra is lehetőséget biztosítunk, hogy egy – a Közösségi Múzeum címet már elnyert – intézmény időközben magasabb szintre lépve újra megmérettesse magát.