belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hagyományok Háza: „Nézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja

Miért értékes ez a projekt a gyerekek számára?

Alapfelvetésünk, hogy az inkluzív, tevékenységközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások szemléletformáló szerepe jelentős, mivel növelik a résztvevők fogyatékosságokkal és sokféleséggel kapcsolatos tudatosságát. A különböző iskolákból érkező tanulók vegyes csoportjának tartott foglalkozások feloldják a gyerekek szorongásait. A különböző érzékszervi sérülések ráirányítják a figyelmünket arra, hogy egymáshoz és környezetünkhöz másként szükséges közelítenünk, és egyúttal arra is, hogy a múzeum az együtt nevelés kiváló színtere. A „mindent a szemnek és semmit a kéznek” szabály feloldásával lehetőségük nyílik célcsoportjainknak megtapasztalni a népi iparművészet tárgyi világát és a népi kultúra (zene, mozgás, tánc) felszabadító erejét. A kiállítás és foglalkozások adhatnak örömet, felszabadultságot, tudást, élményt, ízeket, hangulatot, szépet, kedvességet, odafigyelést, koncentrációt, mozdulatot, pillanatot, mosolyt, derűt, nevetést és nehézség mellett sikert.  

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumpedagógiai különdíját kapta!

LAUDÁCIÓ

Példaértékű kezdeményezés a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum munkatársainak és partnereinek megvalósításában. Egy nemzetközi program keretének részeként olyan múzeumpedagógiai foglalkozást hoztak létre, amelyben közös platformot teremtettek a sérült és a nem sérült gyermekeknek. Maga a forma és a cél nem egyedi, de követendő példa az esélyteremtő program-elképzelés, fontos ennek kitalálása-megvalósítása, valamint a módszertanilag kiválóan felépített múzeumpedagógiai célú foglalkozás, amely teljes mértékben a létrejött kiállításból építkezik.

A kísérleti múzeumpedagógiai programot az Erasmus+ ToMiMEUs projekt hívta elő, melynek célja a multiszenzoros, azaz több érzékszervünkre ható, az érzékszervi fogyatékkal élő látogatókat is befogadó múzeum kialakítása volt. A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának első interaktív kiállítótere az Illatok, ízek, formák – Nézd kézzel, lásd szívvel című élménytár a projekt eredményes megvalósítását alapozta meg. A program során múzeumi környezetben, múzeumpedagógiai foglalkozásokon érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek vegyes csoportjai számára ismeretek közvetítése, és közös alkotótevékenység valósult meg. A foglalkozások tervezésében és a foglalkoztatók szakmai felkészülésében nagyban segítséget nyújtottak a nemzetközi partnerintézmények. A projekt sajátossága volt, hogy Romániából, Görögországból, Törökországból és Magyarországról egy-egy múzeum gyakorlati munkáját, különböző egyetemek szakemberei segítették, így hazánkból a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársai láttak el a projektben résztvevőket hasznos tanácsokkal.

 Pató Mária, Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alelnöke