belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Néprajzi kiállítás

Vidékünkön a XX. századi honismereti jellegű, helyi gyűjtések koncepciózus irányítása a Miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai: Lajos Árpád és Bodgál Ferenc nevéhez fűződnek. A kiállított tárgyakat alapvetően három csoportba lehet sorolni: 1. a kenderfeldolgozást és szövést , illetve a fazekasmunkát, cserépedényeket bemutató emlékekébe 2. a háztartásban egykorvolt famunkáknak és hímzéseknek, a népviseletnek, a paraszti öltözék jellemző darabjainak csoportjába 3. a Faggyas István gyűjtemény részét képező- elsősorban a pásztorkodással állattartással összefüggő tárgyakéba. A közös bennük, hogy egykoron mindet az Ózd környékén élő falusi emberek használták.


Helyszín: Ózd, Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark, Gyár út 10.

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, középiskolások, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, óvodások, pedagógusok, szülők


Bővebb infromáció: http://www.ozdimuzeum.hu/content.php?cid=neprajzi_kiallitas


Megközelítés:

Autóval történő megközelítés:

  • Intézményünk könnyen megközelíthető autóval, az épülettel szemben nagy, díjmentes parkoló található.

Autóbusszal történő megközelítés:

  • Ózdi autóbusz állomásról 10-15 perc sétával megközelíthető az intézmény.

Térkép

Jegyárak:

Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark látogatói jegy díjszabás:
( a feltüntetett árak az ÁFA-t tartalmazzák)

Felnőtt 600 Ft/fő
Diák, nyugdíjas (50% kedvezmény)* 300 Ft/fő
Csoportos felnőtt (10 főtől) 500 Ft/fő
Csoportos diák (10 főtől) 200 Ft/fő
Ózdi lakosok (50% kedvezmény)* 300 Ft/fő
Családi jegy 2 fő felnőtt, 1 fő gyermek 1190 Ft/fő
Család jegy 2 fő felnőtt, 2 fő gyermek 1490 Ft/főCímkék:

ingyenes parkoló, wifi

Fazekasmunkák, keménycserépedények

Tekintve, hogy Ózd vidékén nem alakult ki hagyományos fazekasközpont, így kereskedelem, árucsere folyamán jutottak el ide egy-egy jellegzetes cserépedénytípus darabjai. Mind közül a legdíszesebbek a bélapátfalvi edények , a gyár 1800-as évek közepétől 1927-ig működött, díszítő motívumai közül a legjellegzetesebb az ún. pour-pour rózsa, amit parasztrózsának is neveztek.
Kultúrtörténeti érdekességnek számít, hogy az egykoron kiemelkedő infrastruktúrával rendelkező Farkaslyuk egy saját cserépedényüzemmel is rendelkezett. A szénbányászat egyik „mellékterméke” lett a tömeggyártott, barna mázas, többnyire kék, zöld virágmintás sablonfestésű cserépedény, amelyekre nagy kereslet mutatkozott.

Kenderfeldolgozás, szövés

Az eredeti tárgyak segítségével bemutatjuk a vágott, vagy nyűtt kender gerebenezésétől kezdve azt a hagyományos munkafolyamatot, amely eredményeként a növényből kelengye lesz. A mindennapi használatra szánt vászonnak az ún. vert csík volt az egyetlen éke.

Paraszti bútozat, pásztoreszközök

A gömöri háziipar nem csak a fazekasmunkáival képviselteti magát gyűjteményünkben, hanem az oly sok néven ismert, igen elterjedt, s távoli történeti korban gyökerező ácsolt ládával is, amelyet a vidékünkön szuszék nak neveztek. Mivel egykoron jelentős volt a fafeldolgozás vidékünkön, az ácsolt bútorok használata is nagy számban fordult elő. Ennek köszönhetően került egy-egy jellegzetes darab a múzeumba is. Ilyen az az ácsolt asztal, amelynél szögek nélkül csapolással rögzítették a különböző részeket. Szemrevaló a díszesen faragott háttámlájú, kissé rokokós „parasztszék” is, ami szintén ácstechnikával készült.
A gazdálkodás vidékünkön az állattartásra helyezte a hangsúlyt. A legeltetés megadta az alkotás lehetőségét, ilyen kor az idejüket a fafaragásnak szentelték.  A Nógrád megyei palócok mesterei voltak a pásztorfaragásoknak, ezek a darabok a kereskedelem kapcsán olvadtak bele a helyi ízlésvilágba.

 Közönségprogramok ebben az intézményben:

Múzeum & Music Zenei Klub

Múltidéző történelmi klub

Archív Filmklub

További kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz