belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Vidéki hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal valamint lokális művészeti szervezetekkel  megvalósuló művészetpedagógiai program

PIM Kassák Múzeum: Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál

2021-ben indítottuk útjára a vidéki, hátrányos helyzetű diákcsoportoknak szóló „Vándor Dada Szerkesztőség” elnevezésű programsorozatunkat. A foglalkozássorozat célcsoportként azokat a vidéki, hátrányos helyzetű csoportokat keresi fel, akik körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak a Budapestre való felutazást.

A foglalkozások megvalósításába a lokális művészeti szcéna szereplői is bevonásra kerülnek, ezzel szorgalmazva és erősítve nemcsupán a lokális művészeti csoportok és a helyi közösségek közti együttműködést, hanem egy olyan vidéki-budapesti szakmai hálózat létrejöttét, amely a későbbiekben alapja lehet a városhatárokat átívelő szakmai munkának.

A négy alkalmas foglalkozás-sorozat gerincét a Kassák Múzeumban már kipróbált, a diákok és tanárok visszajelzései alapján népszerű Dada-szerkesztőség foglalkozás adta, kibővített, a helyi célcsoport speciális igényeire adaptált változatában. A szöveg-és képalkotási kompetenciákat fejlesztő, a Kassák életműből inspirálódó, annak főbb elemeit bemutató foglalkozás a futurizmus, a dadaizmus és a konstruktivizmus formanyelvét, illetve a mozgalmak szellemiségét ismerteti meg a diákokkal, dialógikus és alkotó tevékenységeken keresztül. A foglalkozássorozat végén egy közös, rizográf-technikával sokszorosított kiadvány készült el, amelynek tartalma a foglalkozások során létrehozott alkotásokból állt össze.

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült!

LAUDÁCIÓ

A Kassák Múzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál  - Vidéki hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal valamint lokális művészeti szervezetekkel  megvalósuló művészetpedagógiai programja egy már kiforrt múzeumpedagógiai foglalkozás kibővített, helyi igényekre szabott változata.

A programba bevont vidéki hátrányos helyzetű gyermekek a partner település művészeti szcénájának közreműködésével alkotó tevékenység révén aktív bepillantást nyernek a Kassák életműbe. S ezen alkotó tevékenység során létre hozott egyedi művek kiadványként válnak egy nagy egésszé.

Ezt a programot a segíteni akarás hozta létre és nagyszerű példája a múzeumok cselekvő erejének, mely képes egy 4 alkalomból álló jól felépített, izgalmas feladatokkal operáló, más szereplőkkel a kapcsolódási pontokat ügyesen megtaláló projekt létrehozására.

Nagy erőssége még e programnak, hogy működtetésével kialakul egy hálózat a budapesti és a vidéki múzeumok között, melyek szakmai párbeszédében az egyes települések helyi specifikus igényeire történő adaptáció előtérbe kerül, s ezáltal a programot minden bevont település, múzeum és szakmai szervezet magáénak érezheti, miközben egy nagyon valós problémára kínálnak lehetséges megoldást: a vidéki Magyarországon élő hátrányos helyzetű gyermekek kultúrához jutására.

E kezdeményezés minden ízében követendő példát állít a múzeumok elé.

Indoklás:

A Kassák Múzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál -  Vidéki hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal valamint lokális művészeti szervezetekkel  megvalósuló művészetpedagógiai programja egy már kiforrt múzeumpedagógiai foglalkozás kibővített, helyi igényekre szabott változata, ami egy nagyon valós problémára kínál lehetséges megoldást: a vidéki Magyarországon élő hátrányos helyzetű gyermekek kultúrához jutására. S teszi mindezt úgy, hogy a partner település művészeti szcénájának közreműködésével alkotó tevékenység révén aktív bepillantást enged a gyermekek számára a Kassák életműbe, s ezzel párhuzamosan hálózatot épít a budapesti és a vidéki múzeumok között. E kezdeményezés minden ízében követendő példát állít a múzeumok elé.

Laudáció: Aranyi Fruzsina, Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben