belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Mesebeli Afrika-Magyar László nyomában

Magyar László dunaföldvári kötődésű Afrika-kutató, a XIX. sz.- ban bejárta a mai Kongó jelentős részét. 2012-ben az egykori utazó nyomában járó Szilasi Ildikó Hermina és Lantai-Csont Gergely az alábbi kérdésekre kereste a választ: Milyen kulturális, társadalmi jelenségek jellemzik ma azokat a vidékeket, amelyeket a 19. század közepén Magyar László bejárt? Él-e még Magyar László emlékezete Angolában? Hogyan élnek napjainkban Angola belső területein hagyományőrző népcsoportok, például a kvanyamák, a mbunduk vagy a mvilák? Mit kínál az odautazó turistáknak Angola? A kérdésekre a kiállításban kaphatunk válaszokat.


Helyszín: Dunaföldvár, Dunaföldvári Vár, Rátkai köz 2.

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, középiskolások, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, óvodások, pedagógusok, szülők


Megközelítés:

Dunaföldvár a 6-os számú főút az 52-es és 61-es számú utak találkozásánál fekszik. Tömegközlekedési eszközök közül legkönnyebben autóbusszal érhető el. Budapestről a Népliget autóbusz-pályaudvarról minden  óra 20 perckor indul közvetlen járat. Pécsről minden óra 30 perckor indul autóbusz. Az autóbusz állomástól kb 5 perc sétával érhető el a múzeum. 

Térkép

Jegyárak:

Teljes áru:800 Ft

Diák, nyugdíjas, csoportos: 500 Ft

A belépőjeggyel a Vár összes kiállítása látogatható

 

Címkék:

étkezési lehetőség, wifi

 

Magyar László (1818-1864) Afrika kutató gyermekéveit Dunaföldváron töltötte. Édesanyja a szülést követően hamarosan meghalt, a gyermek nevelését az apai nagyapa, Magyar Imre vállalta.  A fiumei tengerészeti akadémián szerzett tudás birtokában különböző hajókon szolgált, ennek köszönhetően megfordult Brazíliában, Kubában, Indonéziában, Madagaszkáron. 1848 májusában a Kongó folyón hajózva elérte a Jellala vízesést. Útjai során bejárta Biét, (feleségül vette a biéi uralkodó lányát), a Luanda Birodalmat, Kámba és Kuányáma országokat. Munkásságának köszönhetjük az első Angola térképet, az ovimbundu társadalom leírását és a rabszolgatelepek és a rabszolga kereskedelem működésének megismerését.   

 

2012 június 6-án két hónapos expedíció indult Angolába és Kongóba Szilasi Ildikó Hermina Afrika-kutató, antropológus és Lantai-Csont Gergely fotográfus részvételével, hogy a XIX. századi kutató, Magyar László nyomán újra felfedezze napjaink Angoláját. Az út során szerzett ismeretek tapasztalatok eredményeként és az Érdi Földrajzi Múzeum Közel Afrikához című kiállítás anyagának felhasználásával készült a Mesbeli Afrika című kiállítás.

A kiállítást megynyitotta Dr. Kubassek János, közreműködött Abdoul Camara és művésztársai. 

 


Nyitva tartás:

Hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között.

Nyitva:2018  április 1.-2018 november 4. 


Zárva tartás:

Hétfőnként

2018.november 4.-2019 április 1.További kiállítások ebben az intézményben:

Magyar világ-Török világ

Múzeumpedagógiai foglalkozások ebben az intézményben:

Vak Bottyán emlékezete múzeumpedagógiai foglakozás

További kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS

À la carte múzeumok listája

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz