belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Konferenciafelhívás az Észt Nemzeti Múzeumtól: Fenntarthatóság a gyakorlatban

Fenntarthatóság a gyakorlatban: DIY javítás, újrahasznosítás és innováció

2024 október 30. és november 2. között szervez a fenti címmel konferenciát az Észt Nemzeti Múzeum az Észt Mezőgazdasági Múzeummal és a Tartui Városi Múzeummal együttműködésben, melyhez kapcsolódóan nyílt felhívást adott közre. A sustainability@erm.ee címre március 31-ig várják az 200-300 szavas absztraktokat prezentációk, workshopok tartására vagy angol felirattal ellátott filmekre vonatkozóan.

A konferencia a globális klímakrízishez kapcsolódóan a fenntartható fogyasztási kultúrát helyezi a középpontjába, mivel a sokszor pusztán gazdasági és politikai törekvésként érzékelt fenntarthatóság kapcsán gyakran megfeledkezkünk róla vagy figyelmen kívül hagyjuk az egyén mint fogyasztó szerepét és a fenntarthatóságot támogató hétköznapi tettek jelentőségét. Az etnológiai, antropológiai, szociológiai, valamint a kézművességet jellemző perspektívákat is elegyítő konferencia a kortárs és a hagyományos fenntarthatósági gyakorlatokat kívánja bemutatni és megvitatni.

Kiemelt témák: DIY azaz Csináld magad! gyakorlatok különféle formái; javítás és karbantartás, újrahasznosítás; innováció és találmányok; a fenntarthatóság anyagi kultúrája; fenntarthatóság, reziliens életmód és közösség, az aktivizmus formái (repair cafe, közösségi műhelyek mozgalma), örökség és alkalmazott örökség, betekintés kézművesek és dizájnerek munkájába.

Az akadémiai kutatók és muzeális intézmények munkatársai mellett a tapasztalataikat és tudásukat megosztani kívánó aktivisták, kézművesmesterek és dizájnerek jelentkezését is várják a konferencia szervezői.

A Tartuban az Európa Kulturális Fővárosa 2024 program keretében megrendezésre kerülő konferencia programja szervezett túrákat is tartalmaz, a résztvevők ellátogatnak a DIY mentalitást, az újrahasznosítást és a találékonyságot fókuszba helyező kiállításokba valamint helyben működő nyilvános közösségi javító műhelyekbe.

Az angol nyelvű konferenciafelhívás itt érhető el:

http://enmconferences.ee/sustainability-2024/call-for-papers