![]() |
Helyszín: Kuny Domokos Múzeum (Tata, Váralja u. 1-3.) DÁTUM
OKTÓBER
CSÜTÖRTÖK
17
Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül, október 17-én 17 órától különleges előadás Deminger Csillától "A gomba mint superfood" címmel. |
Mai divatos gasztrokifejezéssel, a gomba Superfood!
A program során megismerkedhetünk a gombák különböző gasztronómiai felhasználásával, feldolgozásával és olyan tartósítási módszerekkel, melyek megőrzik a gombák azon beltartalmi értékeit, ami miatt igazi superfoodnak számítanak.
A gomba a jövő alapvető élelmiszere. Természetes, ásványi anyagokban gazdag fehérjeforrás. Korunk gasztronómiai divatjainak is megfelel hiszen paleo, gluténmentes és vegán. A nem állati eredetű fehérje versenyben a szójával szemben nem érintett génmódosítási szempontból. A gombának szuper fehérje-profilja van, mint pl. a tejsavofehérjéknek, azaz a túrónak. A gombák fehérjéi szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat – tehát ebben is hasonlítanak az állati eredetű fehérjékre. Teljes értékű fehérjék, azaz mindegyik esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ez pedig a növényi élelmiszerekre nem jellemző, tehát pótolhatják akár vegán étrend esetén is a létfontosságú, a szervezet működéséhez szükséges alapanyagokat. Tehát a gomba igazi, magasfehérje tartalmú superfood.
Az előadás díjtalan!
További információk: https://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=549
|
| ÁPRILIS 26 SZOMBAT |
ÁPR 28 hétfő |
Közös többszörös – Közösségi kiállítások | |
MÁJ 05 hétfő |
Múzeumi műhelyek: Hozzáférhető múzeumok | |
MÁJ 05 hétfő |
LEHETSZ KÉK A MÚZEUMBAN! – felkészülés autista látogatók fogadására | |
MÁJ 19 hétfő |
Tolna vármegyei szakmai nap |
2025. 04. 23. Gratulálunk koordinátorunknak, Söptei Eszternek a Pulszky Károly-díjhoz! | ||
2025. 03. 18. Ismét egy rendhagyó kiállítás Gödöllőn! | ||
![]() |
2025. 03. 10. Felhívás: Közösségek Hete 2025 |
![]() |
2025. 04. 03. Húsvéti fesztivál a Skanzenben | |
![]() |
2025. 03. 21. Márciusi sétálójegyes hétvégék a Skanzenben |