belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kis múzeum nagy tervekkel

A Vasvári Pál Múzeum kitűnő példa arra, hogy egy kis múzeum is merhet nagyot álmodni!

Honnan indultunk?

Az 1963-ban alapított tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum már a kezdetektől az oktatás tekintette egyik fő céljának, a múzeumalapító Gombás András rendhagyó történelem órákat tartott az egykori Kossuth úti múzeumépületben. 1996-ban a mostani, Kálvin úti 18. század végén épült református parókiába került. Kezdetben elsősorban a helytörténeti emlékek után kutattak, majd az 1980-as évektől gyűjtőkörüket kiterjesztették a természettudományok és a régészet területére is.

Archiválták a világhírű Alkaloida gyógyszergyár működésére és történetére vonatkozó dokumentumokat. Jelenleg állandó kiállításban mutatják be a Nyíri Mezőség történetét az őskortól a középkorig, Szabolcs – Szatmár – Bereg megye Orvos- és Gyógyszerészettörténetét. A településen született márciusi ifjú, Vasvári (Fejér) Pálra külön kiállításban emlékezünk meg.

A múzeum érdekessége a Langaméta Óvodai Szakmai Munkaközösség által összegyűjtött mintegy 4000 db tárgyat számláló gyermekjáték gyűjtemény, melyet évente többször megújuló tematikus kiállításokban és hozzájuk kapcsolódó játszóházak keretében mutatunk be.

A jelen: szakkörök, múzeumi napok, táborok, tanfolyamok...

A Vasvári Pál Múzeum 2007 óta hirdeti meg tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásait, melyek témái az iskolai tananyag menetéhez, az állandó kiállításaink anyagához, illetve az évszakokhoz köthető ünnepkörökhöz illeszkednek, ezért a múzeumi órák jól beilleszthetők a tanmenetbe vagy az osztályfőnöki órák kulturális programjai közé.

A foglalkozásokat kézműves tevékenységek teszik élményszerűvé, illetve feladatlapok is segítik az új ismeretek elsajátítását. Elnyert pályázataink által lehetőségünk nyílt szakköröket, múzeumi napokat és táborokat szervezni. 2012 óta a középiskolai korosztály számára tanfolyamok keretében pályaorientációs foglalkozásokat tartunk népi kismesterségek, néptánc és fotós témakörökben.

A jövő:

Álmodunk tovább, tele vagyunk tervekkel...

Célunk az élethosszig tartó tanulás jegyében a korosztályi sajátosságokat figyelembe véve gyűjteményeinken alapuló specifikus képzések beindítása.

Nyári tábor plakát

Nyári tábor a Vasvári Pál Múzeumban
Nyári tábor
Farsangolás
Fonó
Kabay János emlékhét vetélkedője
Március 15-i foglalkozás
Röptető