belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nóvum a MOKK képzési palettáján: együtt oktattunk szlovák és magyar múzeumi szakembereket

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című projektnek köszönhetően szlovák és magyar múzeumi szakemberek ingyenesen vehettek részt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében 2021. novemberében Szentendrén, a Skanzenben személyes jelenléttel megvalósult két szakmai továbbképzésen.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről 

A két-két napig tartó, szlovák-magyar tolmács közreműködésével és 20-20 múzeumi munkatárs részvételével zajló képzések célja a szakmai ismeretek elsajátításán túl a szlovák és a magyar múzeumi szakemberek közötti kapcsolatépítés is volt. A képzések tematikája között szerepelt a múzeumi szolgáltatások rendszerének fejlesztése, a múzeumi PR, marketing és kommunikációs stratégia lépései és eszközei, az online és offline kommunikációs lehetőségek gyakorlása, a frontszemélyzeti munka és a szolgáltatások kapcsolatának bemutatása és elemzése. Mindemellett a múzeumi szolgáltatások minőségbiztosításának lépéseiről, a múzeumi szolgáltatások turisztikai szempontú vizsgálatáról is képet kaptak a résztvevők.

 Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről  Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A képzés oktatói olyan elismert múzeumi és kommunikációs szakemberek voltak, akik szakértőként részt vesznek a MOKK módszertani fejlesztéseiben, igazolt sikereket értek el a saját területükön,  és rendszeresen oktatnak ezekben a témakörökben.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

Az oktatók között szerepelt Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója, aki a szolgáltató múzeum és a minőségmenedzsment stratégiai szintű összefüggéséről beszélt, Szu Annamária, a MOKK fejlesztési osztályvezetője a múzeumi szolgáltatások rendszerével ismertette meg a hallgatóságot.

 Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese a múzeumi szolgáltatások és a turizmus kapcsolatát világította meg. Káldy Mária, a MOKK főtanácsadója és Pacsika Márton, a MOKK kutatási és módszertani szakértője a frontvonal menedzsmentről és a múzeumi frontszemélyzet 21. századi szerepéről adtak átfogó képet.

Takács Zoltán, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója a PR eszközökkel történő múzeumi imázsépítés elméletébe és gyakorlatába avatta be a résztvevőket. 

 Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

Pákay Viktória, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusa a múzeumi kiadványok, köztük a kiállításokról kapcsolódó kiadványok típusairól adott elő, valamint A test határai című kiállítás kurátoraként tartott vezetést a Skanzenben. Patkó Györgyi kommunikációs szakember pedig az online és az offline kommunikációs eszközök és csatornák, valamint célcsoportok áttekintését és feldolgozását segítő gyakorlatok sorát tartotta a résztvevőknek.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A képzések résztvevői online kérdőív kitöltésével zárták a képzéseket. A képzés sikerét jelzi, hogy az elégedettségi kérdőívekre adott visszajelzéseik magasra értékelték a képzések színvonalát.

Beszámoló a Szolgáltató múzeum és a PR, marketing, kommunikáció képzéseinkről

A Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt során a MOKK képzéseinek megszervezésének módszertanát is elsajátították a szlovák partnerek a MOKK mentorálásával. A MOKK a szlovák oktatásszervezők és oktatók felkészítésére 2021 nyarán két online képzést szervezett a szlovák partnerek által delegált múzeumi szakemberek részére. A Kassai Megyei Önkormányzat a megismert módszertan alapján szervez jövőre kiállításrendezői továbbképzést szlovák múzeumi szakemberek bevonásával, akik az elsajátított ismeretekről egy 2022 tavaszán Kassán nyíló és a nagyközönség által is látogatható vizsgakiállítással adnak majd tanúságot.

Az egész projekt alapötletét az adta, hogy jelenleg Szlovákiában nem működik a magyarországihoz hasonló szervezett továbbképzési rendszer múzeumi szakemberek számára. A Kassa Megyei Önkormányzat ezért is kereste meg 2019-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként immár 2006 óta működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központot, hogy tudástranszferre lehetőséget teremtő interregionális partnerséget alakítson ki vele. Az együttműködéshez és a közös pályázat kidolgozásához a K13 – Kassai Kulturális Központok is csatlakozott. A 2021. március 1-én indult és 16 hónapig tartó Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című szlovák – magyar együttműködés célja, hogy a hazánkban már 15 éves múltra visszatekintő szakmai továbbképzési módszertan adaptálhatóvá váljon először Kassa megyében, majd később akár egész Szlovákiában is.

Nóvum a MOKK képzési palettáján: együtt oktattunk szlovák és magyar múzeumi szakembereket

A MOKK konzorciumi vezetésével zajló  projektről, melynek keretében már sikeresen megvalósult 2021. júniusában két online képzés, szeptemberben pedig a nemzetközi múzeumi projektek kidolgozását támogató ötnapos Múzeumi Őszi Egyetem, itt érhető el további információ:
https://mokk.skanzen.hu/20210528muzeumi-szolgaltatas-fejlesztes-hatarokon-ativelo-egyuttmukodessel

A képzésekre a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért című projekt keretében került sor, mely az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Programnak köszönhetően valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 177.968,40 EUR összköltségvetésből.

 

Beszámoló:
Kajári Gabi
marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő

Fotók:
Pál Réka
rendezvényszervező és pénzügyi munkatárs

 

További képzési fotók a Galériában a képekre kattintva!

 

 

 

 

 


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben