belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 1502/2017. (VIII. 11.) sz. Korm. határozat az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek látogatásáról itt érhető el.

A határozat értelmében a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismerése érdekében az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói és minden tizedik tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő) az iskola által szervezett csoportos utazás keretében tanítási évben - a tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet szerinti őszi, téli és tavaszi szünet kivételével - tanítási és - a látogatás szombati napra történő visszaigazolása esetén - szombati napokon díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatják meg a felsorolt országos múzeumokat, nemzeti emlékhelyeket, műemlékeket, történelmi emlékhelyeket, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát.

25 vidéki helyszín, amely ingyenesen lesz látogatható vasúttal az új tanévben!

A 2016/2017-es iskolaév befejezését követően jelentette be Pécsett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, hogy a 13 budapesti helyszín mellett további 25 helyszínnel bővül a szervezett iskolai diákcsoportok díjmentes vasúti utazása a felsorolt világörökségi helyszínekhez, nemzeti vagy történelmi emlékhelyekhez és műemlékekhez.

A korábbi 1160/2002 kormányhatározat módosításával látogatható vált a feltételeknek megfelelően, díjmentesen vasúttal további 25 új vidéki helyszín is. A vidéki helyszínek listája ide kattintva látható.

Miért hasznosak ezek az utak?

A múzeumokban, várakban és egyéb történelmi jelentőségű helyszíneken megszerzett élményszerű tudást könnyebb felidézni, mint a 45 perces órákba zsúfolt rengeteg információt. Egyre több interaktív lehetőség elérhető a korábban már felsorolt helyszíneken, ami további segítséget nyújt az információk hosszú távú memorizálásában, és közben az osztályközösség is jobban össze tud kovácsolódni.

Hogyan működik a díjmentes vasúti utazás a gyakorlatban?

  1. Fogadónyilatkozatot kell kérni attól a szolgáltatótól, akihez a díjmentes utazás igénybe vehető. A fogadónyilatkozat csak tanítási napokra szólhat (iskolai szünetben ez az opció nem használható), de a nyilatkozaton szereplő napot megelőzően az utazás megkezdhető, és a nyilatkozaton szereplő dátumot követően befejezhető az utazás (például: ha a fogadó nyilatkozat péntekre szól, akkor az utazás megkezdhető csütörtökön, és befejezhető szombaton).
  2. A díjmentes utazást csak az iskola igényelheti, melyhez be kell nyújtani a „Bejelentés csoportos utazás” nevű nyomtatványt, 7 nappal az utazás megkezdése előtt. Ehhez a bejelentéshez kell csatolni a fogadónyilatkozatot, és a diákok névsorát és diákigazolvány számát. Valamint tudni kell, hogy a visszaútra a menetjegy csak akkor érvényes, ha azt a látogatás helyszínén lebélyegezték.
  3. Minden 10. diák után egy kísérő utazhat díjmentesen. Fontos azonban tudni, hogy a csoportok csak 2. osztályon utazhatnak díjmentesen.

További információt ezen a linken tud szerezni: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/jo-ha-tudja

Miben tud a „Kirándul az osztály” segítségére lenni?

A vasúttal ingyenesen megközelíthető településeken és ezek környékén is vállaljuk osztálykirándulások szervezését. Ha szeretné megismertetni diákjaival hazánk érdekességeit, eldugott kincseit, vagy az általunk kínált különleges szálláshelyeken és kalandparkokban jobban összekovácsolná az osztályközösséget. Keressen fel minket minél hamarabb a kapcsolat@videkjaro.hu címen, hogy egy felejthetetlen osztálykirándulásban lehessen részük.

forrás: kirandulazosztaly.hu