belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A konferencia programja itt olvasható.

A "Múzeumok Mindenkinek" Program eredményeiről itt található összefoglaló

Az előadások prezentációi közül pedig itt láthatóak a honlapunkon elérhető verziók.

Felsőbb osztályba léptünk

Múzeumok Mindenkinek Program összefoglaló video

2014. február 20-án ünnepélyes keretek között zajlott le a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ uniós támogatással megvalósított "Múzeumok Mindenkinek" Programjának (MMP) ötéves projektidőszakát lezáró konferencia Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntő és bevezető előadásában áttekintette, hogy a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ által sikerre vitt projekt mit jelentett a Skanzen számára, és méltatta annak megtermékenyítő hatását az intézmény különböző szakmai tevékenységeire. Köszönetet mondott a projektek valamennyi közreműködőjének és támogatójának.

A jeles eseményen tiszteletét tette Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrás Minisztérium), aki értékelő beszédében elismerőleg nyilatkozott a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredményeket felmutató „Múzeumok Mindenkinek” Program megvalósításáról.

Dr. Bereczki Ibolya és Káldy Mária Számvetés című előadásukban a projektmenedzser és a szakmai vezető szemszögéből mutatták be az MMP projektet és az eredményekhez vezető utat.

Dr. Vígh Annamária, a Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője előadásában a hazai múzeumok történetében az ezredfordulótól napjainkig zajló változások kontextusába helyezve értelmezte a projekt eredményeit. A 2014-2020 közötti időszakban a múzeumok és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ előtt álló feladatokra is kitérve különösen hangsúlyozta a projekt keretében elvégzett kutatások jelentőségét és hasznosságát a jövő tervezésben.

Benkőné Kiss Zsuzsa, a Kulturális Fejlesztési, Örökségvédelmi és Igazgatási Főosztály főosztályvezetője a jövő fejlesztési lehetőségeiről szóló előadásában felvázolta a 2014 és 2020 közötti időszak várható tendenciáit.

Dr. Vicze Magdolna mint múzeumigazgató és a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület alelnöke méltatta a „Múzeumok Mindenkinek” Program tevékenységeinek szükségességét és jelentőségét a hazai múzeumi élet megújításában.

Az előadások második blokkjában a projektet támogató Confluent Kft. képviseletében tartotta meg előadását Pálfi Sarolta ügyvezető. Az első mintaprojekttől a sikeres uniós pályázatokig című előadásában tényadatokkal és grafikonokkal alátámasztva értékelte az elmúlt időszak uniós pályázatait szinte 100 %-ban hasznosító és megvalósító hazai múzeumok kiváló teljesítményét.

Kállai Irén, a Bihari Múzeum és Sinka István Könyvtár igazgatója, mint a MOKK Hajdú-Bihar megyei koordinátora világított rá a „Múzeumok Mindenkinek” Program egyik jelentős tevékenységére, az országos múzeumi koordinátori hálózat 2008-2013 közötti időszakára.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója, az intézményvezető szempontjából méltatta és értékelte a projekt keretében elvégzett Múzeumi vezetői képzés jelentőségét és hatását.

Végül Tóth Erika, a Bükkábrányi Általános Iskola tanárnője tekintette át, hogy az MMP keretében elvégzett egyik képzésen megszerzett tudást miként tudta kamatoztatni oktatói, nevelői munkájában.

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár
A konferencia közönsége.
Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója
Dr. Vígh Annamária, a Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője
Dr. Vígh Annamária, Hammerstein Judit és Benkőné Kiss Zsuzsa
Benkőné Kiss Zsuzsa, a Kulturális Fejlesztési, Örökségvédelmi és Igazgatási Főosztály főosztályvezetője
Káldy Mária és dr. Bereczki Ibolya
A konferencia szünetében.
Az MMP projekt eredményeit bemutató kiállítási molinók.
Finálé a MOKK múzeumi koordinátoraival és munkatársaival