belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Az önértékelő tesztben elért pontszáma alapján a Közösségi Múzeum II., azaz a bevonás szintjét érte el 2023-ban a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont. A bevonás szintjén működő intézményre jellemző, hogy közvetlen és közös munkát folytat a közösség szereplőivel, és vannak olyan programjai, amelyeknél már a tervezéstől kezdve bekapcsolódik a közösség a munkába.

Közösség Múzeum elismerésben részesült: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Muzeális intézmény pontos neve: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Cím: Pest vármegye, 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.

Múzeumi szakmai besorolás: Országos szakmúzeum

Honlapcímhttps://www.penzmuzeum.hu/

 Közösség Múzeum elismerésben részesült: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Az intézmény rövid bemutatása:

A jegybank törvényileg meghatározott feladatköre a lakosság financiális nevelése. Az edukáció helyszíne 2022 március 15-től a Pénzmúzeum és Látogatóközpont, ahol az érdeklődők interaktív módon ismerkedhetnek gazdasági folyamatokkal, fogalmakkal, pénztörténeti érdekességekkel.

A világ vezető kiállítási trendjei alapján létrehozott Pénzmúzeumban leomlanak a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabuk. Akiknek ismeretlen a pénzügyek világa, vagy csak idegenkednek tőle, azok hasznos tudást szerezhetnek a témában, akár már egy órás séta alatt is.

A XXI. századi, interaktív élménytérben 58 lenyűgöző installáció és közel 2000 műtárgy várja a látogatókat. Az attrakciók között a legkedveltebb a saját arcképes bankjegytervezés-és nyomtatás, az aranyrúd-emelés, a trezor-nyitás, illetve a Pénzmúzeum robotjaival történő találkozás. A múzeumon belül az élményeket és a látványosságokat egy olyan játék köti össze, amelyben a látogatás során gyűjtött virtuális vagyon a kiállítás végén ajándékra váltható.

A Pénzmúzeum – a honlapon történő előzetes regisztrációt követően – ingyenesen várja az érdeklődő családokat, iskolás csoportokat, turistákat. A háromemeletes, 2400 négyzetméteres Pénzmúzeum a hétköznapokon 9 és 14 óra között iskolai csoportokat fogad múzeumpedagógiai tárlatvezetéssel, a 14 órától 17 óráig terjedő időszak és a hétvége a családoké, egyéni látogatóké. A belépés minden korosztály számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Közösség Múzeum elismerésben részesült: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Mi motiválta az intézményt arra, hogy elinduljon a közösségi működés útján? 

A Pénzmúzeum network hub pont Buda szívében, mely aktívan kommunikál látogatóival a közösségi médiában, illetve a sajtón keresztül. De nem csak kommunikál, fel is kelti az emberek figyelmét, amit érzékeltet, hogy a múzeum a nyitás első évében közel 90 000 látogatót fogadott. Az intézmény nem csak a kiállításai miatt vonzó célpont. Szakmai munkája is sokrétű, a ház rendszeresen ad helyszínt pénzügyi vetélkedőknek, könyvbemutatóknak, hazai és nemzetközi versenyeknek, illetve rendezvényekre is nagy gyakorisággal települ ki a pénzügyi kultúra fejlesztése céljából.

Közösség Múzeum elismerésben részesült: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Milyen módon nyilvánul meg múzeumban a közösségi alapú működés?

A Pénzmúzeum kiemelt figyelmet fordít a látogatók visszajelzéseire. A közösségek tudatos, folyamatos és aktív bevonásával, gyakorlati közreműködésével, véleményük figyelembevételével valósítja meg egy-egy terület fejlesztését, legyen szó múzeumpedagógiai foglalkozásokról, időszaki kiállítások tematikájának kialakításáról vagy akár pénzügyi vetélkedők fejlesztéséről.

Közösség Múzeum elismerésben részesült: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Hogyan tovább? Milyen terveik vannak az intézmény fejlesztésére a közösségi alapú működés kiszélesítéséhez? 

Cél, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki a helyi sajtóval, még több eseményt tartsunk a házban. Törekvés, hogy látogatóink elégedettségét folyamatosan monitorozzuk, visszacsatolásaik mentén alakítsuk működésünket. Miként önmagunkkal kapcsolatos elvárásunk az érdeklődés folyamatos fenntartása rendezvényekkel, időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai és szakmai programokkal.

 

fotók: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
https://mokk.skanzen.hu/20230512a-kozossegek-hete-kereteben-tatan-adtak-at-a-kozossegi-muzeum-elismero-cimeket