belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja szakmai értékelése

„Ezt mind fenntartjuk”

A 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja szakmai értékelése

 

A teljes szakmai értékelés itt olvasható.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja2022. október 4-e és november 13-a között, hat héten keresztül, immár 16. alkalommal várta az ország valamennyi régiójában az érdeklődőket. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által szervezett rendezvénysorozathoz ezúttal – 60 településen közel 130 múzeum, országszerte csaknem 470 féle programmal csatlakozott. Mivel egy-egy programot több időpontban és több napon keresztül is megtartottak, így a rendezvénysorozat ideje alatti valós, illetve virtuális programok száma összesen megközelítette az ezret. A rendezvénysorozat ideje alatt közel 146.000 ember látogatott el a programszervező múzeumokba.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022-es koncepcióját a múzeumok fenntarthatóságban való részvétele köré építettük. Célunk rávilágítani arra, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában. Mindezek mellett ösztönöztük, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak a hosszú távú fenntarthatóságukhoz, hiszen jövőbeni létjogosultságukat is meghatározhatja az ezirányú törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az erre irányuló szerepeik, feladataik meghatározása. Ehhez kapcsolódóan az "Ezt mind fenntartjuk!" szlogent választottuk a rendezvénysorozat jelmondatának.

A négy korábbi évekből megtartott témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeumi szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlottunk 2022-ben a múzeumok programjainak megszervezéséhez. A kiemelt tematika ezúttal a fiatal felnőtteket megszólító 16+-os témakör lett, amelynek a „Több mint múzeum” alcímet adtuk. Újdonság volt az Értékeink újratöltve, a Fittmúzeum, és a Felemelő múzeum. Az Értékeink újratöltve tematikánál a szellemi kulturális örökségvédelem (hagyományőrzés, szokások felelevenítése stb.), nagyjaink hagyatékának őrzése, és a kreatív múzeumi eszköztár prezentálása került előtérbe. A Fittmúzeum a korábbi, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk című korábbi tematika kibővített változata, amelynek keretében nemcsak a kerékpáros, illetve gyalogos barangolásokra fektettük a hangsúlyt, hanem bármilyen egészségmegőrzéssel kapcsolatos programot szervezhettek az intézmények. A Felemelő múzeum keretében szervezett programokkal a közösségépítéshez, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők integrálásához, valamint az önkéntes tevékenység kialakításának elősegítéséhez járultak hozzá a múzeumok. Emellett ez a tematika adott lehetőséget az „utazó múzeumi” programok megszervezésére is.

A nagyközönség mellett minden évben a pedagógusoknak, valamint a múzeumi és a kulturális szakemberek számára specifikusan szakmai programokat is kínál a rendezvénysorozat. Erre adtak lehetőséget a Szakmai programok, illetve a Tanárok és óvodapedagógusok napja tematikák. A szakmai közönség számára az élményt nyújtó programok mellett számos múzeum szervezett konferenciát, információs napot, műhelygyakorlatot. Mindezek célja volt egyrészt, hogy szélesebb körben is bemutassa szakmai tevékenységét, tudományos munkásságát, másrészt pedig, hogy összehozza a kulturális és oktatási szakembereket.

A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvénysorozat 2022-ben is a Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indult és az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárult. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 4-én megtartott 13. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó és az ahhoz kapcsolódó „Csak tiszta forrásból” című szakmai konferencia a környezeti fenntarthatóság témakörét járta körbe. A rendezvényen adtuk át a múzeumpedagógia legmagasabb szintű elismeréseit, a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat, illetve harmadik alkalommal vehette át négy intézmény a Családbarát Múzeum minősítést. A fesztivált záró 20. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciának november 7-8-án a budapesti Néprajzi Múzeum adott otthont. A kétnapos szakmai konferencia a hazai muzeális intézmények ifjúsági korcsoportoknak szóló kínálatába nyújtott betekintést. Arra mutatott megoldásokat, hogy a muzeális intézmények miként tudnak kapcsolódni az ifjúsággal kiemelten foglalkozó szervezetekhez, kezdeményezésekhez, trendekhez, milyen példaértékű együttműködéseket sikerült eddig megvalósítaniuk ezen a területen.

 

2022-ben a legnépszerűbb tematika az újonnnan létrehoztt Értékeink újratöltve volt. Ehhez a témakörhöz kapcsolódva 137 féle programot szerveztek a múzeumok, ami az összes rendezvény arányában 32%-ot tett ki. Ezt követte 76 programfélével, és 18%-os arányban a Múzeumi Őszbúcsúztató. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a programfélék 12-12%-os arányában a Fittmúzeum, valamint az idei kiemelt tematika, a 16+ Több mint múzeum osztozott.

Annak ellenére, hogy 2022-ben hivatalosan nem volt őszi szünet, a programok 9%-a kapcsolódott az Múzeumi szünetelő tematikához. A rendezvények szintén 9%-a csatlakozott az új, Felemelő múzeum című témakörhöz. A rangsort a két szakmai tematika – a Szakmai múzeumi programok, illetve a Tanárok és óvodapedagógusok napja zárta 4-4% százalékos arányban. Mivel ezúttal sem voltak a részvételre vonatkozó korlátozások, a legtöbb múzeum a valós térben tartotta meg programját, ezúttal csupán a rendevzények 3%-a volt virtuális.