belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Fenntarthatóság múzeumi köntösben

Komárom-Esztergom megyei regionális múzeumi műhelygyakorlat szervez a MOKK nemzetközi szakértő bevonásával

 

2024. március 25-én és 26-án Fenntarthatóság és múzeumok a gyakorlatban címmel ingyenes regionális múzeumi műhelygyakorlatot szervez Tatán a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a tatai Kuny Domokos Múzeummal együttműködésben. A regionális múzeumi tudásátadást célzó eseményen előadások, jó gyakorlatok bemutatása, world café, szakmai fórum, és helyspecifikus programok által járhatják körül a régió múzeumi szakemberei a múzeumok és a környezeti illetve társadalmi fenntarthatóság kapcsolódási pontjait.  Az esemény külföldi partnereként az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum vezetője is közreműködik.

 Fenntarthatóság múzeumi köntösben

A regionális műhely célja, hogy a hazai múzeumi és kulturális dolgozók szakmai ismereteket szerezzenek, valamint hálózatokat építsenek a kelet- és közép-európai régió más országaiban dolgozó kollégáiktól, múzeumi módszertani és oktatási központok képviselőitől. Ezen alkalmak segítik a hazai múzeumi munkatársakat a látogatóbarát és közösségi szemlélet elsajátításában, valamint határokon átívelő szakmai kapcsolatok és együttműködések előkészítésében. A műhelygyakorlatok programjait specifikusan az adott járásban dolgozó múzeumi és kulturális munkatársak számára dolgozta ki a MOKK partnermúzeumok bevonásával a lokális igényeknek, és lehetőségeknek megfelelő meghívott nemzetközi szakértők közreműködésével.,

Tatán a fenntarthatóság témája kerül majd a középpontba. Az ezt körüljáró kétnapos szakmai műhely házigazdája nem véletlenül lett a tatai Kuny Domokos Múzeum. A műhelyprogram helyszíne hitelesen kapcsolódik a fenntarthatóság gondolatiságához, hiszen Tata az élővizek városa, több jelenleg is álló, különböző funkciókban működő malomépülettel bír, melyek egyike éppen a Kuny Domokos Múzeumhoz tartozó Német Nemzetiségi Múzeumnak ad otthont. Az intézmény több területen is tett már lépéseket a fenntartható múzeumi környezet kialakítása érdekében. A közelmúltban történt előrelépései között található egy fenntartható méhlegelő létrehozása, illetve egy fűszernövénykert telepítése. 2024-es céljaik között szerepel egy megújuló energiát bemutató kültéri kiállítás kialakítása.

Fenntarthatóság múzeumi köntösben Fenntarthatóság múzeumi köntösben

A műhely első napján alpolgármesteri köszöntőt követően a házigazdák, valamint a MOKK munkatársai által tartott témanyitó előadások után Szalay Tamás, a Németországban működő Donauschwäbisches Zentralmuseum vezetője ad átfogó képet a múzeumi fenntarthatóság németországi aspektusairól. Az Ulmból érkező vendégelőadó részvétele az eseményen a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által elnyert ERASMUS+ (KA120-ADU) európai uniós felnőtt tanulási mobilitási program keretében valósul meg. Szintén az ő vezetésével interaktív formában, egy world café keretében vitatják meg a résztvevők a téma különféle vetületeit. Szó lesz majd a kiállítások és a gyűjteményezés valamint a fenntarthatóság kapcsolódási pontjairól, a múzeumokat megtartó közösségekkel való kapcsolattartásról és az intézményi mindennapok klímabaráttá alakításának lehetőségéről. Az esemény a külföldi szakértők bevonása révén segíti az adott régió kulturális szakemberei számára a nemzetközi trendek megismerését, valamint lehetőséget nyújt a külföldi kollégákkal való kapcsolatépítésre is.

A keddi napon a tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény Heimatmuseum esztergomi Duna Múzeum és a Tatabányai Múzeum egy-egy jó gyakorlatát ismerhetik meg a résztvevők. Nemzetközi együttműködésel lehetőségét vázoló szakmai fórum és tárlatvezetések zárják a gazdag szakmai programot, amelynek részletei az alábbi linken olvashatók:

https://mokk.skanzen.hu/20240307fenntarthatosag-es-muzeumok-a-gyakorlatban

2024 tavaszán a programsorozat keretében a MOKK még további két helyszínen: a Gödöllői Királyi Kastélyban és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban szervez a múzeumi világ aktuális kérdéseit a középpontba állító, nemzetközi kollégák bevonásával megvalósuló szakmai műhelygyakorlatot. A rendezvények minden alkalommal egy-egy aktuális, a mai múzeumi párbeszédet meghatározó témát állítanak a középpontba, a szolgáltató múzeum és a múzeumi inklúzió témájáról tudhatnak meg többet az érdeklődők. A négy alkalomból álló sorozat nyitóeseményeként február végén Zala megyében, Nagykanizsán és Zalaegerszegen került sor a múzeumok közösségi részvételen alapuló működését tárgyaló szakmai műhelyprogramra.

A rendezvények a Nemzeti Művelődési Intézet Petőfi Kulturális Programja keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósulnak meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Örökség – Tudás – Közösség című országjáró eseménysorozatának részeként.

További információ:

Kajári Gabi
marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
kajari.gabi@skanzen.hu
+36 30 6552534

                                               

A regionális szakmai műhelyen elhangzott előadások PDF formátumban:

Hagyományainkkal zöldön járunk
Dr. Schmidtmayer Richárd, igazgató, Kuny Domokos Múzeum, Tata

A fenntarthatóság aspektusai a Donauschwäbisches Zentralmuseumban  Szalay Tamás, múzeumvezető, Donauschwäbisches Zentralmuseum, Ulm, Németország

Fókuszban a „zöld múzeum”. Külföldi kezdeményezések 
Kajári Gabi, marketig, kommunikációs és disszeminációs szakértő, Szabadtéri Néprajzi Múzeum –                                        Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szentendre

Zöld múzeum kutatás
Pacsika Márton, fejlesztési osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szentendre 

"Élő múzeum" – Jakob Bleyer Heimatmuseum 
Dr. Gajdos-Frank Katalin, igazgató, Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény Heimatmuseum, Budaörs

”Szuperzöld”
Pajtók Vivien, adattáros, néprajzos, Kuny Domokos Múzeum, Tata

A negyedik pillér: a kultúra
Horváth István, intézményvezető, Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum), Esztergom    

Az emberi tájfelhasználás változásai – állandó kiállítás és üzenete a történeti ökológia jegyében
Pál Gabriella, igazgató, Tatabányai Múzeum