?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
A KOLOZSVÁRY ÉS TEVAN CSALÁDOK MŰVÉSZETE

A Kolozsváry és Tevan családok művész tagjainak munkássága Békéscsaba elsőrangú büszkeségeinek sorába tartozik, a város 20. századi kultúrtörténetének szerves részét képezi.


Helyszín: Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba, Széchenyi utca 9.

Célcsoport: általános iskolások, családok, értelmi sérültek, felnőttek, gyógypedagógusok, siketek és nagyothallók, középiskolások, mozgáskorlátozottak, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, óvodások, pedagógusok, szülők, speciális igényű gyermekek


Bővebb infromáció: http://www.munkacsy.hu/index.fcgi?rx=&item=&nyelv=hu&menuparam3=167&type=3


Megközelítés:

Térkép

Címkék:

akadálymentesített, Év Múzeuma díjat nyert intézmény, ingyenes parkoló, pedagógus-igazolványra szóló kedvezmény, wifi

 A Kolozsváry család első generációjának alkotói, Sándor, Zsigmond (Sigismond Kolos-vary) és András (André Vary). Kolozsváry Sándor híres grafikusnak számított, a művészettörténet kitörölhetetlen alakjává vált. A jónevű Tevan kiadónak több könyvet is illusztrált, dolgozott a nemzetközi Koestlin cégnek, tervezett bútorokat, és működtette a saját alapítású iparművészeti iskoláját. Kolozsváry Zsigmond festőművész élete nagy részét Franciaországban élte és ott világhírnévre tett szert. Testvérük, Kolozsváry András alkotói tevékenységei közül a későn elkezdett, ám annál nagyobb élvezettel művelt festészetben teljesedett ki.

 Kolozsváry Sándor és Tevan Ilona gyermekei, a második generációhoz tartozó György és Pál (Paul Kolosvary) békéscsabai születésűek voltak, és mindketten a grafikusi vénát örökölték. Kolozsváry György alkalmazott grafikusként tevékenykedett. Kolozsváry Pál és felesége, Kolozsváry-Stupler Éva (Eva Kolosvary-Stupler) leginkábbb a közösen művelt grafikában, Éva később a saját fájdalmait játékos formában feldolgozó assamblage műfajában alkotott számos figyelemreméltó darabot.

A Tevan család jelentősége hely-, kultúr- és művészettörténeti szempontból vizsgálva is számottevő. A nyomdaalapító Tevan Adolf gyermekei közül többen jelentős alkotók voltak. Az első generációs Kolozsváry testvérekkel egyidős, könyvkiadó Andor, a Bauhaus elveit valló, építész Rezső és nem utolsó sorban az ötvösművész Margit nevét kell kiemelni. Tevan Andor a Tevan-könyvkiadót európai színvonalra fejlesztette, és mint könyvművész is jelentős volt. Tevan Margit mind a mai napig műfajának az egyik legnépszerűbb, legkomplexebb hazai mestere. Fia, Engel Tevan István grafikus magas szintű és termékeny munkásságát, szabad grafikáit és könyvillusztrációit számosan ismerhetik itthon és külföldön egyaránt.


Nyitva tartás:

Hétfő kivételével minden nap 10.00-18.00 óráig.Múzeumpedagógiai foglalkozások ebben az intézményben:

Utazó Múzeum

Afrika maszkjai

Utazó Múzeum

Múzeumot mindenkinek!

Múzeumpedagógiai foglalkozás

For further search, select region, date, exhibition or programme:

YEAR

MONTH

DAY

EXHIBITIONS
ADULT AND FAMILY PROGRAMMES
SEARCH

List of a' la carte museums

Museum sessions related to vocational training

School community service at museums

Training courses for school and kindergarten teachers, future teachers

Voluntary work at museums

Programmes offered to visitors on holidays and special dates