belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Most (is) érdemes jelentkezni a MOKK Múzeumi menedzserképzésére!

2022 tavaszán is megszervezi a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) a hazai múzeumi képzési piacon egyedülálló és évek óta nagy sikerrel futó  Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában című továbbképzést, melyhez kapcsolódóan árkedvezményt hirdet. A modulos felépítésű, egy kötelező 60 órás alapmodulból és két válaszható 30 órás modulból álló 120 órás akkreditált tanfolyam árából 5% engedményt biztosít 2022. február 15-ig történő jelentkezés esetén.

A továbbképzés a 2022. április 4-7. illetve 25-28. között zajló Államháztartási és vezetési ismeretek című kötelező alapmodullal indul, ennek részét képezi azon ismeretek elsajátítása, mely a 475/2020. (X. 30.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése értelmében ma már jogszabályi elvárás a múzeumi vezetőkkel szemben a kinevezéstől számított két éven belül.

A továbbképzés egyik különlegessége, hogy az érdeklődők a kötelező alapmodul mellé önállóan, érdeklődésüknek megfelelően választhatnak a különféle résztémákra fókuszáló képzési modulok (Stratégiaalkotás, Minőségmenedzsment, Gyűjteménymenedzsment, PR, marketing, kommunikáció) közül, melyekre 4-4 képzési napon 2022 májusában és júniusában fog sor kerülni.

Az egyes modulokon a MOKK maximum 15 fő részvételét tudja biztosítani, ezért érdemes ezekre mihamarabb jelentkezni. A választható modulok önálló elvégzésére is van lehetőség, azonban ebben az esetben nem érvényes az 5 %-os árkedvezmény és az adott önálló modul teljesítését követően csak akkreditációs szám nélküli tanúsítványt kaphatnak a résztvevők.

A többségében szentendrei helyszínen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban zajló továbbképzés résztvevői olyan készségeket, szemléletet és vezetői stílust sajátíthatnak el, amely ma már nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az általuk vezetett intézmények képesek legyenek az innovációra, a kreativitásra és a vállalkozásra is. A stratégiai gondolkodást, tervezést és projektszemléletet fejlesztő képzés érint olyan, az intézmény működéséhez nélkülözhetetlen további területeket is, mint például az informatika vagy a marketing.

Nagy súllyal szerepel a vezetői készségek és a humán erőforrás menedzsment ismeretek fejlesztése is a képzésben. Ennek oka, hogy a munkaerőpiac folyamatos szűkülésével ma már nélkülözhetetlen a múzeumvezetők számára mindaz a tudás, melynek segítségével a jól képzett munkaerő megszerezhető, motiválható és megtartható. A vezetői személyiségfejlesztő tréning is fontos része a továbbképzésnek. A vezetési stratégiák mellett gyakorlati segítséget kaphatnak a résztvevők a médiában történő szereplésükhöz is. Az egyéni vezetői kompetenciák fejlesztésén túl a csapatmunkában, az együttműködésben rejlő lehetőségek bemutatása is helyet kap a tréning során.

Most (is) érdemes jelentkezni a MOKK Múzeumi menedzserképzésére!

A 2021-ben szervezett továbbképzés egyik résztvevőjétől származó alábbi idézet is azt támasztja alá, hogy a gyakorlatorientált szemléletű továbbképzés sokrétű tudást és támpontokat nyújt:
Sok területen csak közepes ismereteim voltak, sok újszerű megközelítést és infót hallottam. Napi munkám során minden területtel foglalkozom.”

A MOKK a képzési modulokat lehetőség szerint tantermi formában tartja meg, az aktuális járványügyi helyzet függvényében. A korszerű ismeretek megszerzésén túl további nagy előnye az összesen négy héten át zajló képzésnek, hogy a résztvevők személyesen találkozhatnak, és hosszabb távon is működő kapcsolatokat építhetnek ki más muzeális intézmények vezetőivel, munkatársaival. A képzést szervező MOKK kifejezetten fontosnak tartja, hogy a tanfolyam résztvevői közösséggé kovácsolódjanak, majd a további munkájuk során kamatoztatni tudják az itt megszerzett kapcsolati tőkét. A képzés lezárásaként a hallgatók vizsgadolgozat keretében mutatják be a tanultak alkalmazását, de az egyes modultok arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a jelenlévők megismerhessék egymás tervezett projektjeit, reflektáljanak rájuk és kapcsolódási pontokat keressenek. Az itt szerzett személyes ismeretségek aktív tapasztalatcserében, együttműködésekben hasznosulhatnak a későbbiekben.

 

Muzeális intézmények vezetői mellett múzeumi középvezetőknek, továbbá szakmai téren fejlődni kívánó múzeumi szakembereknek, illetve közművelődési, levéltári területen dolgozó munkatársaknak is ajánljuk a képzést, melyről bővebb információ az alábbi linken érhető el:
https://mokk.skanzen.hu/muzeumi-menedzserkepzes-az-eselyteremto-kozneveles-szolgalataban-mm120t

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében kidolgozott továbbképzéshez kapcsolódó, 2018-ban készült videóhírlevél, melyben oktatók és résztvevők is megszólalnak, itt tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=upfxDG6YcmA&list=PLdtjT-jXwNuqycbu_cCKfzcjC4O4e_O7L&index=10

A MOKK 2022-ben is szakmai továbbképzések sorát szervezi meg, tekintse meg 2022. évi képzési naptárunkat a teljes képzési kínálatért honlapunkon:
https://mokk.skanzen.hu/20211205kepzesi-naptar-tovabbkepzeseink-2022-ben


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben