belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
ÚTI CÉL: REMÉNY A nemzetközi gyermekvonat-akció​ a két világháború között

Az első világháborút követő és több európai országot érintő segélyprogramot mutatja be a BTM Vármúzeumában látható kiállítás. Az akció során több mint 60.000 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy többnyire néhány hónapos, de olykor évekig elhúzódó külföldi tartózkodást követően „feltáplálva” hazatérhessen. A gyermekek egy része végleg kint maradt a befogadó országban és ezzel tovább erősítette az országok közötti kapcsolatot.


Helyszín: Budapest, Budapesti Történeti Múzeum, Szent György tér 2. Budavári Palota E épület

Kiállítás megtekinthető: 2021. december 10. és 2022. március 27. között

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, középiskolások, nyugdíjasok, pedagógusok


Megközelítés:

16 autóbusszal a Deák tér vagy a Széll Kálmán tér felöl a Dísz térig, 5, 178 busszal, 18 villamossal a Dózsa György térig majd gyalog a lépcsőn fel és gyorslifttel fel a palotába.A gyorslift díja 200 Ft/fő/ irány de előre bejelentett csoportoknak ingyenes.

Címkék:

büfé, étkezési lehetőség, MÁV-kedvezmény, pedagógus-igazolványra szóló kedvezmény

Az első világháborús vereség, majd az azt követő forradalmak súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba sodorták az országot. Az állandósult élelmiszer- és nyersanyaghiány, az ellátási gondok, a társadalom elszegényedése 1919 végére vált a legsúlyosabbá. Ehhez járult még hozzá a megszállt, majd a trianoni békét követően Magyarországtól elszakított területekről érkező menekültek tömege. 

A válságos időszak a gyermekek számára jelentette a legnagyobb megpróbáltatást. Ezt ismerték fel különböző magyar és külföldi szervezetek, magánszemélyek és egyházak. Az összefogás eredményeképp született meg az a több európai országot érintő segélyprogram, amely kiállításunk fő témáját adja. A gyermekvonatok történetét, társadalmi-kulturális vetületét a nagyközönség kevéssé ismeri, holott számos család érintett volt benne, és sokan a mai napig is őrzik az akcióval kapcsolatos tárgyi emlékeket, fotókat, dokumentumokat. A segélyakció során sok, olykor generációkon is átívelő kapcsolat jött létre a magyar és a külföldi befogadó családok között. 

Az 1920 és 1930 között zajló gyermekmentő akció kezdetén  Hollandiába  utaztatták  befogadó  családokhoz a magyar gyermekeket, majd Svájc, Svédország és Anglia, 1923-tól pedig Belgium is bekapcsolódott az akcióba. A legtöbb szegény sorsú magyar gyermeket Hollandia és Belgium fogadta be. Az akció során több mint 60.000 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy többnyire  néhány  hónapos,  de  olykor  évekig  elhúzódó  külföldi  tartózkodást  követően „feltáplálva” hazatérhessen. A gyermekek egy része végleg kint maradt a befogadó országban és ezzel tovább erősítette az országok közötti kapcsolatot.

A nemzetközi gyermeküdültetés jóval több volt puszta segélyakciónál.  A részt vevő magyar gyermekek közül sokaknak egész életükre meghatározó élményt jelentett a kint töltött idő. Számos olyan művészről (F. Györffy Anna, Petrich Kató, Heller Andor, Karády Katalin), a tudományos, egyházi és kulturális élet fontos szereplőiről (Bibó István, Regőczi István) tudunk, akiknek későbbi pályáját meghatározták a befogadó országban szerzett élmények. Kiállításunk ezt a témát járja körül a történelmi kontextus és az egyéni életutak bemutatásán keresztül. 

forrás: https://www.varmuzeum.hu/gyermekvonatok.htmlTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz