belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014!


Szentendre, 2014. szeptember 25. – 2014. szeptember 29. és november 9. között az ország 94 településén 168 muzeális intézmény 1773 programmal várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatóit.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja 2014-ben – a kilencedik Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével – folytatja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot.
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának jelmondata 2014-ben: „Töltődj fel múzeummal!”. A tartalmas feltöltődéshez idén először a Magyar Turizmus Zrt. akciója is hozzájárul: a Múzeumok Őszi Fesztiváljának hat hete alatt kedvezményes szállásajánlatok várják mindazokat, akik útra kelnek, hogy számukra eddig ismeretlen múzeumokat fedezhessenek fel.

A fesztivál közönségprogramjai
A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat közönségprogramjai nyolc központi témakörhöz kapcsolódnak.
Az idei év újdonsága az Utazó múzeum témakör, melynek keretében a múzeumok kilépnek az épület falai közül, és kiviszik a kiállítást, a múzeumpedagógiai programot, a múzeumi foglalkozást, a látogató helyébe –utcára, óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.
A nemzetközi Nagy Rajzolás kampányhoz immáron ötödik alkalommal csatlakoznak a múzeumok; ennek központi témája idén a "Draw the World" azaz "Rajzold meg a Világot”.
A Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! – Kulturális tereink másként tematika keretében olyan gyalogos, vagy kerékpáros városnéző túrát szerveznek a múzeumok, amelyen a múzeumi szakemberek felhívják a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire - mindezt rendhagyó elemekkel fűszerezve.
A Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig program 2014-ben sem maradhat ki a kínálatból, hiszen ez vonzza évről évre a legtöbb látogatót. A múzeumok azon épületrészeiket, termeiket, szobáikat is megnyitják a közönség előtt, amelyek az év többi napján nem látogathatók.
A középiskolás korosztályt célzó 16+ múzeumi találkozások - Diákok buli előtt programmal a múzeumok kiállításaikat rendhagyó bemutatókkal, sporttal, zenével, interaktív programokkal teszik vonzóvá a fiatalok számára.
Nemcsak a restaurálás kulisszatitkaiba enged bepillantást a Tárgydoktor rendel!, de sok múzeumban a szakemberek hasznos restaurálási tanácsokkal is ellátják a látogatókat.
A korábban már sikert aratott, most újjáélesztett Múzeumi őszbúcsúztató valódi őszi színes program kavalkád! Itt minden olyan esemény helyet kapott, amely nem illeszthető egyetlen más tematikába sem: zenés - táncos múzeumi délutántól a szórakoztató kulturális előadásokon és gasztronómiai programokon át az ünnepélyes kiállítás megnyitóig mindent megtalálnak a látogatók.

2014. október 10-én, pénteken este 79 múzeum tárja ki kapuit a pedagógusok előtt, és várja őket a Tanárok Éjszakáján. A rendezvény célja, hogy könnyed, szórakoztató formában felhívja a pedagógusok figyelmét a múzeumok oktatást segítő és kiegészítő programjaira, hogy minél többen használják a múzeumokat, mint az iskolán kívüli oktatás helyszíneit.


Szakmai programok
A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat nemcsak a nagyközönségnek, de pedagógusoknak, múzeumi és kulturális szakembereknek is kínál szakmai programokat. Ezek közül a legjelentősebb a rendezvénysorozat nyitó eseménye, a 12. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amely szeptember 29-én a Ludwig Múzeumban kerül megrendezésre Kísérletező, merész, update - A művészeti nevelés korszerű formái címmel.
Hagyományosan itt adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, valamint idén először, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló Múzeumpedagógus díjat.
Ugyancsak a fesztivál szakmai kínálatát gazdagítja a november 5-6-án az egri Eszterházy Károly Főiskolán megrendezésre kerülő Szerethető Múzeum 6. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia, amely többek között arra keresi a választ, hogy miként járulhat hozzá a múzeum az életminőség javításához, a lelki jólléthez, lehet-e gyógyító egy múzeum, és mit tehet az egyenlő esélyek és a társadalmi befogadás érdekében.

A sajtónak készült háttéranyag itt olvasható.


www. oszifesztival.hu
www.mokk.skanzen.hu
Káldy Mária
igazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Képzési Központ