belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

HÉTFŐ

15

JÚLIUS

KEDD

16

JÚLIUS

SZERDA

17

JÚLIUS

CSÜTÖRTÖK

18

JÚLIUS

PÉNTEK

19

JÚLIUS

SZOMBAT

20

JÚLIUS

VASÁRNAP

21

JÚLIUS

HÉTFŐ

22

JÚLIUS

KEDD

23

JÚLIUS

SZERDA

24

JÚLIUS

CSÜTÖRTÖK

25

JÚLIUS

Múzeumi Negyed a Szigeten 2017-ben is
Múzeumi Negyed a Szigeten 2017-ben is

Helyszín: Sziget Fesztivál, Hajógyári Sziget, Budapest

KEZDÉS
AUGUSZTUS
CSÜTÖRTÖK
10
BEFEJEZÉS
AUGUSZTUS
KEDD
15

A Múzeumi Negyed tízedik éve van jelen a Sziget fesztiválon.

Az idén 25. születésnapját ünneplő Szigetre kitelepül az Aquincumi Múzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a kArton Karikatúra és Képregény Múzeum, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum és Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum valamint a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum.

A Hungarikum Faluban pedig megtalálható lesz az idén 50 éves Szabadtéri Néprajzi Múzeum is.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Múzeumi Negyed - Helyszínek:

Aquincumi Múzeum – Több, mint múzeum. Ez Aquincum!

Pár száz méterre fesztivál területétől 2000 évvel ezelőtt virágzó római település működött, a rendezvénynek helyet adó szigeten pedig a helytartó palotája állt. Éppen ezért az Aquincumi Múzeum sátra egy római palota hangulatát eleveníti fel, ahol az érdeklődők tógát és tunicát öltve válhatnak az ókori város polgáraivá. A sátor előtt minden nap hagyományőrző csapatok. A szerencsések egy-két trükköt is elleshetnek a római, germán és kelta harcosoktól. Egy héten át, minden nap más-más kézműves foglalkozással várják a múzeum régészei, restaurátorai és múzeumpedagógusai a látogatókat, egy kelta jós pedig rúnát vetve mondja meg a jövőt. Minden nap 14 órakor vezetett túrák indulnak a múzeumba az Auchan parkolóból.

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén a magyar huszár hírnevét kívánja öregbíteni. A Nagy Háború 100. évfordulójára való tekintettel idén a huszárság I. világháborús szereplését mutatja be, különös tekintettel a könnyűlovas csapatnem felszerelésére, fegyverzetére és egyenruházatára.

„Utazó múzeumunk” keretében a fesztiválozók megismerhetik a huszárok egyenruhájának és fegyverzetének sajátosságait illetve a rendszeresített lófelszerelés elemeit. A huszárság háborús helytállása is bemutatásra kerül, az érdeklődök pedig megtudhatják, hogy miért is kellett a huszároknak lóról szállva a lövészárokba kényszerülniük. A sátorba látogatókat kollégáink egy rövid tárlatvezetés keretében vezetik végig, majd a vállalkozó kedvűek egy „huszárpróbán” vehetnék részt, melynek során ügyességi feladatokat végrehajtva próbálhatják ki a huszárság fegyverzetét. Aki keresztüljutott a próbán, arra jutalom vár!

Iparművészeti Múzeum

A szeptembertől felújítás miatt bezáró főépület ikonikus motívumai jelennek meg az Iparművészeti Múzeum sátránál. Az üvegcsarnok, a lanterna, a felülvilágító ablak bámulatos alakzatai adják az óriás homokmandala vagy a szecessziós henna mintáit. A múzeum hét gyűjteményének kedvenc műtárgyaiból „Legyél Te a kurátor!” címmel, interaktív kirakós játékban állíthatod össze saját kiállításodat, és üzenetet is hagyhatsz a jövő Design Múzeumának!

