belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében

Bemutatták a Sokszínű múzeumpedagógia I. és Sokszínű múzeumpedagógia II. című kiadványokat, melyek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi iránytű sorozatának 14. számaként jelentek meg két kötetben. A  közel 40 fő részvételével megtartott könyvbemutatóra 2022. április 29-én délután egy különleges helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériában látható Dancing 1925 – magyar művészek a párizsi éjszakában című kamarakiállításban került sor.

A kiadványokban az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a 2014/15-ös tanévben végzett hallgatóinak múzeumpedagógiai tárgyú írásait olvashatjuk dr. Foghtűy Krisztina és Kesik Gabriella szerkesztésében. A szerkesztők maguk is a Kar oktatói, valamint a hazai múzeumpedagógia alapjainak megteremtői voltak.

A kiadványokat nem csak a múzeumpedagógia iránt érdeklődő egyetemi hallgatókak ajánljuk, de a múzeumi közművelődési szakemberek számára is. Az írások öt nagyobb témaegységben csoportosítva olvashatók: Művészeti nevelés; Történettudomány, régészet, egyiptológia és múzeumpedagógia; Természettudomány, műszaki tudomány és múzeumpedagógia; Néprajz és múzeumpedagógia; A múzeumpedagógia gyakorlati kérdései.

Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében

A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának egykori főosztályvezetője, valamint Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke is.

Sepsey Zsófia, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője által moderált beszélgetés során a kötet szerzői, a Kar korábbi hallgatói a kétéves képzésen szerzett tapasztalatokról, tudásról és élményekről osztották meg gondolataikat. A résztvevők közül többen is kiemelték az oktatók  figyelmét és szakértelmét, élményszerű előadásmódját, a rendszeres múzeumi látogatások hasznát, valamint a kialakult szakmai közösség értékét.

A családias hangulatú könyvbemutató Dr. Victor András vezényletével, a közönség közös éneklésével zárult. 

Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében

Mindkét kötet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) hamarosan 32. számához érő Múzeumi iránytű sorozatának része. A kiadványok online változatai a MOKK honlapján található Tudástárból ingyenesen letölthetők:

Múzeumi iránytű 14.1

Múzeumi iránytű 14.2

Szepesházyné Kurimay Ágnes részletes áttekintése a kötetekről a magyarmuzeumok.hu weboldalon olvasható.