belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ami jó, az jó – jó gyakorlatok a hiteles tudás közvetítésére

Tendencia napjainkban, hogy a múzeumi szakma kilépve elefántcsonttornyából, több nyitottsággal fordul a látogatók felé. Ezt az irányt követi a Nemzeti Múzeum is, mert egy intézmény akkor lehet a hiteles tudás közvetítésének színtere, ha életre kelti, közvetíti, elérhetővé teszi legfrissebb kutatási eredményeit a szélesebb közönség számára is.

Előadásunkban két példával illusztráljuk azt a sikeres együttműködést a szakmunkatársak, kiállításrendezők, múzeumpedagógusok és andragógusok között, amelynek köszönhetően az új eredmények beépültek a programokba. A Kárpát-medence a Karoling-korban és a honfoglalás korában című kiállításrész múzeumpedagógiai kínálatának kialakítását széleskörű egyeztetés előzte meg a kurátorokkal, tekintettel a Zalaváron folytatott régészeti ásatásokra.


2013 őszétől indított új programcsoportunk, az Élő múzeum első programja "A kód: Bethlen 1613" kiállításhoz kapcsolódott. Ekkor vezettük be – az országban először – az élő interpretációs módszert, amellyel új célcsoportokat értünk el. A múzeumandragógus és múzeumpedagógus csoport neves szakemberekkel működött együtt, múzeumon belül és kívül is. Az Élő múzeum programok azóta is sikeresen működnek, kijelölik a követendő irányt.

Fülöp Szabó Júlia, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa előadását itt érheti el

Zay Orsolya, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa előadását itt olvashatja