belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A korai iskolaelhagyás mérséklését segítő múzeumi jó gyakorlatokból tartottak szakmai napot Kecskeméten

A MOKK Bács-Kiskun megyei koordinátorának, Merinu Évának a szervezésében került sor szakmai napra a Cifrapalotában 2018. május 14-én délelőtt. A programra érkezett múzeumi szakemberek, múzeumpedagógusok olyan fontos témát jártak körül, amely az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a kulturális intézmények életében. A korai iskolaelhagyás, és megakadályozásának problémája a múzeumi szakmát is érinti. Ez az egyik kiemelt témája a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP - 3.3.3 - VEKOP – 16 – 2016 – 00001 azonosítószámú projektnek is, mely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósul meg, valamint az EFOP – 3.3.2 - 16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért pályázati kiírásnak is.

A korai iskolaelhagyás mérséklését segítő múzeumi jó gyakorlatokból tartottak szakmai napot Kecskeméten

A szakmai napon először az észak-magyarországi régióból mutatott be a probléma kezelését célzó múzeumi jó gyakorlatokat Merinu Éva. A korai iskolaelhagyás arányának csökkentésére 19 mintaprojektet dolgoztak ki a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt múzeumi komponensének (A mi múzeumunk) keretében az ország különböző múzeumai számos oktatási intézménnyel együttműködve. Az egyik sikeres mintaprojekt létrehozója, a miskolci Hermann Ottó Múzeum, amelynek mentorált intézményében a rudabányai Bányászati Múzeumban megvalósított projektet ismerhették meg a kecskeméti szakmai napon a Kecskemétről és Kiskunfélegyházáról érkezett múzeumi szakemberek. A hátrányos helyzetű középiskolásokat bevonó projekt során a diákok filmet forgattak a múzeum kiállításáról, annak népszerűsítése érdekében a saját korosztályukat megcélozva. A projekt másik kidolgozott módszertani témája a múzeumi közösségi terek létrehozása a diákok által tervezett és elkészített bútorok felhasználásával.

A korai iskolaelhagyás mérséklését segítő múzeumi jó gyakorlatokból tartottak szakmai napot Kecskeméten

A helyi múzeumi dolgozók további három sikeres példát ismerhettek meg a múzeumok és egyéb civil szervezetek összefogásáról a korai iskolaelhagyás megakadályozására Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Miskolci Galéria a MAG (Miskolci Alternatív Generáció) kiállítássorozatának biztosít helyszínt, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum pedig két tanodával: az Új Hely Piarista Tanoda és a Koinonia Tanodával együttműködésben tesz a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásáért.

A szakmai napon ifj. Gyergyádesz László Művészettörténész előadásában a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé (A hét főbűn – Hieronymus Bosch nyomában) kiállítás kulisszatitkait is megismerhették a vendégek. A korai iskolaelhagyás mérséklésére kidolgozott, a kortárs művészeti kiállítás iskolabarát feldolgozását segítő drámapedagógiai foglalkozásból kaptak egy kis ízelítőt Merinu Éva múzeumpedagógus, megyei koordinátor jóvoltából.

szerző: Merinu Éva

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

28

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben