![]() |
Helyszín: Kuny Domokos Múzeum (Tata, Váralja u. 1-3.) DÁTUM
OKTÓBER
CSÜTÖRTÖK
17
Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül, október 17-én 17 órától különleges előadás Deminger Csillától "A gomba mint superfood" címmel. |
Mai divatos gasztrokifejezéssel, a gomba Superfood!
A program során megismerkedhetünk a gombák különböző gasztronómiai felhasználásával, feldolgozásával és olyan tartósítási módszerekkel, melyek megőrzik a gombák azon beltartalmi értékeit, ami miatt igazi superfoodnak számítanak.
A gomba a jövő alapvető élelmiszere. Természetes, ásványi anyagokban gazdag fehérjeforrás. Korunk gasztronómiai divatjainak is megfelel hiszen paleo, gluténmentes és vegán. A nem állati eredetű fehérje versenyben a szójával szemben nem érintett génmódosítási szempontból. A gombának szuper fehérje-profilja van, mint pl. a tejsavofehérjéknek, azaz a túrónak. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat – tehát ebben is hasonlítanak az állati eredetű fehérjékre. Teljes értékű fehérjék, azaz mindegyik esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ez pedig a növényi élelmiszerekre nem jellemző, tehát pótolhatják akár vegán étrend esetén is a létfontosságú, a szervezet működéséhez szükséges alapanyagokat. Tehát a gomba igazi, magasfehérje tartalmú superfood.
Az előadás díjtalan!
További információk: https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=549
|
| JÚNIUS 13 PÉNTEK |
![]() |
2025. 05. 30. Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben | |
![]() |
2025. 05. 06. Online felmérés: a szentendrei Skanzen és hatása |