belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Joó Emese
Joó Emese
E-mail: joo.emese@maciva.hu
Telefon: 70-508-7578
Megye (működési terület): Budapest
Beosztás: etnográfus, muzeológus, múzeumpedagógus, cirkuszpedagógus
Szakterület: múzeum- és cirkuszpedagógia elmélet, gyakorlat, módszertan és képzés, interaktív kiállítás hasznosítás, gyermekmúzeum és gyermekcirkusz fejlesztés, diák szakértők és iskolai közösségi szolgálat, gyermek és ifjúsági interpretáció, esélyteremtés, készségfejlesztés és tehetséggondozás kulturális intézményi környezetben
Munkahelye: Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. 1062 Budapest, Lendvay utca 23.
Szakmai önéletrajz

 

2019. április 1-től a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. muzeológus, múzeumpedagógus munkatársaként feladatom a múzeumi részleg (Magyar Cirkuszművészeti Múzeum és Közép-Európai Cirkuszművészeti Kutatóközpontot és Adattár) létrehozása,  működtetése, irányítása, valamint időszaki kiállítások szervezése, cirkuszpedagógiai programok módszertanának kidolgozása, foglalkozások tartása. 

1992-ben etnográfus muzeológusként végeztem az ELTE BTK néprajz szakán, később elvégeztem a Szórakaténusz Játékmúzeumban a felsőfokú közművelődési és múzeumi játszóház vezetői szakképzést. 2018-ban abszolváltam az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában, Dr. Falus Iván professzor "A tanári személyiség és a nevelői hatás eszközei" programjában.

Szakmai pályámat 1992-ben az ELTE BTK Néprajz Tanszékén doktorandusz hallgatóként kezdtem, gyermekeim felnevelését követően 2004-ben az Európai Folklór intézetben etnográfusként folytattam. 2006-7-ben a Néprajzi Múzeumban múzeumpedagógusként, 2008-ban a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban kreatív osztályvezetőként, 2009-10-ben az Iparművészeti Múzeumban múzeumpedagógiai csoportvezetőként, 2011-19 között ismét a Néprajzi Múzeumban sajtóreferensként, múzeumpedagógusként, iskolai közösségi szolgálat koordinátorként, nemzetközi projektek és a gyermekmúzeumi fejlesztés projektvezetőjeként dolgoztam.

Mindennapi munkámban célom a tudomány jelenkorban jól hasznosítható, gyakorlatias és  differenciált interpretációja, a mai hétköznapok jelenségeire érzékeny társadalomtudományi szemléletmód közvetítése, általában a társadalmi múzeumok gyűjteményeinek és kiállításainak valamennyi korosztály számára történő interaktív, életszerű hasznosítása. Különösen érdekel a múzeumi kommunikáció rendhagyó és innovatív formáinak alkalmazása, a művészetpedagógia és a szabad improvizáció, valamint a történeti és a kortárs kiállításokhoz kapcsolódó, tárgyvizsgálatra és párbeszédre épülő kreatív kulturális pedagógiai módszerek fejlesztése.

2007 óta a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársaként kiemelt feladatom, hogy múzeumi koordinátorként tájékoztassam, szakmai programokkal összefogjam és fejlesszem, szakmai kérdésekben segítsem a budapesti múzeumpedagógusokat.

Végzettség

etnográfus, közművelődési szakember, játszóházi foglalkozásvezető

Oktatói tevékenység

2009-től: ELTE PPK múzeumpedagógiai szaktanácsadó képzés, néprajz és múzeumpedagógiai módszertan elmélet és gyakorlat oktató

2012-15: Néprajzi Múzeum, Mire jó a múzeum? A drámapedagógia, mint a felfedezés új módszere a csoportos múzeumi nevelésben, képzés vezető, oktató

2015. MUSEUM for YOU kísérleti múzeumpedagógiai továbbképzés, képzés vezető, oktató

2017-től: Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, tananyag fejlesztő, oktató 

 

Publikációk

Társadalmi tevékenység

 

Szakmai elismerés
Kérdése van?

NÉV

E-MAIL

AZ ÖN KÉRDÉSE

Kérjük, jelölje a mellékelt lehetőséget.

ELKÜLD