belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tájházak Napja 2020-ban is!

VIRTUÁLIS TÁJHÁZI KAPUNYITÁS A KÖZÖSSÉGEK HETE RÉSZEKÉNT

2020. május 1 – május 17. 

Tájházak Napja 2020-ban is! Tájházak Napja 2020-ban is!

Úgy gondoljuk, hogy a mostani rendkívüli helyzetben sem szakadhatunk el egymástól, a tájházakat szeretőktől! Tájházaink kapuit, ajtajait a mai kor digitális eszközeivel virtuálisan is megnyithatjuk látogatóink, vendégeink előtt! Kulturális örökségünk, hagyományaink gazdagsága csodálatos pillanatokkal, percekkel ajándékozhatja meg a bezártságra kényszerülőket akkor is, ha nem közvetlen és személyes a kapcsolatunk.

Bátorítjuk, buzdítjuk a hazai és a határon túli tájházak működtetőit egyaránt, hogy az idei Közösségek Hetéhez csatlakozva a tájházukhoz kapcsolódó szokásaikat, tradíciókat, népművészetüket rövid, néhány perces videó felvételekkel juttassák el az otthonlévőkhöz és a Tájházszövetséghez! A felvételekkel interaktívan mutassák be tárgyi és szellemi néprajzi örökségüket, viseletüket, ismertessék meg legkedvesebb népdalaikat, táncaikat, tanítsanak kézműves fogásokat az online közösség számára. Lehetőség nyílik arra is, hogy virtuális túra keretében mutassák be tájházukat az érdeklődőknek. Mindeközben vigyázzanak magukra, tartsák be az egészségük védelméhez szükséges szabályokat.

A programsorozat felvezető eseményeként május elsején mindenkit arra hívunk, hogy ki-ki a tájházában állítson májusfát, vagy készítsen májuskosarat (bármilyen növény, például cserepes virág is megfelel a célnak, ha volt a településen hagyománya). A májusfa a Közösségek Hete nyitónapjáig, május 11-ig szabadon díszíthető jókívánságokkal, szeretetüzenetekkel és egyéb díszekkel. Így készüljünk lélekben együtt a közösségek ünnepére, nyissuk ki a tájházaink kapuját a látogatók előtt, egyelőre virtuálisan!

A virtuális kapunyitásról rögzített videókat és a májusfaállításról, májuskosár készítésről készült felvételeket tegyék közzé saját felületeiken, honlapjukon, közösségi oldalaikon, de mi is folyamatosan várjuk e-mail címünkre, hogy felkerülhessenek facebook oldalunkra és a tajhazszovetseg.hu-ra, valamint a legjobbakat tovább küldhessük országos média felületekre is.

Mindehhez várjuk mindazon tájházfenntartók jelentkezését, akik élnek egy új, a virtuális térben is létrejövő közösség megerősítésének lehetőségével.

Mellékelten küldjük a Közösségek Hete felhívását is azzal a kéréssel, hogy programjaikat ott is regisztrálva csatlakozzanak az országos rendezvénysorozathoz.

Kérjük, hogy az ide kattintva letölthető Jelentkezési lapot pedig 2020. április 27-ig kitöltve juttassák el a tajhazszovetseg2002@gmail.com e-mail címünkre, valamint regisztráljanak a Közösségek Hete regisztrációs felületén is az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5SjWWjGNGgsUqCn7q7CWYltszVkST6SRPgvgJged080ApA/viewform

További információ:

https://kozossegekhete.hu