belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi és könyvtári szakemberek együtt, egymás mellett

Közös regionális találkozót tartottak múzeumi koordinátorok és könyvtári szakemberek 2018. június 18-án Hajdúnánáson a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény és a Bihari Múzeum közös szervezésében. A rendezvényre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt keretében került sor. A találkozó célja egy olyan alkalom megteremtése volt, ahol a Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék múzeumi koordinátorai és könyvtári szaktanácsadói megoszthatják egymással tapasztalataikat, és az együttműködés lehetőségeiről is szót ejthetnek.

Az eseményt Buczkó József, a Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója nyitotta meg, aki az intézmény létrejöttének történetével ismertette meg a résztvevőket. Ezt követően a rendezvény szervezője, Korompainé Mocsnik Marianna Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor bemutatta egymásnak a résztvevőket.

Először a projekt múzeumi komponenséhez kapcsolódó hálózat mutatkozott be. Bolyácz Róbert koordinátori csoportvezető röviden beszélt a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt célkitűzéseiről és a múzeumi koordinátori hálózat működéséről. Megerősítette, hogy a projekt félidejéhez közeledve a koordinátori hálózat működése jól halad: az indikátorként megjelölt 369 koordinátori rendezvény 49%-a már megvalósult, ezen kívül 377 tanácsadást tartottak a koordinátorok. Elsőként dr. Szabó Sarolta (Sóstói Múzeumfalu) beszélt saját tapasztalatairól a TÁMOP-3.3.2 pályázat kapcsán. A Sóstói Múzeumfalu együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Tankerülettel. A március-júniusi időszakban több, mint 400 múzuempedagógiai foglalkozást tartottak, melyen 14.000 gyermek vehetett részt. Baloghné Szűcs Zsuzsanna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szervezett vetélkedőkről, a Klebelsberg Központtal való kapcsolatukról és a múzeumi önkéntességről beszélt. Kiemelte, hogy míg az ingyenes foglalkozásokra érkező környékbeli iskolák néhány pedagógusa nyűgnek tekintette a rájuk eső feladatokat, a kisebb településekről érkezők örültek a lehetőségnek. Pató Mária és Vincze Rita bemutatták, hogy hogyan osztották meg egymás között a Tisza menti és a tiszazugi intézményekkel történő kapcsolattartást. Ezután Kállai Irén Hajdú-Bihar megyei koordinátor, egyben a Berettyó Kulturális Központ intézményvezetője kapott szót, kiemelte a megyében lezajlott vándorkiállítások jelentőségét, a Klebelsberg Központtal való szorosabb együttműködést és program támogatásait. A jelen lévő múzeumi koordinátorok egybehangzóan megerősítették, hogy a hálózaton keresztül sok új információhoz jutnak, és fontosnak tartják a kisebb intézményekkel való közös munkát, az ő felkarolásukat is.

A folytatásban a könyvtári területé lett a főszerep. A múzeumi minta alapján létrehozott, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által megyénként 2 fővel működtetett szaktanácsadó hálózatról Tóth Judit csoportvezető beszélt. Megismerhettük a hálózat működését, a projekt keretében zajló fejlesztések irányait, a jelenleg is futó kutatásokat és képet kaptunk a lezajlott rendezvényekről. Gosztonyi Enikő (Móricz Zsigmond Megyei és Városi könyvtár) és Csobán Róbert (Méliusz Juhász Péter Könyvtár) is arról számolt be, hogy a pedagógusok passzivitása nekik is gondot jelent, de az is nehézségeket tud okozni, hogy a célcsoportjuk megegyezik a múzeumi területével. Fejes Csilla (Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ) véleménye szerint a pedagógusok és szaktanácsadók együttműködését erősíthetné, ha már a a pedagógusképzésben szerepelne a könyvtárhasználat. Némethné Matastik Magdolna (Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény) hangsúlyozta a szaktanácsadó hálózat tagjai kapcsolatrendszerének fontosságát.

A délutáni blokkban Korompainé Mocsnik Marianna és Darócziné Bordás Andrea mintaprojekt bemutatója következett. Az IKSZ – történek a bőröndből című mintaprojekten esetében azt a kérdést tették fel a programba bevont iskolásoknak, hogy Mit örökítenél át az életedből az utókornak? A gyerekeknek saját tárgyaikból kellett egy bőröndöt összeállítaniuk, amiből egy közös kiállítást rendeztek. Érdekesnek és változatosnak, néha nehéznek találták a feladatokat, de nagyon élvezték, Nehézségek: tapasztalathiány, kevés információ, időhiány, túlterheltség. Pozitívumok: nyílt, barátságos közeg, közösségépítés, új készségek fejlsztése, tudás és tapasztalatszerzés.

A projekt keretében összesen hét regionális találkozó fog megvalósulni a projekt befejezéséig. A Korompainé Mocsnik Marianna által szervezett hajdúnánási rendezvény az első volt ezek sorában.

szerző: Knob Alexandra

Korompainé Mocsnik Marianna

Darócziné Bordás Andrea és a Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai
Buczkó József igazgató
Bolyácz Róbert a koordinátori hálózat működéséről mesél
Dr. Szabó Sarolta a múzeumok és iskolák kapcsolatáról
Múzeumi koordinátorok
Tóth Judit a könyvtári szaktanácsadó hálózat csoportvezetője
Szürkemarhapörkölt egyenesen a bográcsból
Elmélyült szakmai eszmecsere közben
Bőröndjeink sokasodtak a mintaprojekt során.
Egy gyors feladvány
Amimúzeumunk ma angyali hangulatban van.
Szíves látás - a regionális szakmai napról emlékbe.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben