belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Nagy Rajzolás - sikeres programok

Az Alkossunk együtt! - A Nagy Rajzolás programhoz 69 múzeum csatlakozott, 73 féle programot szervezve a nagyközönségnek. A programokon átlag 125 látogató jelent meg.

A múzeumok visszajelzése szerint a program sikeréhez hozzájárult:

  • rajztanárokkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • iskolák, óvodák előzetes beszervezése a programra
  • a program "közösségi program" szintjére emelése: környező települések, intézmények bevonása a rendezvény lebonyolításába
  • (rajzolással, alkotással kapcsolatos) pályázat előzetes meghirdetése

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány programot, amellyel átlagon felüli látogatottságot tudtak elérni a múzeumok:

1. Tiszazugi Földrajzi Múzeum: 342 fő BIG DRAW DÍJAS PROGRAM!

A program címe: Otthonunk a Tiszazug - Kapcsolódások

Előzetesen 2200 db óriás kirakót (puzzle) készítettek. Ezek egyenkénti mérete 17x17 cm, és jellegzetesen puzzle módon végtelen számba összekapcsolhatók.
Az így elkészített fehér felületű, rajzolásra alkalmas kirakókat, a 13 történelmi Tiszazugi település oktatási-, művelődési intézményei, alkotó közösségei, civilszervezetei között osztották szét. A kirakókra a helyi közösségek értékeit, elsősorban az épített- és természeti környezet számukra kedves, értékes részletei kerülhettek. A Nagy Rajzolás sikeres programok
A Nagy Rajzolás napján ezek a részletek egységes képet alkottak a Tiszazugi Földrajzi Múzeum udvarán, jelképezve a Tiszazugi Kistáj összefogását, erejét, táji és természeti értékeit (halmok, gémeskút, tiszavirágzás, növény- és állatfajok, árvízi védekezés emlékei stb.) Egy-egy alkotó által megrajzolt, színezett kirakórész - közösségi projekt része lett, hiszen az egyes részek majd egy közös képpé rakhatóak össze.

EREDMÉNY: több, mint 40nm-es óriáspuzzle, BIG DRAW nemzetközi díjat kapott!
ÖTLET: kapcsolatépítés, intézmények és közösségek bevonása

2. Hajósi Barokk Kastély: 129 fő

Program címe: Rajzol az út - Rajzoljunk együtt a Világgal!

A Hajósi Barokk Kastély a műemlék mellett húzódó közúton aszfaltrajzoló rekordkísérletet szervezett. Célja, hogy minél több ember használja egyszerre a színeket. A rekordkísérlet nemcsak mennyiségi versenyről szótl, de minőségi alkotásról is, amelynek fő témája három részre tagolódik:
1. Hajós a múltban
2. Hajós a jelenben
3. Hajós a jövőben

A programra beszervezték a helyi óvodás csoportokat is.
A program eredménye, hogy rekord számú óvodást mozgósítottak: 84 ovis rajzolt egyszerre.

ÖTLET: rendhagyó program- rekordkísérlet

3. Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény: 380 fő

Csatlakozva a „Nagy rajzolás” rendezvény sorozathoz, a városban élő rajztanárokkal összefogva egy egész napos közös alkotásra hívták a település lakóit a kicsiktől a nagyokig. A téma: mit vinnél a múzeumba vagy mi hiányzik számodra a múzeumból? Emellett fölállítottak egy több négyzetméteres paravánt, amelyre rajzlapokat helyeztek és úgynevezett rajz stafétát indítottak el és megnézték, hogy egy elkezdett rajzból mi az, ami a nap végére elkészül. A nap során készült képekből az intézmény előtti téren egy közös utca tárlatot rendeztek. Eredmény: A Hegymenet Klub sérült fiataljai is bekapcsolódtak, sok pedagógust megmozgatott a rendezvény.

ÖTLET: kivitte a programot az utcára, mozgósította a rajztanárokon keresztül a többi pedagógust is.

4. Katona József Múzeum Cifrapalota – Kecskemét: 68 fő

Program címe: AIN’T NO LOVE IN THE HEART OF THE CITY – Nagyvárosi életérzés Divattervezés és bemutató

A rendezvény célcsoportja a ruhaipari technikusnak vagy divattervezőnek készülő diákok voltak.
A Kiütjük a várost című rendezvénysorozathoz kapcsolódva, olyan diákok jelentkezését várták, akik divattervezőnek vagy ruhaipari technikusnak készültek. Középpontban a 21. századi nagyvárosi életérzés, a kiüresedés, magány, vagy ennek ellenpontja, a rideg környezetben is élő baráti kapcsolatok álltak. Ennek szellemében, pályázat keretében vártak ruhaterveket a diákoktól. A legjobban sikerült ruhákat a diákok önmagukon, vagy hozott modellek segítségével bemutathatták a nagyközönség előtt, ezzel is megalapozva a péntek esti hangulatot a szórakozáshoz. A nyerteseket díjakkal jutalmazták.
Eredmény: 15 pályázat érkezett a felhívásra.

ÖTLET: diákok aktív bevonása, pályázat

5. Szatmári Múzeum – Mátészalka: 488 fő

A program címe: Művészet a barlangban

A program a régészeti és vadászati kiállításunkhoz kapcsolódott. A múzeum széles folyosója ősember barlangjává vált, ahol az elejteni kívánt vadat és minden egyéb kívánságát a „barlang” falára rajzolhatták a „Big Draw” résztvevői.

ÖTLET: falra rajzolás

6. Ferenczy Múzeum - Szentendre: 3000 fő

A Nagy Rajzolás - sikeres programokSzentendre Fő terén – virtuálisan kapcsolták össze a Művészet Malmot a Vajda Lajos Stúdió Pincéjét és a Fő teret. A Big Draw-t tágabban értelmezve a rajzolás mellett mellett intermédiás elemek, performanszok bekapcsolását is betervezték. A Fő téren Vincze Ottó képzőművész a MűvészetMalomban látható kültéri installációját továbbgondolva - kisebb-nagyobb papírhajókat hajtogattak a résztvevők, s azokon a jövőnek szóló üzeneteket, rajzokat helyetek el. A program végéig ezer papírhajó készült el.

ÖTLET: kivinni az utcára a múzeumot

7. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend: 195 fő

Program címe: Vár a kastély – rajz- és fotópályázat

A rajz- és fotópályázatunk témája a körmendi Batthyány-kastély volt. A múzeum 2013. június 22-én nyitotta meg a „Vár a kastély – A körmendi hercegi kastély évszázadai” c. időszaki kiállítását. A kiírt rajz- és fotópályázatunk ezen tárlathoz kapcsolódott. A körmendi és a térség általános és középiskoláinak diákjai számára szeptemberben meghirdetett rajzpályázaton a Batthyány-kastéllyal, a várkerttel és a Batthyányakhoz kapcsolódó szobrokkal kapcsolatos, különböző rajztechnikákkal létrehozott pályamunkákat vártak. Az azonos tematikájú fotópályázaton bárki indulhatott. A legjobbnak ítélt alkotásokat díjazták, és az időszaki kiállítás előterében kiállították.

A pályázatra 125-en rajzot, 30-an pedig fotót küldtek be. A legjobb alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás rajzokat, illetve fotókat értékes díjjal jutalmazták. Ezen kívül a legaktívabb osztály is jutalomban részesült. A kiállítás megnyitójára 40-en jöttek el.

ÖTLET: pályázat, összekapcsolás más kiállítással

8. Bodrogkisfaludi Tájház Múzeum - Bodrogkisfalud: 130 fő

A bodrogkisfaludi tájház udvarán és közelében a többi programmal párhuzamosan művésztanárok és középiskolás diákok bevonásával folyt a program: szabadtéri aszfaltrajzok készítése, szüreti témájú, nagy méretű rajzok, festmények készítése. A szüret, a hordókészítés, a szőlőpréselés, a főzés, a borkóstolás rajzolásra késztethetett mindenkit a legkisebbtől a legidősebb emberig. Az eszközöket biztosították, a munkát pedig egy szabad tűzön készülő ebéddel koronázhatták meg.

ÖTLET: aszfaltrajzolás

9. Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba: 157 fő

Program címe: Rajzolni jó! - Nagy Rajzolás a Munkácsy Mihály Múzeumban

A családi alkotónapon A Nagy Rajzolás kampány részeként várták a rajzolni és szórakozni vágyó kicsiket és nagyokat. Ezen a napon változatos programkínálattal és kreatív foglalkozásokkal kívántak hozzájárulni a rajzolás népszerűsítéséhez.

Programok:
- közös óriás festmény készítése
- arcfestés és csillámtetoválás
- tapicskolás kicsiknek (kézzel-lábbal, ecsettel, szivaccsal)
- rajzolás bekötött szemmel
- Fesd meg és vidd haza saját Munkácsy-festményedet!

ÖTLET: program összekapcsolása más eseményekkel (rajzpályázat eredményhirdetése, tárlat megnyitó ünnepsége)