belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

PÉNTEK

30

SZEPTEMBER

SZOMBAT

01

OKTÓBER

VASÁRNAP

02

OKTÓBER

HÉTFŐ

03

OKTÓBER

KEDD

04

OKTÓBER

SZERDA

05

OKTÓBER

CSÜTÖRTÖK

06

OKTÓBER

PÉNTEK

07

OKTÓBER

SZOMBAT

08

OKTÓBER

VASÁRNAP

09

OKTÓBER

HÉTFŐ

10

OKTÓBER

14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Budapest 1146, Dózsa György út 35.

KEZDÉS
NOVEMBER
HÉTFŐ
07
BEFEJEZÉS
NOVEMBER
KEDD
08

A kétnapos szakmai rendezvényen a hazai muzeális intézmények ifjúsági korcsoportnak szóló kínálatát tekintjük át, a célcsoport és a múzeumpedagógia változatos kapcsolódási pontjait térképezzük fel. 

 

Muzeális intézmények munkatársainak jelentkezését várjuk a konferencia témájához kapcsolódó jó gyakorlatok 10 percben történő bemutatására. Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 29. 23:59

Köszönjük a jó gyakorlatokat, a jelentkezés lezárult!

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

NYÍLT FELHÍVÁS MÚZEUMI ÉS MÚZEUMPEDAGÓGIAI JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA

Muzeális intézmények munkatársainak jelentkezését várjuk a 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia témájához kapcsolódó, múzeumi, illetve múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10 percben történő bemutatására.

Javasolt témák:

  • társadalmi fenntarthatóságot támogató, fiatalokat (középiskolás korosztály, felsőoktatásban tanulók, fiatal felnőttek) is bevonó múzeumi kezdeményezések
  • múzeumok fiatalokat célzó innovatív fejlesztései (kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozás, applikáció, játék, rendezvény, kiadvány, stb.)
  • iskolai közösségi szolgálat múzeumi környezeteben
  • gyakornoki program múzeumokban
  • múzeumok és a felsőoktatás együttműködése
  • a fiatal munkaerő megtartása és motiválása a múzeumokban

A jó gyakorlatok bemutatására a konferencia második napján két párhuzamosan zajló szekció keretében kerül sor.  A jó gyakorlat bemutatása vetített prezentáció vagy interaktív bemutató formájában is történhet. A jó gyakorlatot bemutatók számára is ingyenes a részvétele az Országos Múzeumpedagógiai Konferencián, online regisztráció részükről is szükséges.

A jelentkezés felület már nem érhető el.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 29. 23:59

Köszönjük a jó gyakorlatokat, a jelentkezés lezárult!

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

További információ:

Kajári Gabi, marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő, MOKK
kajari.gabi@skanzen.hu
+36 30 6552534

14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia 

 

A 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia koncepciója

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási Módszertani Központ (MOKK) 2022-ben immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melyre terveink szerint 2022. november 7-8-án a Néprajzi Múzeumban kerül sor. Az esemény társszervezője a Néprajzi Múzeum, mely idén májusban nyitotta meg újra kapuit új épületében, a Liget Budapest projekt részeként a Városligetben.

A 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvényt Frissek, fiatalok! címmel rendezzük meg, reflektálva az idén zajló Ifjúság Európai Évére is.

A konferencia témaválasztásában illeszkedik a 2022-ben Ezt mind fenntartjuk! mottóval szervezett Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat gondolatiságához és a 16 + Több, mint múzeum című kiemelt tematikájához is. A témakör arra világít rá, hogy a múzeumok miként képesek kreatívan prezentálni az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, bevonva őket a múzeumi fenntarthatóság átgondolásába.

A kétnapos szakmai rendezvényen a hazai muzeális intézmények ifjúsági korcsoportnak szóló kínálatát tekintjük át, a célcsoport és a múzeumpedagógia változatos kapcsolódási pontjait térképezzük fel. Arra is választ keresünk, hogy a muzeális intézmények miként tudnak kapcsolódni az ifjúsággal kiemelten foglalkozó szervezetekhez, kezdeményezésekhez, trendekhez, milyen példaértékű együttműködéseket sikerült eddig megvalósítaniuk ezeken a területeken. Egy beszélgetés illetve vitafórum keretében szó lesz a társadalmi fenntarthatóság és múzeumpedagógia metszéspontjairól, különös tekintettel a múzeumi környezetben teljesíthető iskolai közösségi szolgálatra. A második napon két szekcióban múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat ismerhetnek meg a résztvevők.

A konferencia elsősorban a múzeumi szakembereknek (múzeumpedagógusok, múzeumi kurátorok, múzeumi kommunikációval és közönségszolgálattal foglalkozó munkatársak) szól, de a múzeumhasználat iránt érdeklődő pedagógusokat, kulturális intézmények munkatársait és a kulturális turizmus képviselőit is szeretettel várjuk rá.

A jelenlegi válsághelyzetre való tekintettel a rendezvényen való részvételt ingyenessé tettük. 

A részletes programmal és a regisztrációs felülettel október elején jelentkezünk.

SZERVEZŐK
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szentendre
Néprajzi Múzeum, Budapest
Társszervezők az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai