belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

VASÁRNAP

07

JÚLIUS

HÉTFŐ

08

JÚLIUS

KEDD

09

JÚLIUS

SZERDA

10

JÚLIUS

CSÜTÖRTÖK

11

JÚLIUS

PÉNTEK

12

JÚLIUS

SZOMBAT

13

JÚLIUS

VASÁRNAP

14

JÚLIUS

HÉTFŐ

15

JÚLIUS

KEDD

16

JÚLIUS

SZERDA

17

JÚLIUS

Helytörténeti konferencia és módszertani műhely az Óbudai Múzeum szervezésében

Kategóriák:konferencia

Helyszín: Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye, 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

KEZDÉS
NOVEMBER
HÉTFŐ
27
BEFEJEZÉS
NOVEMBER
KEDD
28

Helytörténeti témában jártas kutatók, tudományos munkatársak, kulturális és ismeretátadási szakemberek jelentkezését várja az Óbudai Múzeum az ITT – Identitás, Történet, Tudomány Konferenciához.

forrás: obudaimuzeumhu

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Az Óbudai Múzeum helytörténeti konferenciát és módszertani műhelyt szervez 2023. november 27-28-án Budapest főváros egyesítésének 150. és az Óbudai Múzeum alapításának 50. évfordulójának alkalmából, Helyben történt címmel.

A múzeum 2023. évi ITT helytörténeti tanácskozása hagyományteremtő szándékkal indul, amely a tervek szerint a következő években újabb és újabb témák köré rendeződve kerül megrendezésre. Célunk, hogy ne csupán a kutatások bemutatásának platformja legyünk, hanem a résztvevők közötti kapcsolatok és együttműködések előmozdítására is lehetőséget nyújtsunk.

A részletes program itt tölthető le. 

A gyakorlati tudnivalókért ide kattintson.

Jelentkezni a regisztrációs lap kitöltésével lehet: https://forms.office.com/e/eCDrqbRrVc 

A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében, a rendelkezésre álló helyek figyelembevételével fogadjuk november 15-ig

A konferencia célja:

A konferencia elsődleges célja a résztvevő gyűjteményekben és intézményekben zajló azon helytörténeti kutatások és jó gyakorlatok bemutatása, amelyek a lokális ismeretanyag megőrzésére és széleskörű ismertetésére vonatkoznak.

Az elméleti előadások mellett, a konferencia másik eleme a gyakorlatban alkalmazható módszertani foglalkozások bemutatása, ismeretátadási műhely. E gyakorlati műhelymunkákon a kutatási készségek fejlesztése, új módszerek alkalmazása és a helyi történelmünk megértéséhez szükséges innovatív megközelítések felfedezése kerül a fókuszba.

A rendezvény célja, hogy platformot biztosítson az együttműködéseknek, a kritikus vitáknak és az olyan kutatások megismertetésének, amelyek feltárják és megőrzik elődeink történeteit. Terveink között szerepel, hogy a megvalósult előadások és workshopok anyagait konferenciakötet formájában is kiadjuk.


Csatlakozzon hozzánk előadóként! ITT – Identitás, Történet, Tudomány

Fontos dátumok:

 • Az absztraktok benyújtásának határideje: 2023. szeptember 06., 14.00
 • Az elfogadásról szóló értesítés: 2023. szeptember 18.
 • Regisztrációs időszak: 2023. szeptember 7.- 2023. november 5. 23:59
 • Részletes program meghirdetése: 2023. október 11.
 • Konferencia időpontja: 2023. november 27-28.

 

Tematikák:

Lehetőséget biztosítunk minden helytörténeti témában jártas kutatónak, tudományos munkatársnak, kulturális és ismeretátadási szakembernek, hogy a konferencia témájához kapcsolódóan nyújtsanak be előadásokat és jó gyakorlatokat. Két típusú megnyilvánulási lehetőséget biztosítunk a beadott témától függően: 20 perces, mélyebb előadás és 8-10 perces, bemutató jellegű előadás. A beadványok a helytörténet lehetséges témájának alábbi köreit vizsgálhatják többek között, de nem kizárólagosan:

 

Helytörténeti és módszertani témák:

 • Kiemelkedő személyiségek és a közösségre gyakorolt hatásuk: Milyen hatással van egy-egy kiemelkedő személy a hely történelmére, és személye mennyiben befolyásolja a jelent.
 • A helyi történelmet alakító események és folyamatok hatása: Milyen hatással voltak a történelmet meghatározó események, nem esemény szintű változások a helyi történelemre.
 • Közösségi elkötelezettség és részvétel: Kezdeményezések, amelyek aktívan bevonják a közösséget a helyi történelem, a hagyományok feltárásába, megőrzésébe és megosztásába.
 • Ismeretátadás a múzeumpedagógia módszereivel: A helyi kultúra és történelem oktatásának a múzeumpedagógiai stratégiába való integrálásával és megvalósításával kapcsolatos jó gyakorlatok, amelyek a programok résztvevőiben a helyi örökség iránti kötődést ápolják.
 • Digitális történetmesélés: A digitális eszközök, platformok és technológiák használata a helyi identitás mélyebb megismeréshez és a szélesebb körben való ismeretátadáshoz.
 • Közösségek közötti kapcsolatok: A közösségek közötti eszmecserét elősegítő, a különböző helyi közösségek között hidat teremtő és a kölcsönös megbecsülést elősegítő gyakorlatok vizsgálata.
 • Egyéb, kapcsolódó tematikák

 

A jelentkezőket arra kérik a szervezők, hogy a legfeljebb 300 szavas összefoglalójukat küldjék el részükre ezen a jelentkezési íven 2023. szeptember 06., 14.00-ig!

https://forms.office.com/e/41WMDLUZsQ

Az eredményről 2023. szeptember 18-át követően írásban küldenek kiértesítést.

Felmerülő kérdések esetén keressék múzeumunk munkatársait bizalommal az ittkonferencia@obudaimuzeum.hu címen.