kArton karikatúra és képregény múzeum

Válj te is rajzfilmkészítővé a most készülő animációs film látványtervezőinek, Cserkuti Dávid és Garisa H. Zsolt segítségével: Rajzolj, színezz, tervezz karaktereket és háttereket, és alkoss együtt a két grafikussal! Bár a Rejtő Jenő regénye nyomán készülő, Korcsmáros Pál rajzait idéző animációt a tervek szerint csak 2018 végén mutatják be a mozik, a Szitizenek most exkluzív betekintést nyerhetnek az alkotás és rajzolás folyamataiba. Nézd meg a kArton sátrában berendezett kapszulakiállítást, vegyél részt Comic Jamen, majd töltsd ki a kvízt, nyerj szuper nyereményeket, és találkozz személyesen Fülig Jimmyvel és Piszkos Freddel!

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ közös sátra

LÉPJ A KÉPBE, LÉGY A KÉPEN - a századfordulós hátteret és kellékeket mi adjuk.

IKONIZÁLJ! - stencilezd kiállításaink válogatott fotóinak részleteit pólóra, táskára a sátrunkban.

Elég közel vagy? Légy részese egy egyedülálló optikai játéknak a Capa Központ sátrában és olvadj bele a különleges installációnkba.

Látogass el a Capa Központba (Budapest VI. kerület, Nagymező u. 8.), ahol egy látványos kiállítás keretében visszatekinthetsz a Sziget Fesztivál elmúlt 24 évére díjnyertes fotográfusok művein keresztül.Alkotók: Benkő Imre, Csudai Sándor, Mohai Balázs, Mudra László és Kálló Péter.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Ha két program közben te is szívesen töltenéd az idődet élménydús programokkal, izgalmas installációk között, látogass el a Múzeumi Negyedbe, ahol egy meghökkentő 'megállóból' felszállhatsz a Közlekedési Múzeum 'időutazó' autóbuszába.

Interaktív menetjegy, praktikus, saját készítésű bérlettok, utastervezés, a jövő járműveinek dizájnja.

Magyar Nemzeti Múzeum

2017 a nagy évfordulók éve - Az MNM megjelenését idén a két nagy évforduló és időszaki kiállításainak kapcsán az egész világra ható, így a Sziget külföldi közönsége számára is jól ismert reformáció, valamint a magyar vonatkozásban meghatározó, 1867-es kiegyezés tematikájához igazítja.

Tűzd ki! - Luther a 95 pontját, de te mit tűznél ki? Sátrunk belső falára minden hozzánk látogató kitűzheti saját múzeum- és világjavító téziseit. Egy kitűző-készítő gép segítségével pedig megkomponálhatja saját, egyedi kitűzőjét is – természetesen itt is kiállításaink legizgalmasabb tárgyai kerülnek majd a fókuszba.

Kövesd a forradalmi szélforgót! - Egy a múzeum által fejlesztett, az 1849-es emigránsok és az 1867-es kiegyezésben is kulcsszerepet játszó személyek útvonalát bemutató óriás társasjáték.

Hűsölj velünk! - A sátorban idén is lehet egyedi legyezőt készíteni.

Magyar Természettudományi Múzeum és Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr közös sátra

Kortárs művészet és 19. századi természetrajz az indián és mexikói kultúra jegyében, egy sátorban.

Ismerd meg a győri kötődésű, neves magyar felfedező, Xántus János munkásságát, kalandregénybe illő életútját!Karl May bizonyíthatóan Xantus személyéről mintázta Old Shatterhand karakterét. Kalandos élete során a világ szinte minden tájáról, így az amerikai kontinensről is gyűjtött növényeket, állatokat a Magyar Nemzeti Múzeum természeti tárának, amely a mai Magyar Természettudományi Múzeum elődje.

 • Ha megihletett a rajzzal és festészettel is foglalkozó Xántus kalandos élete, az amerikai kontinensről származó múzeumi példányok, az észak-amerikai és mexikói indián kultúra, akkor kortárs designerek segítségével alkoss magad is, rajzolj, fess, készíts kitűzőt, légy kreatív!

Néprajzi Múzeum

Sátor határok nélkül – Intergráció, bevándorlás, befogadás. A budapesti Néprajzi Múzeum és a vele érkező párizsi Musée National de l'histoire de l'immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) idén is közös programmal készül a Szabadság Szigetére. A magyar-francia csapat a migrációs folyamatok bemutatása mellett a különböző kultúrák kölcsönös megismerését hirdeti.

A párizsi múzeum programjai között antirasszizmust hirdető szitanyomó-műhely, nyelvi keveredést szemléltető origami játék, társadalmi beilleszkedést szimbolizáló asztalifoci is szerepel. A Néprajzi Múzeum idén a magyarországi romák kultúrájának és integrációjának bemutatására helyezi a hangsúlyt. A fesztiválozók roma mesterekkel és művészekkel, hagyományos zenéléssel, gasztroprogrammal, tánccal, közösségi alkotással találkozhatnak. A Verzió nemzetközi emberi jogi filmfesztivál filmes válogatásából, beszélgetések és egy izgalmas számítógépes játék révén különböző szempontokból érthetik és érezhetik meg a migráció és integráció valóságát.

PAM - Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum

Az idei program az önálló magyar pénzügyigazgatás 150. évfordulójának ünneplése jegyében zajlik. Az 1867-es kiegyezés nem csak a pénzügyőrség történetében jelentős dátum, hanem az önálló magyar pénzügyigazgatás számára is. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon egy különleges időutazás keretében lesznek megismerhetők a különböző korszakok jellemző pillanatai, eszközei, egyenruhái. A Pénzügyőr Zenekar elmúlt 75 évét a régi fényképek, hangszerek idézik meg, míg a kapcsolatot a jelennel, a sátrak előtt mindennap fúvószenei élményt nyújtó pénzügyőr zenészek biztosítják.

Hungarikum Falu

A Hungarikum Falu idei év témája a „Születésnap”. 2017-ben nemcsak a Sziget ünnepli negyedszázados fennállását, de a Hungarikum falu állandó partnere, a Szentendrei Skanzen is 50 éves idén.

Az érdeklődők, a témát körüljárva, kiállítást nézhetnek meg a Skanzen történetéről, a születéshez, évfordulóhoz kapcsolódó népi hagyományokról és szokásokról. Napközben kézműves műhelyekben készíthetnek születésnapi ajándékokat, kipróbálhatják a Skanzen népi játékparkjának különleges játékait, és elsajátíthatnak játékos táncokat a délutáni tánctanításokon is. Esténként a táncházban ki-ki úgy járhatja, ahogy délután tanulta. A talpalávalót a magyar népzenét játszó zenekarok legjava húzza majd. A fából ácsolt sokszögletű csűrben esténként minden aznapi szülinapost megtáncoltatnak!

Az estéket hagyományosan hajnalig tartó táncházakkal zárjuk, amikben bárki bátran belekóstolhat a magyar néptánc, és a mára jó példaként UNESCO Szellemi Kulturális Örökséggé nyilvánított magyar táncház módszer alapjaiba.

Hagyományőrző Táncegyüttesek:

 • Turai Hagyományőrző- és Ifjúsági Táncegyüttes
 • Corvinus Táncegyüttes és erdélyi hagyományőrző zenészek és táncosok

Zenekarok:

 • Fonó zenekar
 • Somos zenekar
 • Tanyád zenekar
 • Szalonna és Bandája
 • Babra zenekar
 • Dűvő zenekar
 • Fanfara Complexa
 • Fix Stimm zenekar

Szakmai partner: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre

Augusztus 9-10.

20.00-00.00: Táncház tánctanítással

Augusztus 11-16.

13.00-14.30: Tájegységek táncai és népszokásai

14.00-19.00: Bemutatók és műhelyek

17.00-19.00: Táncegyüttesek felvonulása látványos kellékekkel és viseletekben a Szigeten

22.00-02.00: Napzáró táncház tánctanítással a #helloHungary támogatásával

forrás: sziget.hu