belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hetedhét Játékfesztivál – játék, múzeum és tudomány egy tömegrendezvényen

Dr. Nagy Veronika (Hetedhét Játékmúzeum) prezentációjának rövid bemutatása:

A 2012-ben Székesfehérváron létrejött Hetedhét Játékmúzeum állandó kiállítása Moskovszky Éva polgári játékgyűjteményét, valamint Réber László gyermekeknek és felnőtteknek szóló könyvillusztrációit mutatja be. A Moskovszky-gyűjtemény tudományos feldolgozásával párhuzamosan az intézmény nagy hangsúlyt fektet a tudományos eredményekre épülő tudás élményszerű közvetítésére. A közművelődés, az ismeretterjesztés, és a múzeumpedagógia folyamatosan összekapcsolódik a tudományos munkával, és az intézmény múzeumpedagógiai tevékenysége túlmutat az oktatási intézményeknek szervezett foglalkozásokon és a múzeumban rendezett családi programokon.


A Hetedhét Játékfesztivál két napos, városi tömegrendezvény a gyermeknap alkalmából, melynek megszervezése és lebonyolítása nagy kihívás egy kismúzeum számára, ugyanakkor kitűnő, és múzeum-szakmai szempontból is egyedülálló alkalma a (tömeges) múzeumi értékközvetítésnek. A fesztivál alapkoncepciója minden évben egy-egy jól körülhatárolható és sokrétűen bemutatható, tudományos eredményekre épülő téma kifejtésével valósul meg, amely egy mesés történetbe ágyazva, próbatételek formájában elevenedik meg és válik közérthetővé a gyerekek számára. Székesfehérvár belvárosa tömegeket vonzó játéktérré alakul erre a két napra, de a próbatételek során a gyerekeknek be kell jutniuk, és feladatokat kell megoldaniuk a múzeum falai között is. Az intézmény ezzel utcára viszi a múzeumpedagógiát, és évről évre széles közönség számára teszi elérhetővé a múzeumban folyó tudományos kutatások eredményeit.


A több ezer látogatót számláló fesztivál lebonyolításához elengedhetetlen a múzeumi és a múzeumon kívüli szakemberek kooperációja, ennek érdekében az intézmény aktívan működik együtt más kulturális és oktatási intézményekkel, valamint a civil és a versenyszféra számos képviselőjével is.