belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Legyél Te is Kutató! Földtudományi témájú foglalkozások a Pásztói Múzeumban

A Pásztói Múzeum három földtudományi témájú foglalkozástípust kínál látogatóinak. Az őslénytani kutatótáborokat középiskolás diákoknak, fiatal felnőtteknek szervezzük, akik a táborokban valódi őslénytani terepi kutatómunkába kapcsolódhatnak be. A résztvevők kutató paleontológus szakmai irányításával egy-egy ősmaradvány-lelőhelyet tárnak fel, dokumentálnak, és mintákat gyűjtenek a laboratóriumi feldolgozáshoz. Ezzel egyben a múzeum gyűjteményi anyagát is gyarapítják. Ezek az évtizedes múltú táborok (az idei volt a 31.) számos tudományos cikk megszületését alapozták meg, és a korábbi résztvevők között több ismert paleontológust találunk.


Legújabb foglalkozásaink a táborokban végzett kutatómunkát hozzák be a múzeum falai közé, lehetőséget teremtve arra, hogy fiatalabb és idősebb korosztályok nagyobb csoportjai is megtapasztalják az önálló felfedezés élményét, és ezen keresztül közelebb kerüljenek a földtudományokhoz, és általában a természettudományokhoz. A foglalkozások résztvevői egy földtani szelvényből, gyakran a kutatótábor résztvevői által gyűjtött anyagból, nagyító és csipesz segítségével válogatják ki az ősmaradványokat, majd határozófüzet segítségével azonosítják, gyűjtőzacskóba helyezik őket, gyűjtőcédulát készítenek.

Munkájuk gyümölcsét természetesen haza is vihetik. A feldolgozott anyagból előkerült kisemlősök, elsősorban rágcsálók és rovarevők maradványait, sztereomikroszkópban is megvizsgálják, megismerkednek jellegzetességeikkel.


A foglalkozások harmadik csoportját kerékpáros kirándulásaink jelentik. Bringázz velünk a múltba! túráinkon valamelyik közeli ősmaradvány- vagy ásványlelőhelyet, kőzetkibukkanást keressük fel, ahol a résztvevőknek gyűjtésre is van alkalmuk.
Meggyőződésünk, hogy bemutatott foglalkozásaink népszerűsége nemcsak „bevonó”, foglalkoztató jellegükkel, hanem azzal is magyarázható, hogy hiteles, magas szintű, szaktudományosan megalapozott muzeológiai tudásra épülnek.

Dr. Hír János – Gherdán Katalin – Kormos Vanda (Pásztói Múzeum) prezentációja itt érhető el