belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Jósa András Emlékkiállítás

Múzeumunk névadójának tiszteletére készült el a 2018-ban felújított emlékszoba, ami valódi időutazásra invitálja az oda betérőket. Az egykori múzeumalapító Jósa András orvosként praktizáló és a régészet iránt mélyen elkötelezett polihisztor régi dolgozószobáját mutatja be úgy, ahogyan Jósa doktor dolgozott benne valaha.


Helyszín: Nyíregyháza, Jósa András Múzeum, Benczúr tér 21.

Kiállítás típusa: akadálymentesített

Célcsoport: általános iskolások, családok, demenciában szenvedők, értelmi sérültek, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, középiskolások, mozgáskorlátozottak, nyugdíjasok, óvodások, siketek és nagyothallók, speciális igényű gyermekek, vakok és gyengénlátók

Digitális segédanyagot tartalmaz: digitális kiállítás, hanganyag


Bővebb infromáció: https://josamuzeum.hu/teli-szeretettel-az-emberiseg-irant/


Megközelítés:

Nyíregyháza Budapest felől az M3 autópályán, az ország más tájairól érkezők a 4, 36, 38-as főútvonalakon érhetik el a várost.

Budapestről óránként indulnak InterCity járatok a Nyugati pályaudvarról Debrecen, illetve a Keleti pályaudvarról Miskolc felé.  

Térkép

Címkék:

akadálymentesített, bankkártyás fizetés, Év Múzeuma díjat nyert intézmény, pedagógus-igazolványra szóló kedvezmény, wifi

Jósa András a XIX–XX. század fordulójának nagy kaliberű polihisztora, múzeumunk alapítója. Korának vezető orvosa, újító szellemű régész. Egy olyan színes, érdekes személyiség volt, aki Krúdy Gyula szép szavai szerint „hóbortos és európai tudós, a nyírségi honfoglalók sírásója; a kiskirályokból való figura; röpke gavallér; legjobb orvos fél Magyarországon, ... félig csodatevő fantom, félig elkeseredett lovag a régi duhaj Magyarországból; zsebkéssel operáló doktor; tudós orvos, ki lobogó hajjal futott kétkerekű kocsiján; rugalmas, ellentálló, mint az agár és változatlanul egyforma, mint a nyírségi homok; bölcs és bolond volt, szent és hiszékeny magyar ember volt."

 

nyíregyházi múzeum alapítójának halála óta egy év híján kerek száz esztendő telt el. Családja, a város, s annak több intézménye – a múzeum, kulturális egyesületek, a kórház – azóta számos módon emlékezett meg a nagy elődről. Jósa nevéhez a hálás utókor számos jelzőt ragasztott, amelyek mögött színes élete, szerteágazó munkássága áll. Így ismerhetjük őt polihisztorként, mint nyíri tudós, múzeumalapító régész, lovagrenddel kitüntetett, kórházfejlesztő tisztifőorvos, hat gyerekes családapa, feltaláló, publicista vagy éppen nyíri kurucként aposztrofált hazafi.

Hasonlóan emberi – annak is a nemesebb – vonása látszik, amikor a hozzá érkező betegeket lelkiismeretesen megvizsgálja vagy amikor a helyi és az országos közügyeket figyelemmel követi, s azokban ‒ mint kötelességtudó polgár, lelkes hazafi ‒ gyakran részt is vállal. A sor itt még korántsem teljes. Színdarabokat ír, azokat megrendezi, ha kell, az előadásokon fellép, sőt, a színházi kellékeket is maga készíti. Ha kell, a lányainak pelenkát varró, játékokat készítő családapa. Szerteágazó kíváncsisága rendkívüli adottságokkal egészült ki: hangszereket készít, amelyeket meg is tud szólaltatni, hétköznapi tárgyak, nagy ívű tervek feltalálója, azokat formába öntő ezermester, famíves. Minden mögött pedig az EMBER.

A két kiállítótérből az elsőben a nyíregyházi múzeum kezdeteit jelentő kurgánfeltárásokat, a másodikban Jósa András rendelőjét mutatjuk be. Bár elsőre furcsának tűnhet a párosítás, a két tér kiválóan összegzi Jósa András élet- vagy inkább munkaterét, valamint kutatásainak egyik fő célpontját. A kiállítás szolgáljon Jósa András emlékére, s azokéra, akik vele együtt a régészet sportját űzték Szabolcs vármegyében!


Nyitva tartás:

kedd-vasárnap 9.00-17.00 óra


Zárva tartás:

hétfőTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz