belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hagyományok Háza: „Nézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja

Miért értékes ez a projekt a gyerekek számára?

Alapfelvetésünk, hogy az inkluzív, tevékenységközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások szemléletformáló szerepe jelentős, mivel növelik a résztvevők fogyatékosságokkal és sokféleséggel kapcsolatos tudatosságát. A különböző iskolákból érkező tanulók vegyes csoportjának tartott foglalkozások feloldják a gyerekek szorongásait. A különböző érzékszervi sérülések ráirányítják a figyelmünket arra, hogy egymáshoz és környezetünkhöz másként szükséges közelítenünk, és egyúttal arra is, hogy a múzeum az együtt nevelés kiváló színtere. A „mindent a szemnek és semmit a kéznek” szabály feloldásával lehetőségük nyílik célcsoportjainknak megtapasztalni a népi iparművészet tárgyi világát és a népi kultúra (zene, mozgás, tánc) felszabadító erejét. A kiállítás és foglalkozások adhatnak örömet, felszabadultságot, tudást, élményt, ízeket, hangulatot, szépet, kedvességet, odafigyelést, koncentrációt, mozdulatot, pillanatot, mosolyt, derűt, nevetést és nehézség mellett sikert.  

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumpedagógiai különdíját kapta!

LAUDÁCIÓ

Példaértékű kezdeményezés a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum munkatársainak és partnereinek megvalósításában. Egy nemzetközi program keretének részeként olyan múzeumpedagógiai foglalkozást hoztak létre, amelyben közös platformot teremtettek a sérült és a nem sérült gyermekeknek. Maga a forma és a cél nem egyedi, de követendő példa az esélyteremtő program-elképzelés, fontos ennek kitalálása-megvalósítása, valamint a módszertanilag kiválóan felépített múzeumpedagógiai célú foglalkozás, amely teljes mértékben a létrejött kiállításból építkezik.

A kísérleti múzeumpedagógiai programot az Erasmus+ ToMiMEUs projekt hívta elő, melynek célja a multiszenzoros, azaz több érzékszervünkre ható, az érzékszervi fogyatékkal élő látogatókat is befogadó múzeum kialakítása volt. A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának első interaktív kiállítótere az Illatok, ízek, formák – Nézd kézzel, lásd szívvel című élménytár a projekt eredményes megvalósítását alapozta meg. A program során múzeumi környezetben, múzeumpedagógiai foglalkozásokon érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek vegyes csoportjai számára ismeretek közvetítése, és közös alkotótevékenység valósult meg. A foglalkozások tervezésében és a foglalkoztatók szakmai felkészülésében nagyban segítséget nyújtottak a nemzetközi partnerintézmények. A projekt sajátossága volt, hogy Romániából, Görögországból, Törökországból és Magyarországról egy-egy múzeum gyakorlati munkáját, különböző egyetemek szakemberei segítették, így hazánkból a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársai láttak el a projektben résztvevőket hasznos tanácsokkal.

 Pató Mária, Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alelnöke


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben