belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Muzeális intézményeknek szóló, programok szervezésére vonatkozó 2022. évi felhívásunk itt érhető el.

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

A 17. Múzeumok Őszi Fesztiválját 2022. október 3. és november 13. között rendezzük meg Ezt mind fenntartjuk! mottóval.

 Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

A Múzeumok Őszi Fesztiválja célja 2022-ben bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek számára, és felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységére. Mindezek mellett ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

Négy, a korábbi évekből megtartott témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeum szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk programok szervezésénél  2022-ben a rendezvénysorozathoz kapcsolódó múzeumok számára.

 

 

AZ ÉV KIEMELT TEMATIKÁJA

1. 16 + Több, mint múzeum

A 16+-os tematika keretében évről évre a fiatalok, elsősorban a középiskolások és a fiatal felnőttek számára kínálnak programokat a múzeumok. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiemelt tematikájának célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy a múzeum több, mint egyszerű kiállítótér. A múzeum egy olyan intézmény, amely közösségi térként hasonló érdeklődési körű fiatalokat is összehoz. Olyan, a fenntarthatóság témájágoz is kapcsolódó programok szervezését javasoljuk 2022-ben a tematika keretében, ahol a résztvevők megoszthatják egymással élményeiket, közös projekteket valósíthatnak meg, és részt vehetnek különleges – zenei, kulturális, játékos vagy sport – programokon is. Emellett válaszokat kaphatnak az őket érdeklő történelmi, művészeti és tudományos témákban. A múzeumokban rejlő ismeretek élményszerűen egészítik ki a tanórák anyagát, de építhetnek közösséget, ösztönözhetnek jótékonyságra, és elősegíthetik az esélyegyelőség megteremtését is. A mai digitális technikának köszönhetően a fiatalok elérését segíthetik elő az interaktív kiállítások mellett az ötletes feladatok és a fantáziadús, élményt nyújtó játékok is. Az alacsonyabb költségű kreatív feladatok megvalósításával azon intézmények számára is széles a lehetőségek tárháza, ahol nem állnak rendelkezésre a legmodernebb megoldások. Közös ötletelésekkel, a fiatalok bevonásával akár teljesen újszerű kezdeményezéseket is életre hívhatnak az ifjúság múzeumba vonzására, legyen az akár a szabadidő közösségi megélését ösztönző rendezvény vagy a múzeumi munka szépségébe betekintés nyújtó és az iskolai közösségi szolgálatra épülő program. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiváló alkalom arra, hogy az intézmények kreatívan prezentálják az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a múzeumok fenntarthatóságához.

 

KÖZÖNSÉGPROGRAMOK

2. Értékeink újratöltve

A múzeumban lakozó szellem többféle formát ölthet: lehet múzeumi munka, tevékenység, ugyanakkor benne van az ott őrzött kincsekben, a foglalkozásokban, a programokban is, de elő kell csalogatni, életre kell kelteni. A tematika keretében a szellemi kulturális örökségvédelem (hagyományőrzés, szokások felelevenítése stb.), nagyjaink hagyatékának őrzése, és a kreatív múzeumi eszköztár prezentálása kerül előtérbe. Az ősi tudás átörökítésére talán nem is lehetne kedvezőbb alkalom a mostaninál, hiszen akadnak még, akik őrzik ezeket az ismereteket, a mai kor emberei között pedig sokan tanulnának tőlük. A múzeumban őrzött gyűjtemények és hagyományok a fenntarthatóság eszközei, nagyon is hasznosíthatók a mai világban is. A tematika keretében szervezhető például gyógynövényismereti foglalkozás, régi eszközök használatának demonstrálása vagy olyan ételek elkészítésének bemutatását, amelyeket régen még otthon, a háznál készítettek, azonban manapság szinte csak az üzemekben gyártják. De ide kapcsolódhatnak azok a kézműves múzeumi programok is, amelyeken megtanulható, hogy miként lehet saját kezűleg dísztárgyakat, ékszereket, ruhákat és más használati eszközöket készíteni vagy javítani. Minden korosztályt meg lehet szólítani egy-egy zenés programmal, amelyeken népi táncokat, mondókákat vagy népi játékokat sajátíthatnak el. A tematika ráirányítja a figyelmet arra is, hogy a múltbéli tapasztalatok, ismeretek átörökítése a generációk közötti párbeszéd elindításának eszköze is lehet. Mindehhez kapcsolódóan a múzeumi kulisszatitkok bemutatásával még izgalmasabbá tehető egy-egy program.

3. Fittmúzeum

A fizikai és mentális fenntarthatóság már a Múzeumi harmónia mottóval megtartott tavalyi Múzeumok Őszi Fesztiválján is előtérbe került. Ennek kapcsán a testi és lelki egészségmegőrzés, a rehabilitáció és az úgynevezett „jól lét” megteremtése a volt rendezvények vezérszála. Ez az irány idén a Fittmúzeum című tematika keretében jelenik meg. A szellemi frissesség fenntartásához is igazítva a témakört nem csak a kerékpáros és gyalogos barangolásokra tevődik a hangsúlyt, hanem olyan programokra is, amelyek az egészségmegőrzéssel kapcsolatosak. Lehet szervezni vitalizáló sétát, nordic walkingot vagy kerékpározást is a történelmi emlékhelyek, kulturális helyszínek, építészeti emlékek vagy természeti különlegességek felfedezésére, de lehetőség nyílik múzeumi környezetben jógára, reggeli tornára és egyéb jól létet támogató programokra is. Szervezhető a múzeum környékén futóverseny, de felfedező túra is indítható a környék természeti értékeinek felfedezése céljából. 

4. Felemelő múzeum

társadalmi fenntarthatóság kérdése az elmúlt időszakban egyre jobban előtérbe került. A tematika keretében arra hívjuk a múzeumokat, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyekkel hozzájárulnak a közösségépítéshez, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők integrálásához, az önkéntes tevékenység kialakításának elősegítéséhez. Emellett arra is bíztatjuk az intézményeket, hogy „utazó múzeumként” az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is vigyék el programjaikat, ahol az időseknek, fizikai, szociális, vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak. Ilyenek lehetnek például a nyugdíjas klubok, a szeretetotthonok, a különböző fogyatékkal élők számára létrehozott intézmények, a gyermekotthonok, az ukrán menekültek számára kialakított befogadóállomások, vagy a hátrányos helyzetű települések is.

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

5. Múzeumi szünetelő

A Múzeumi szünetelő keretében az őszi szünet ideje alatt a gyermekek és a családok számára ajánlanak érdekes programokat a múzeumok. Szerepet kap a közös játék, a közös felfedezés, és a felnőttek is szabadjára engedhetik gyermeki énjüket. Idén a környezeti fenntarthatóság témája mentén olyan programok szervezését javasoljuk az intézményeknek, amelyek bemutatják, hogy mit jelen a „zöld” múzeum, mit tesznek a természetvédelem érdekében, milyen ezzel kapcsolatos kiállításaik, kezdeményezéseik vannak. A múzeumok fontos szerepet töltenek be a tudásátadásban, az iskolákat kiegészítve az oktatás helyszínei is lehetnek. Ezért ők is részt vállalhatnak a környezettudatosságra, az öntevékenységre való nevelésben. Ezzel kapcsolatban kreatív foglalkozásokat, természetjáró programokat, előadásokat tarthatnak, amelyeken keresztül rávezetik a szünidejüket töltő gyermekeket a környezettudatosság fontosságára. Kézműves foglalkozásokon mutathatják be, hogy miként lehet újra hasznosítani a már kinőtt vagy megunt ruhákat, egyszer használatos eszközöket és egyéb, feleslegessé vált dolgokat, hulladékokat. Az így elkészített használati eszközökből, művészeti alkotásokból kiállításokat is szervezhetnek.

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

6. Múzeumi őszbúcsúztató 

A Múzeumi őszbúcsúztató az őszhöz kapcsolódó tematika, és olyan kötetlen programok megszervezésére ad lehetőséget, amelyekben valamilyen módon megjelenik az évszak, és annak jellegzetességei, motívumai, szokásai. Ennél a témakörnél is megjelenhet a fenntarthatóság, hiszen akár a kézműves foglalkozások, a hagyományőrzéssel kapcsolatos programok, az őszi rituálék mind-mind kapcsolhatók valamilyen módon hozzá. A tematikához kapcsolódó múzeumokat arra hívjuk, hogy vegyenek részt központi kampányunkban, és gyűjtsék össze, öntsék formába azt, hogy a látogatóik mit üzennének a jövőnek. Az üzenetek akár egy kézműves foglalkozás keretében közösen felhelyezhetők egy múzeumhoz közeli fára – legyen az egy élő fa kint a szabadban, vagy egy újrahasznosított anyagokból megalkotott kreáció a múzeum épületében. Az elkészült fákat kérjük lefotózni és a fotókat rövid magyarázattal beküldeni a MOKK részére az oszifesztival@skanzen.hu címre. A beérkező alkotásokból a MOKK szimbolikusan megalkotja a „jövő múzeumkertjét”, és megosztja a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán.

 

7. Tanárok és óvodapedagógusok napja 

A fenntarthatóság gondolatiságának minél szélesebb körű elterjesztésében a pedagógusok a múzeumok legfontosabb partnerei. A pedagógusok részére tartalmas kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást, különleges élményeket nyújtó informális programok, vagy a pedagógusi munkát segítő múzeumi rendezvének megvalósítását javasoljuk a tematikához kapcsolódó múzeumoknak. Mindez alkalmat teremt a kapcsolatépítésre és a közös gondolkodás, tervezés elindítására is, hiszen a pedagógusok és a múzeumi szakemberek egy asztalhoz ülve ötletelhetnek akár a fenntarthatóság kapcsán az oktatást élményszerűbbé tévő múzeumi programokról és a jövőbeli együttműködési lehetőségekről. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának továbbra is kiemelt célja, hogy a múzeumi élmények hatására a jövőben egyre több iskolai- és óvodapedagógus használja aktívan a múzeumot, mint alternatív nevelési, oktatási helyszínt.

 

SZAKMAI PROGRAMOK

Programtematikák a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválján

8. Szakmai múzeumi programok 

A tematikához kapcsolódó intézményeknek olyan szakmai rendezvények (pl. kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók, workshopok stb.) szervezését javasoljuk, amelyek kapcsolódnak a fesztivál központi üzenetéhez és a fenntarthatóság múzeumi aspektusaihoz.

 

 

A múzeumok teljes programkínálata (szeptembertől) a www.oszifesztival honlapon  itt kereshető: