belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Eredménykommunikáció

A változás elkezdődött

– Kiemelkedő eredményekkel zárult a hároméves Cselekvő közösségek projekt!

 

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt európai uniós projekt célja a közösségi szerepvállalás és a társadalmi aktivitás erősítése, a közösségfejlesztés módszertanának fejlesztése, a kulturális intézmények nyitottabbá tételének elősegítése, a múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények közösségi részvételi működésének támogatása volt.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból 3 milliárd forinttal támogatott, 2016-ban indult projekt három kulturális intézmény, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósult meg 2016. szeptember 16 és 2019. szeptember 15 között. Ez volt az első alkalom, hogy a múzeumok, a közművelődési intézmények és a könyvtárak módszertani központjai összefogtak egy nyitott, aktív és együttműködő társadalom fejlesztési céljai érdekében.

Az első évben kiépült az országos kulturális közösségfejlesztő mentorhálózat, elkészültek a projekt módszertani eredményein alapuló hiánypótló útmutatók, a kulturális közösségfejlesztő képzések tananyagai, szakmai folyóiratok különszámai jelenek meg, több megyei szakmai nap valósult meg és életre kelt a Közösségek Hete.

A második projekt évben az elért eredményekre alapozva konferenciákat, képzéseket szerveztünk kulturális szakemberek és közigazgatásban dolgozók számára. Nemzetközi és hazai tanulmányutakat indítottunk, s újabb szakmai kiadványaink jelentek meg. Büszkék vagyunk arra, hogy a projekt keretei között 25 adaptálható jó gyakorlatot bemutató kiváló mintaprojekt valósulhatott meg országszerte. Az országos mentorhálózatban tevékenykedő munkatársaink sem tétlenkedtek: kutatásokban vettek részt, és az induló TOP pályázatok nyerteseit mentorálták.

A harmadik évben a Cselekvő közösségek projekt az utolsó szakaszához ért. Befejeződtek a tapasztalatszerzésben bővelkedő belföldi és külföldi tanulmányutak, és eredményesen zárultak le a kutatások. Az elmúlt időszak eredményeként számos kulturális intézmény társadalmiasított formában folytatja tovább működését. Ennek méltányolásaként idén első alkalommal 18 muzeális intézménynek ítélték oda a projekt szakemberei a Közösségi múzeum-elismerést, valamint a könyvtári területen 20 intézmény kapta meg a Közösségi részvétellel működtetett szervezet-elismerést. Az elmúlt három év legnagyobb eredménye, hogy az ország településeinek mintegy egyharmadát, illetve több ezer kulturális intézményt, közösséget és szakembert értünk el sikeresen a módszertani fejlesztéseinkhez kapcsolódó valamely tevékenységünk során. Jelen kiadvány célja, hogy részletesebben is bemutassa a projekt három évének tevékenységét és eredményeit.

 

Eredménykommunikációs kiadványaink

Pdf formátumban is letölthető kiadványaink részletesen bemutatják a projekt három évének tevékenységét és eredményeit

 

  • A változás elkezdődött

Cselekvő_közösségek_A5_kiadvány_2019.pdf

The Change has started_Eng.pdf

 

  • Egyre több a cselekvő közösség

Cselekvő_közösségek_A5_kiadvány_2018.pdf 

More-and-More-Acting-Communities_eng.pdf

 

  • Együttműködés az aktív társadalomért

Cselekvő_közösségek_A5_kiadvány_2017.pdf

Cooperation-for-an-Active-Society_Eng.pdf

 

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

28

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben