belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumot receptre! Beszámoló a 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciáról

Az egészség az egyik legfontosabb kincsünk, amelynek megőrzését, visszanyerését a múzeumok is képesek jótékonyan elősegíteni. A muzeális intézmények testi-lelki egészséghez való hozzájárulására, a bennük rejlő rekreációs és turisztikai lehetőségekre hívta fel a figyelmet a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja. Ezt a kérdéskört járta körül a 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia is, amelyet az esztergomi Duna Múzeummal közösen szervezett meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Töltődj és lazulj múzeummal! címmel.

Miként a testet, ugyanúgy a szellemet is tréningeznie kell az embernek ahhoz, hogy kiteljesedjen, és ahhoz, hogy megőrizze egészségét.  A sport emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatását szakcikkek sokasága taglalja. Mára a testmozgás az egészséges életmód zálogává vált, amelyre számtalan jövedelmező üzeltág épült. Ezzel szemben a kultúra ilyen kontextusban való megközelítése még gyermekcipőben jár. Ugyan az elmúlt években számos kutatás irányult a kultúra (művészetterápia) egészségre gyakorolt pozitív hatásának vizsgálatára, de a gyógyulásban betöltött szerepének megítélése még nem ért fel a testmozgással (pl. gyógytornával) azonos szintre.

A brit orvosok 2013 óta könyvtárlátogatást írhatnak fel receptre, egy 2017-ben a Canterbury Christ Church University és a University College London által indított kutatás keretében pedig múzeumi programokat is kiutalhattak vényre a pácienseiknek. A múzeumi szakemberek által irányított, 10 héten keresztül tartó projektben 65 év feletti, magányosan élő idős emberek többek között múzeumi beszélgetéseken, kulisszák mögötti sétákon vehettek részt.

A következő évben, 2018-ban Kanadában végeztek hasonló jellegű kutatást, amelynek keretében az orvosok évi 50 múzeumlátogagást javasolhattak betegeiknek. A Médecins Francophones du Canada (MdFC) orvosai a depressziós vagy krónikus fájdalomban szenvedő betegeiknek a Montréal Szépművészeti Múzeumba szóló recepteket írtak fel. A program célja az volt, hogy a mentális betegségben szenvedőket kimozdítsák otthonaikból, kiszabadítsák elszigeteltségükből. Egyre több bizonyíték utal ugyanis arra, hogy a művészetterápia hatásos gyógymód bizonyos betegségek esetében. A múzeumlátogatás által kiváltott öröm növeli a szerotonin, azaz a boldogsághormon szintjét, amely a fájdalmak enyhítése mellett a cukorbetegség és egyéb krónikus egészségügyi problémák kezelésénél is hatásos.

2021-ben újabb három hónapos kutatás indult a múzeum jótékony egészségügyi hatásainak vizsgálatára. Ezúttal a Covid-stresszben szenvedők életminőségét kívánták javítani múzeumlátogatással. A belga főváros legnagyobb kórházában a járvány okozta stressz miatt kezelt betegeknek öt ingyenes belépést ajánlottak fel a város múzeumaiba. Az ezzel kapcsolatos eredményeket várhatóan idén publikálják. Sikeressége esetén kilátásba helyezték a projekt kiterjesztését a kiégés és a pszichés stressz egyéb tüneteinek enyhítésére is.

Mindezek tükrében nem is lehetett volna aktuálisabb célkitűzést választani a 2021-es Múzeumok Őszi Fesztiváljának, minthogy felhívja a figyelmet arra, milyen sokféle módon járulhatnak hozzá a múzeumok a testi-lelki egyensúly, a harmónia megteremtéséhez. A múzeumok azonban nem csupán a már kialakult mentális betegségek esetében nyújthatnak segítséget. A legtöbb esetben a megelőzés, a megbillent lelki egyensúly helyreállítása a cél. Ezzel együtt felértékelődtek a múzeumok és a múzeumi szakemberek rekreációs kompetenciái is, amelyeknek köszönhetően megnövekedett az intézmények turisztikai jelentősége az elmúlt időszakban. Szorosan kapcsolódva a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja koncepciójához, ezt a kérdéskört járta körül a másfél hónapos rendezvénysorozat záróeseménye, a 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia, amely a Töltődj és lazulj a múzeummal! címet kapta.

 A kétnapos szakmai rendezvényen előadásokon, kerekasztal-beszélgetésen és a hazai múzeumi életből vett jógyakorlatok sokaságán kereszül nyerhettek betekintést a résztvevők abba, hogy mik az aktuális tendenciák a múzeumi egészségmegőrzés illetve a rekreációs turizmus terén.

A múzeumok növekvő turisztikai ázsióját jelzi az is, hogy a konferenciát megtisztelte előadásával Dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója. A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban címmel tartott nyitóelőadásában a járványhelyzet egyik legnagyobb tanulságaként emelte ki, hogy mennyire egymásra utalt terület a kultúra és a turizmus. A jó történetmesélés a kulturális turizmus alapja, mindebben pedig kiemelt szerep jut a múzeumoknak, akik amellett, hogy összetett kulturális termékek, kiemelt együttműködő partnereivé, katalizátoraivá váltak a turisztikai szektornak. A rekreáció komplex fogalmát megvilágító előadó hangsúlyozta hogy napjainkban a civilizáció fejlődésével  sajnálatos módon együtt járó és fokozódó stressz, másrészt az egészséges életmód felértékelődése okán egyre jelentősebb trendet képvisel a turizmuson belül a rekreációs turizmus, mely határterületet képez az egészségturizmussal, de a kulturális turizmussal is. Az érzelmek, a hangulat és az autentikusság felértékelődése figyelhető meg a termékek helyett élményeket kereső, azokat alakítani és megélni, aktívan megtapasztalni törekvő utazók körében, akik élesen elhatárolhatók a tömegturizmus fogyasztóitól.

Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a MúzeumokMa 2020 kutatásnak a múzeumok és a turizmus metszéspontjaira vonatkozó eredményeit és a Múzeumok Őszi Fesztiválját, mint turisztikai attrakciót tárgyaló előadásában rámutatott, hogy a jelenlegi turisztikai trendek kedveznek a helyi értékek felfedezésének, s ennek kapcsán a múzeumokra is jelentősebb figyelem irányulhat. A COVID járvány következtében felértékelődött a belföldi turizmus, különösen népszerűvé váltak a wellness hétvégék, amelyeket a tartalmas kikapcsolódást jelentő minőségi múzeumi program tehetnek még teljesebbé. A Múzeumok Őszi Fesztiválja a fentieket is szem előtt tartva lehetőséget kínált arra, hogy a megadott tematikához kapcsolódva, annak ernyőkommunikációja alatt a programokat szervező múzeumok nagyobb figyelmet kapjanak a médiában, a rendezvénysorozat népszerűségét felhasználva a múzeumok turisztikai együttműködéseket kössenek, ezáltal magasabb látogatószámot érjenek el és előmozdítsák a belföldi turizmust.

A szellemi rekreációhoz nagyban képes hozzájárulni, ha le tudunk lassulni, és ki tudunk szakadni a mindennapi mókuskerékből. A  minőségi szabadidő eltöltése kapcsán került sor kerekasztal-beszélgetésre a konferencián Múzeumi szünetelő és ami mögötte van címmel. A beszélgetés részt vevői, gyakorló hazai múzeumi szakemberek azt járták körül, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja kedvelt Múzeumi szünetelő tematikája, az őszi tanítási szünetre időzített családi múzeumi programok milyen tanulságokkal szolgáltak és milyen kreatív megoldásokat születtek ezen a téren a múzeumi berkekben.

A konferencia második napját indító közös jóga után két párhuzamosan futó szekcióban elhangzott múzeumi jógyakorlatok is azt mutatják, hogy már Magyarországon is számos múzeumi példa létezeik gyógyító és rekreációs foglalkozásokra, turisztikai attrakciónak számító programokra. A teljesség igénye nélkül csak néhányat kiemelve: a konferencián megtudhattuk, hogy az esztergomi Keresztény Múzeumban stresszoldó képmeditáció, a Duna Múzeum nyári öko-kreatív táborában erdőfürdőzés, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum különleges hangulatú kertjében pedig kreatív alkotó foglalkozások segítik a látogatók számára a feloldódást, elmélyülést és a stresszoldást az ázsiai kultúrához kapcsolódva.

A konferenciát szervező MOKK által kiadott nyílt felhívásra beküldött és a konferenciaprogramba beválogatott jó gyakorlatok esetében markánst irányt képviseltek a muzeális intézmények biztonságot jelentő szabadtéri programjai, köztük az egyéni feltöltődést, de a közösségi jellegű időtöltést is támogató múzeumi közösségi kertek vagy a múzeum környezetében lévő épített és kulturális örökséget, természeti értékeket felfedező tematikus séták továbbá a kültéri élőszereplős társasjátékok. Elmondható tehát, hogy a pandémia hatására a múzeum és a múzeumpedagógia nem csak a virtuális térbe költözött át, de a falakon kívülre is.

Azokat pedig, akik nem belassulásra és feltöltődésre, hanem inkább élményszerű kikapcsolódásra vágytak,  interaktív interpretációkkal, izgalmas ismeretterjesztő játékokkal, online felületre költöztetett, de így is közösségi élményt adó helyismereti vetélkedőkkel, a járvány miatt elmaradt központi szervezésű nagy kulturális események helyett pedig helyi együttműködéssel gründolt Kult Éjjel invitálták tartalmas időtöltésre a hazai múzeumok.

A gondolatébresztő és színes múzeumi felhozatalhoz a konferencia közönség részéről inspiráló figyelem és lelkes hozzászólások társultak.

Bővebben a konferencián elhangzott jógyakorlatokról itt olvashatunk.

Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a konferencia tanulságait összegezve kiemelte, hogy a muzeális intézményeknek az adott helyzetekre és igényekre való reagálás mellett figyeniük kell arra is, hogy turisztikai programcsomaguk létrehozásakor továbbra is olyan hiteles helyek maradjanak, amelyeknek a legfontosabb értékük a gyűjteményük. Mindemellett nagyon fontos, hogy a múzeum letegye a névjegyét, mint a hazai turizmus fontos tényezője. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálata és a konferencián bemutatott jógyakorlatok is jelzik, hogy a muzeális intézmények versenyképesek a kulturális turizmus területén.

„Itt és most, az elmúlt másfél napban sokat tanultunk, mellette inspirálódtunk egymástól is, megismerkedtünk Esztergom innovatív és együttműködő közgyűjteményeivel, ugyanakkor tényleg a személyes találkozás szerepe és fontossága itt Esztergomban a középpontban lehetett…Töltődj és lazulj múzeummal! Ez az idei év felhívása szólt és szóljon a látogatóknak, de az is nagyon fonos, hogy szóljon nekünk, múzeumi munkatársaknak is. Hiszen akkor lehetünk igazán kreatívak, akkor tudjuk egymást inspirálni, hogyha mi magunk is képesek leszünk ellazulni a saját munkánkban!”- zárta dr. Bereczki Ibolya a kétnapos tanácskozást.

Az online is közvetített konferencia előadásai továbbra is visszanézhetők az alábbi linken keresztül:
https://mokk.skanzen.hu/20211209igy-toltodtunk-es-lazultunk-a-13-orszagos-muzeumpedagogiai-konferencian