belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

1122 Budapest, Krisztina körút 6.

Országos szakmúzeum

www.penzmuzeum.hu

 

Az intézmény rövid bemutatása: 

A Pénzmúzeum kiemelt célcsoportja a 7–12. évfolyamon tanuló diákok, akik a tanintézményekből csoportos formában, külön idősávban érkeznek. A fennmaradó nyitvatartási időben és hétvégén az egyéni látogatókat, a családokat, közösségeket várjuk. Állandó kiállításunk a pénz öt funkcióját mutatja be újszerű módon: a modern technika eszközeivel segíti a pénzügyi tudatosság elmélyítését. A XXI. századi, interaktív élménytérben 58 lenyűgöző installáció és közel 2000 műtárgy várja a látogatókat.

 Múzeumban jelenleg 43 fő dolgozik. A szakmai háttér biztosításáért az éremtárvezető, a könyvtáros, a gyűjteménykezelő és muzeológusok felelnek. A tárlatvezetéseken, a rendezvények és foglalkozások szervezésén múzeumpedagógusok, projektmenedzserek, képzési koordinátorok és múzeumi kísérők dolgoznak. Munkájukat a szakmai igazgató irányítja. A működést felelős igazgató, üzemeltetési koordinátor, műszaki asszisztens, rendszergazda, rendszerüzemeltető és IT támogató kollégák, recepciósok segítik.

 Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Mi motiválta arra az intézményt, hogy elinduljon a közösségi működés útján? 

A Pénzmúzeum központi elhelyezkedésének köszönhetően jelentős információs és edukációs csomópont a fővárosban. A múzeum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy aktívan kommunikáljon látogatóival a közösségi médiában, illetve a sajtón keresztül. Az intézmény mind kiállításai, mind szakmai munkája miatt sok látogatót vonz, ezáltal különféle családi állapotú, iskolázottságú, érdeklődésű emberrel kerül kapcsolatba, akik egyéni látogatóként vagy szervezett formában érkeznek. A múzeum rendszeresen ad helyszínt pénzügyi vetélkedőknek, könyvbemutatóknak, hazai és nemzetközi versenyeknek, ismereterjesztő előadásoknak, illetve települ ki rendezvényekre a pénzügyi kultúra fejlesztése céljából.

Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Milyen módon nyilvánul meg a múzeumban a közösségi alapú működés? 

A Pénzmúzeum kiemelt figyelmet fordít a látogatók visszajelzéseire, jelenleg is méri az egyéni látogatók, családok, csoportok elégedettségét. A múzeum több kulturális, oktatási, civil és szociális szervezettel és intézménnyel működik együtt, például Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Pénziránytű alapítvány, Rákóczi Szövetség, Budapesti gazdasági Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem, Neumann János Egyetem, stb. A Pénzmúzeum figyelembe veszi a beérkező kéréseket, javaslatokat, pl. legyen szó múzeumpedagógiai foglalkozások tematikájának bővítéséről (Váltó foglalkozásunk), pénzügyi vetélkedők fejlesztéséről, bőröndmúzeum projektről.

 Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Hogyan tovább? Milyen tervek vannak az intézmény fejlesztésére a közösségi alapú működés kiszélesítéséhez? 

Cél, hogy a múzeum még szorosabb kapcsolatot alakítson ki a helyi közösségekkel, önkormányzati és egyéb intézményekkel. Fontos szempont, hogy a látogatók visszajelzéseinek folyamatos figyelembevételével a lehetőségekhez mérten bővítsük és javítsuk szolgáltatásaink minőségét, újabb és újabb rendezvénynek biztosítsunk helyszínt. Szakmai működésünkben kiemelt szerepet kapnak a közösségeket megszólító, sokak érdeklődésére számot tartó időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai és szakmai programok.

 Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Fotók: Horváth András