belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A kiadvány ide kattintva tölthető le.

Esélyt a múzeummal – módszertani kiadvány a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. 2018 novemberében megjelenik ugyanis az „Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel” című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma feketeöves szakértői.

A módszertani kiadvány kifejezetten olyan múzeumpedagógusoknak és ismeretátadással foglalkozó közművelődési szakembereknek készült, akik hátrányos helyzetű csoportokkal dolgoznak vagy kívánnak a jövőben foglalkozni. A kötet specifikusan, de a teljesség igénye nélkül dolgozza fel a különböző hátrányos helyzetű csoportok, így a látássérültek, mozgássérültek, hajléktalanok, romák vagy éppen a mélyszegénységben élők sajátos igényeit a múzeumpedagógia foglakozások során. Az ingyenes kézikönyv rendkívüli tára a gyakorlatias példáknak, már kipróbált megoldásoknak, bevált és jól működő módszereknek, de a szerzők nem féltek megmutatni a problematikus vagy kerülendő helyzeteket sem.

A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) gondozásában jelenik meg. A kötet szakmai tartalma egy elismert szakértőkből álló csapat módszertani fejlesztésének eredménye, amelyet az elmúlt bő egy év alatt több körben, segítő foglalkozású szakemberekkel is részletesen megtárgyaltak, egyeztettek.

A kötet szerkesztője és egy részének szerzője Dabi-Farkas Rita (Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum), további szerzői pedig Czékmány Anna (Petőfi Irodalmi Múzeum), Jakusch Gabriella (HM – Hadtörténeti Intézet és Múzeum), Mlakár Zsófia (Dobó István Vármúzeum) és Molnár József (Szabadtéri Néprajzi Múzeum).

A kiadvány szerzői ahhoz adnak praktikus tanácsokat és útmutatást, hogy miként lehet a fogyatékkal élőket és a társadalmi hátrányt szenvedő csoportokat kellő tapintattal, pozitív, segítő hatást kifejtve fogadni a múzeumokban. Mindezt azzal a céllal teszik, hogy a hátrányos helyzetűekkel múzeumi keretek között történő foglalkozás ne csak egy-egy lelkes kollégán múljon, hanem rendszerszerű legyen minden érdekelt intézményben. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy ez a kötet egy folyamat része, a szakma közös fejlődésének egy állomása. A következő lépés a kipróbált, bevált módszerek egyedi, adott múzeumra szabott adaptálása, megvalósítása lesz.

,,A Ludwig Múzeum Integrált Családi Délelőttjének 8 éves tapasztalata alapján elmondható, hogy van erre igény, még ha különböző formákban, különböző családi, szülői attitűdökkel is, és megvalósítható, hogy ne csak intézmények által szervezett csoportokban jelenjenek meg a megértési nehézséggel élő személyek, hanem családtagjaikkal, egyénként is.

Persze ez több munkát igényel a múzeumi szervezőtől, mint egy épek számára szervezett program kialakítása, mert a társadalom e csoportjának nem evidens, hogy szívesen látják őket a múzeumok, és ezért még ha a családban lenne is igény a programra, nagy valószínűséggel önmaguktól nem fogják keresni a múzeum honlapján a lehetőséget, hanem speciális csatornákon kell elérni, megtalálni őket.

Talán ez a legnehezebb feladat, mert ha már elértük őket, és nyitottak a lehetőségre, akkor a legtöbb esetben már rendszeres visszajárói lesznek a programnak, és a baráti körükben népszerűsíteni is fogják.”

– vallja Dabi-Farkas Rita, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum múzeumpedagógusa, a kötet szerkesztője a megértési nehézséggel élő személyeknek is szánt Integrált Családi Délelőttök módszertani tanulságairól, esetleges kihívásairól.

*

A kiadvány a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekthez kapcsolódva jelenik meg. A projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben