belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Bucakemence pavilon

A legelső, ember által, nem földi eredetű, ún. meteoritvasból készített egyszerű tárgyak megjelenése hosszú évszázadokkal megelőzi a vas kohászatát. A 670 körüli onogur betelepülés utáni időszakból nagyobb kiterjedésű kohótelepek kerültek elő Nyugat-Magyarországról és a mai Somogy megye vidékéről.


Helyszín: Ózd, Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark, Gyár út 10.

Kiállítás típusa: szabadtéri

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, középiskolások, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, óvodások, pedagógusok, szülők


Bővebb infromáció: http://www.ozdimuzeum.hu/content.php?cid=bucakemence


Megközelítés:

Autóval történő megközelítés:

  • Intézményünk könnyen megközelíthető autóval, az épülettel szemben nagy, díjmentes parkoló található.

Autóbusszal történő megközelítés:

  • Ózdi autóbusz állomásról 10-15 perc sétával megközelíthető az intézmény.

Térkép

Címkék:

ingyenes parkoló, wifi

Az országban Vasvár nevű központokkal két vaskohászati régió bontakozott ki az északi-, és a nyugat-magyarországi területen. A pavilon az avarok, a honfoglaló magyarok és az Árpád-kor jellemző bucakemencéit mutatja be egy műhelygödörben. A rendszerint külszíni gyűjtésből származó, vas-oxid tartalmú ún. gyepvasércet (lápércet, tóércet) bucakemencékben, a korai időkben esetleg olvasztógödrökben közvetlenül fémes vassá olvasztották (redukálták). A keletkezett fémes vas nem olvad meg, így olyan alacsony marad a karbontartalma, hogy később alakítható, kovácsolható lesz. Ez az ún. bucaeljárás .
A kiszárított kohókat először faszénnel töltötték, illetve fűtötték fel, majd több adagban előpörkölt vasérc és faszén keverékét adagolták felülről a süllyedő elegyoszlopra. Az égéshez szükséges levegőt kézi fújtatóval, a kohóba agyagfúvókán át bevezetve biztosították. A 8-10 órás folyamatos fújtatás alatt a medence 1100-1350C-os hőmérsékletén az olvadt salak nagyrészt elkülönül, kifolyathatták azt a kemencéből. A kialakult izzó fémes vasszemcsék ún. bucává hegedhettek össze. Amikor a korabeli kohász úgy ítélte, hogy elkészülhetett a buca, a megnyitott mellnyíláson keresztül fogóval kiemelte azt a kohóból.Közönségprogramok ebben az intézményben:

Múzeum & Music Zenei Klub

Múltidéző történelmi klub

Archív Filmklub

További kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz