belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi információs nap a mezőtúri Kézműves Házban

2017. szeptember 28-án a Túri Fazekas Múzeummal együttműködve Vincze Rita Jász - Nagykun - Szolnok megyei múzeumi koordinátor szervezett Múzeumi információs napot az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" kiemelt projekt keretében.

A rendezvény házigazdája a Túri Fazekas Múzeum igazgatója, Pusztai Zsolt volt. A helyszínt a nemrég átadott Kézműves Ház biztosította, ami szintén ahhoz a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit kft-hez tartozik, mint a múzeum.

Pusztai Zsolt röviden köszöntötte a megjelent vendégeket, majd átadta a MOKK koordinátorának, Vincze Ritának a szót, aki összefoglalta az EFOP 3.3.3 „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” program célkitűzéseit, majd rátért előadása témájára, a múzeumok és az új szakképzési rendszer kapcsolatára. Előadásában nagy hangsúlyt fektetett az új szakképzési rendszer fogalmainak tisztázásra és a rendszer felépítésének megismertetésére, és a múzeumok kapcsolódási pontjairól is beszélt.

Mezőtúr város alpolgármestere, Batta Attila Viktor is üdvözölte a résztvevőket, és mint a Mezőtúri Szakközépiskola oktatója reflektált a MOKK koordinátorának előadására, és kiegészítette az új rendszer első évének tapasztalataival.

Majd Pusztai Zsolt vette át ismét a szót. Nagyon érdekes előadásában a szakképzés és a szakmák újra értékkel való megtöltéséről beszélt. Kitért arra, hogy a kézműves szakmák nem egyelőek a kreatív hobbival(!), továbbá a tudásszerzés támogatása nem egyenlő a szakképzés támogatásával, és arra is, hogy milyen fontos szerepe van a szakképzésben a tapasztalatszerzésnek. Szót ejtett arról is, hogy milyen módon lehet kiaknázni a fiatalok kreativitását, újító friss szellemét a hagyományok megismertetésénél. Meglátása szerint az életkori sajátosságokat is figyelembe kell venni: „Egy 14 éves máshogyan kreatív, mint a 16-18-20 éves."

A szakképzés PR-ja kapcsán szóba került, hogy miért nem vonzó egy fiatalnak „kihaló félben lévő szakmát” választani. És akik mégis ezt választják, azokat később nem átképezni kell, hanem segíteni a kreatív iparban való elhelyezkedésben. Ehhez természetesen szükség van képzésre is, de nem kell elhagyni az eredeti szakmát (pl. fazekasság, épület kerámia, belsőépítészet). Végül az előadó vázolta a fazekas képzés mai helyzetét és ebben Mezőtúr szerepét és lehetőségeit.

Az előadásokat követően az érdeklődők megtekinthették a Draskovits gyűjteményt. Dr. Draskovits Dénes Mezőtúr volt polgármestere (a tulajdonjog megtartásával) felajánlotta gyűjteményét kiállítási célra a városnak. A kiállításnak a Többcélú Kulturális Központ ad otthont. A négy teremből álló tárlat nagyobb része a Badár család munkáit mutatja be, de fellelhetők régi XVIII-XIX. századi mezőtúri kerámiák is.

A program zárásaként közkívánatra a Túri Fazekas Múzeum állandó kiállítását és kerámiaraktárát is megtekintették a rendezvény résztvevői.

A mezőtúri múzeum beadott a városhoz egy pályázatot a fazekas szakképzéssel kapcsolatban, mely reményeik szerint a rendezvény hatására kedvező elbírálásban részesül.