belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kiállításmegnyitóval zárult A divat elhalványul, a stílus örök című mintaprojekt

2018. január 26-án Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban kiállításmegnyitóval zárult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt egyik mintaprojektje, melynek megvalósítása során a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája diákjaival és oktatóival működtek együtt a múzeum munkatársai.

A textilműves illetve a divat- és stílustervező és ruhaipari technikus szakok diákjainak kreativitására és nyitottságára alapozó mintaprojekt során a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében őrzött néprajzi tárgyak mintakincsét felhasználva terveztek és hoztak létre a középiskolások új használati tárgyakat. A közel fél évig tartó munkafolyamatot a Móra Ferenc Múzeum a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum mentorálása mellett valósította meg.

„A divat elhalványul, a stílus örök” elnevezésű mintaprojekt ötletgazdája és kidolgozója a szombathelyi Savaria Múzeum volt, mint mintaprojekt megvalósító. A szegedi Móra Ferenc Múzeumnak, mint mentorált intézménynek a feladata az eredeti terv és módszer kipróbálása, adaptációja volt. A Móra Ferenc Múzeum munkatársai kiváló eredményt értek el az adaptációval, s ezen felül még számos helyi ötlettel gazdagították a programot.

Az ünnepélyes projektzáró alkalmon jelen voltak a kiállításon alkotásaikkal szereplő diákok és segítőik, a tanárok és oktatók is, és természetesen helyet kaptak a kiállításban az "ihletet adó" néprajzi tárgyak is. Egy-egy kiállító nem csak a felhasznált motívumot, hanem a kész alkotásig vezető kreatív utat is bemutatta, ráadásul a rajzok mellett a diákok projekthez kapcsolódó gondolatai is visszaköszöntek a kiállítótétben. Kedves színfoltja volt a rendezvénynek, hogy a muzeológusok a kiállításban is szereplő sállal a nyakukban jelentek meg.

Dr. Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese, főmuzeológusa és néprajzkutatója nyitotta meg a kiállítást, és a muzeológus szemszögéből értékelte a közös munkát, elismerését fejezte ki valamennyi résztvevőnek.

Szatmári Csilla, a Móra Ferenc Múzeum Közönségkapcsolati és Kommunikációs Osztály osztályvezetője ismertette a projektet és megköszönte a pedagógusok és szakoktatók segítségét. Nemcsak gratulációját fejezte ki, de azon reményének is hangot adott, hogy a jövőben gazdagodni fog a muzeális és oktatási intézmények között kialakult kapcsolat.

Tóth Csabáné, a projekt iskolai tevékenységének irányítója a munkafolyamat ismertetését követően köszönte meg, hogy résztvevői lehettek ennek az érdekes, számukra szakmailag is nagyon hasznos programnak.

Lipták Mária – Kajári Gabriella

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben