belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
...és legördült a vasfüggöny

Magyarország katonai története 1948-1968 A kiállítás ennek a húsz évnek a magyarországi katonai eseményeit mutatja be a Magyar Néphadsereg és az 1956-os forradalom és szabadságharc történetének megelevenítésével.


Helyszín: Budapest, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Kapisztrán tér 2-4.

Kiállítás megtekinthető: . . és 2019. december 31. között

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, középiskolások, nyugdíjasok, pedagógusok, szülők


Megközelítés:

http://www.militaria.hu/megkozelites

Kapcsolódó foglalkozás:

Pesti srácok

Címkék:

MÁV-kedvezmény, pedagógus-igazolványra szóló kedvezmény

Az 1940-es évek végére Magyarországon, szovjet felügyelet mellett, a hatalom teljes egészében a kommunisták kezébe került; Magyarország a Szovjetunió vazallus állama lett, annak minden továbbgyűrűző politikai, gazdasági és katonai következményével együtt. Az elkövetkező mintegy négy évtized a vasfüggöny mögött, Magyarországon az államszocializmus kora, legsötétebb fejezete az 1950-es évek első fele, a Rákosi Mátyás nevével fémjelzett kommunista diktatúra. E diktatúra totális államszerkezetébe illeszkedtek a magyar fegyveres erők (Magyar Honvédség, 1951-től Magyar Néphadsereg, Határőrség, Rendőrség, Államvédelmi Hatóság), úgy is, mint a hatalom eszközei, elnyomó szervei. A Magyar Néphadsereg mindezen túl, előbb kétoldalú egyezmények által, 1955-től pedig a Varsói Szerződés keretei között, a szovjet hadsereg szövetségeseként a „béketábor” erejét gyarapította, és készült a két világrendszer, a szocializmus és a kapitalizmus közötti végső, globális összecsapásra, a III. világháborúra. Mindennek érezhető következménye az ország teherbíró képességéhez nem igazodó erőltetett hadseregfejlesztés volt, ami az ötvenes évek elején rövid idő alatt valósággal kizsigerelte a magyar társadalmat.

1956 őszére az összetorlódott politikai, gazdasági és társadalmi problémák megingatták az elnyomó rendszert. Az október 23-án kirobbant tüntetések Budapesten fegyveres harcokba mentek át, ami a következő napokban a megszálló szovjetek ellen már valóságos szabadságharcként folytatódott. A Magyar Néphadsereg katonái közül sok tiszt és közkatona a felkelők oldalára állt, többen hősi halált haltak, mások a forradalom leverését követő megtorlásnak estek áldozatul. A tisztikar egy része ugyanakkor részt vett a forradalom leverésében, a Kádár Jánossal nevesített rendszer konszolidációjában. Ők lettek az újjászervezet Néphadsereg legmegbízhatóbb káderei is.

A forradalmat követő évek és az 1960-as évtized a hadsereg újjászervezésével az egyes fegyvernemek szerkezeti és haditechnikai korszerűsítésével telt el. Az évtized közepére a Magyar Néphadsereg mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben elérte a Varsói Szerződés hadseregeinek általános színvonalát, ám ezzel együtt is, amint a többi szövetséges is, alárendelt szerepet játszottak a szovjet hadsereg mellett. A Magyar Néphadsereg fennállásának négy évtizede alatt egyetlen nagyobb szabású akcióban vett részt, 1968-ban Csehszlovákia megszállásában.


Nyitva tartás:

április 1. és szeptember 30. között: kedd-vasárnap 10:00-18:00

október 1. és március 31. között: kedd-vasárnap 10:00 – 16:00.


Zárva tartás:

Hétfőn ZÁRVA!

Egyéb:január 1-13. zárva, március 15. péntek nyitva, március 31. húsvét vasárnap zárva, április 1. húsvét hétfő zárva, május 1. szerda nyitva, május 19. pünkösd vasárnap zárva, május 20. pünkösd hétfő zárva, augusztus 20. kedd nyitva, október 23. szerda nyitva, november 1. péntek zárva, december 16 – december 26. zárva, december 27. péntek nyitva. december 28. szombat nyitva, december 29. vasárnap nyitva, december 30. – február 4. zárvaTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS

À la carte múzeumok listája

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz